x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O idee generoasă: să umplem ţara de laxative. Dar după ce?

O idee generoasă: să umplem ţara de laxative. Dar după ce?

de Razvan Barbulescu    |    26 Ian 2011   •   17:13

Efecte colaterale ale recesiunii, crizei şI modernizării statului. La un număr sporit de şomeri se constată o creştere corespunzătoare de bibliorafturi, capsatoare, pixuri, agrafe, topuri de hârtie. Se împrospătează parcurile auto, telefoanele mobile de ultimă generaţie cuceresc înaltul instituţiilor bugetare (unii pun accentul în faţă, ca la mugetare), apa minerală inundă holurile clădirilor, săpunul face ravagii. Săpunul. Până ieri, sondajele europene privind desfacerilor de cosmetice - deodorant, pastă de dinţi, săpun – situa România pe locul pe care-l ocupa naţionala lui Lucescu în fotbalul mondial. Azi, la CFR, în raniţa fiecărui  nerestructurat, în afara bastonului de viitor şomer, sunt stivuite baxurile cu săpun.

Achiziţiile statului în 2010 au demonstrat o chestie simplă: cu cât vor rămâne mai puţini angajaţi în sistem, cu atât mai vârtos vor creşte cantităţile de laptopuri, apă minerală, şosete şI lumânări. Când populaţia funcţionărească a ţării va încăpea toată în debaralele clădirii guvernului Boc, ei bine, birocraţia se va bucura de cel mai mare număr de automobile, faxuri, dosare, pioneze, şalupe, 4x4, televizoare color, hârtie igienică şI creponată din istoria bugetară a României. Romsilva a cumpărat şosete ca în vremurile bune, când avea şI păduri în administraţie: 30 de mii de şosete pentru teren şI...birou. La câte hectare de fag şI foioase  mai are ţara, şosetele achiziţionate de Romsilva vor fi utile la gura sobei, cu vin fiert şI vânat la foc moale.

O fi apariţia listei cheltuielilor făcute de instituţiile statului o diversiune? Ca să ne holbăm noi cu pizmă la bugetari, uită, băi frate, ai dracului, ce-şi trag ei pe banii cetăţeanului, bine le face Boc, să-i dea, dom'le afară, să-i facă Băse tinichigii!

Nţ! Nu ţine. De doi ani Boc crede că face economii, cum i-a scris FMI-ul pe manşetă cu creionul chimic, ca să ţină minte. De doi ani Boc albeşte la tâmple de atâta presiune - tensiune – recesiune, lovit la creier de ouăle lui ta-su, la Paşti, şI de îndemnurile preşedintelui, cu orice ocazie, convins că o face spre binele ţării. El taie panglicile pe centură cu certitudinea că administrează banii statului, că ţine în frâu ministerele, că le bagă minţiile în cap lui Botiş, Ialomiţianu, Iglaş, Udrea...El chiar crede că e prim ministru.

Sporirea cheltuielilor la frigidere, aspiratoare, BMW-uri, aparate de aer condiţionat, feonuri, calculatoare, arteziene, statui, apă plată etc este dovada că Boc nu administrează nimic. Că nici la tăieri nu-l mai bagă nimeni în seamă. În afara pensionarilor, care-l pomenesc cu evlavie la toate slujbele.

Un adevăr crud. Pe toţi îi doare-n pix de Boc. Semnul cel mai evident e că până şI SIE, instituţia ce inflamează imaginaţia puştilor care vor să ajungă spioni, a cumpărat de zeci de mii de lei laxative.   Laxative. Idee generoasă. Ar trebui ca întreagă populaţie să se bucure de acest privilegiu. Dar după ce? 

×