Ezitant si usor incoerent in propria-i logica, Mihai Razvan Ungureanu anunta infiintarea Initiativei de Centru Dreapta (nume pompos si complicat, deloc simplu de retinut). E un partid? Nu. Si aici apare marea nedumerire: e un ONG. Ce-i drept, un ONG cu ambitii mari: sa coaguleze fortele de dreapta din Romania. Cum se va intampla acest lucru e greu de inteles. Si, la urma urmei, de ce s-ar raporta unele formatiuni politice la o simpla organizatie neguvernamentala (e adevarat, cu mail pentru sugestii si, eventual, reclamatii)? Mare mister.
Realitatea este ca noua miscare politica a lui Ungureanu starneste mirare si multe semne de intrebare privind seriozitatea acestor decizii. Anuntul pare mai degraba sa indice ca MRU ia in calcul si retragerea din politica. Cel putin deocamdata (parca nu vrea sa riste nimic). Era de asteptat ca fostul prim-ministru sa anunte infiintarea unui partid sau, pur si simplu, inscrierea intr-o formatiune politica deja existenta. Aparitia acestui ONG arata ca Razvan Ungureanu ezita. O prudenta excesiva pentru o actiune politica. Alegerile parlamentare sunt peste doar cateva luni. Prea tarziu pentru "initiativa' lui Ungureanu.
E clar ca fostul premier se afla intr-o vadita pana de idei. Si asta chiar de la inceputul anului. Acceptarea propunerii lui Basescu de a prelua sefia guvernului s-a dovedit un calcul gresit. Era, totusi, seful unui serviciu secret. De atunci se profila preluarea puterii de catre USL. Putea negocia cu noua putere? Evident ca da. Putea ramane in acelasi post, avea si optiunea de a accede pe un palier important in structura noii puteri. De aceea e de neinteles decizia lui de a miza pe o cauza pierduta din start. Nu te poti lipi de incarcatura negativa a unui partid aflat in dezintegrare (si cu care, de fapt, nu a avut de-a face), la fel cum nu poti deveni solidar cu esecul unui politician ca Traian Basescu. Si exact aceste lucruri le-a facut Razvan Ungureanu.
Sansa lui ar fi pozitionarea ca lider al opozitiei. Pe hartie, caci, in realitate, lucrurile stau altfel. De ce-ar accepta democrat-liberalii subordonarea fata de un lider de ONG? Putin probabil ca echipa Blaga ar fi de acord sa cedeze puterea unui "nou-venit', care a fost impus de Basescu la sefia guvernului, peste capul partidului. Se poate ajunge repede in situatia, usor ridicola, ca "initiativa' lui Ungureanu sa nu aiba ce coagula.
Incurajarile pe care si le adreseaza pedelistii, dar si mesajele lui Ungureanu de castigare a viitoarelor alegeri parlamentare arata naivitate si lipsa de realism politic. USL va guverna Romania in urmatorii ani, iar opozitia, cu initiative civice sau nu, trebuie sa se pregateasca de traversarea "desertului'. Orice alte calcule reprezinta doar o "naivitate de talk-show'. Cu un PDL sfaramat si lipsit de credibilitate, cu un UDMR care-si propune supravietuirea parlamentara, dar si cu o gramada de partidulete fantoma – iata tabloul unei opozitii care, chiar inaintea alegerilor, nu-si gaseste suflul. O opozitie lipsita acum si de lider. Greu, insa, de crezut ca solutia poate veni de la un ONG.