x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O lectie pentru PSD

O lectie pentru PSD

de Ion Cristoiu    |    13 Dec 2005   •   00:00

Si ajungem astfel la paradoxul care explica succesul trucurilor folosite de Traian Basescu in campania electorala. Paradoxul ca tocmai un partid de Stanga, dupa cum se pretinde PSD, nu stapaneste strada si, mai ales, n-are militanti devotati, gata sa se bata cu militantii altor formatiuni dand cu coada steagului. Pentru ca PSD a fost si a ramas chiar dupa caderea de la Putere un partid al oamenilor ajunsi.

La o conferinta de presa extraordinara, tinuta duminica (zi moarta in fapte politice, propice mediatizarii), Adrian Nastase a dezvaluit uriasa, incredibila manevra gratie careia Traian Basescu a castigat turul doi al prezidentialelor.

E vorba de legendara acuzatie lansata la 30 noiembrie 2004 de fraudare a primului tur de scrutin prin softul pus la dispozitia BEC de Institutul National de Statistica.

In dupa-amiaza zilei respective, candidatul la cea mai inalta functie in statul roman, lider de partid si colider de Alianta, cerea, in vazul si auzul intregii natiuni, destituirea imediata a BEC, arestarea imediata a directorului care a pregatit softul de fraudare, supravegherea Directiei de Statistica de catre autoritati, sigilarea calculatoarelor.

Culmea interventiei publice: solicitarea, in numele Aliantei D.A., de anulare a alegerilor parlamentare si prezidentiale.

A fost un truc electoral unic in felul lui. Un truc electoral pe care doar Traian Basescu si-l putea asuma, deoarece doar el avea in sange jocul la ruleta ruseasca. Momentul il putea duce fie la tron, fie la esafod. L-a dus, in cele din urma, si destul de usor, la tron.

Adrian Nastase nu ne-a spus nimic nou prin dezvaluirea trucului folosit de Traian Basescu pentru a castiga cel de-al doilea tur.

Nu ne-a spus nimic nou nici excelentul Raport al ISD privind manipularile in campania electorala din 2004.

In batalia politica sunt admise aproape orice fel de trucuri.

Fireste, in cazul stenogramelor, transformarea unei afaceri electorale in chestiune juridica e altceva. Ceva care trebuie condamnat. Dar folosirea acuzatiei de fraudare a alegerilor ca mijloc de lupta electorala nu trebuie condamnata.

Problema, marea problema a anului 2004, e insa urmatoarea:

De ce n-a putut PSD sa contracareze trucurile folosite de adversar?

Adrian Nastase ne-a dovedit, in conferinta de presa de duminica, ca acuzatia cu fraudarea prin softul pus la dispozitia BEC de INS era o gogorita.

Intrebare:

Nu stia insa chiar atunci, la 30 noiembrie 2005, ca e o gogorita? Si daca da, de ce n-a iesit pe posturile tv, la cateva minute dupa interventia lui Traian Basescu, pentru a-l invita pe acuzator sa mearga impreuna sa verifice softul?

Raspuns:

Pentru ca Adrian Nastase a fost paralizat de o asemenea manevra. Pentru a o contracara, ar fi trebuit sa-si asume, la randu-i, un risc urias. N-a facut-o. Poate pentru ca nu l-au lasat consilierii. Poate pentru ca evita ruleta ruseasca.

Pentru ca PSD din campanie a fost - cum am si scris la vremea respectiva - o masinarie uriasa, anchilozata, incapabila sa raspunda atacurilor vii, egale, ale Aliantei D.A.

Si acum, la un an de la scrutin, PSD e la fel: un partid greoi, dominat de oameni ajunsi cu stare, buni administratori, poate, dar catastrofali luptatori. A fi bun luptator presupune a crede in ceva. Majoritatea liderilor PSD nu mai cred in nimic.

Adrian Nastase are dreptate cand spune ca trucul lui Traian Basescu n-ar fi avut eficienta fara sprijinul ONG-urilor portocalii si fara sprijinul unei parti a presei.

Intrebare:

De ce nu si-a creat PSD ONG-uri care sa-l sprijine cu aceeasi incrancenare cu care ONG-urile portocalii l-au sprijinit pe Traian Basescu?

Adrian Nastase a dezvaluit ca n-a cerut renumararea voturilor pentru a nu repeta scenariul ucrainean. Afirmatia se refera la posibilitatea ca Alianta D.A. sa fi scos in strada cateva mii de militanti.

Intrebare:

De ce n-a anuntat PSD ca va scoate in strada nu cateva mii, ci cateva zeci de mii de militanti?

Raspuns: Pentru ca PSD nu-i avea. Si nici acum nu-i are.

Si ajungem astfel la paradoxul care explica succesul trucurilor folosite de Traian Basescu in campania electorala. Paradoxul ca tocmai un partid de Stanga, dupa cum se pretinde PSD, nu stapaneste strada si, mai ales, n-are militanti devotati, gata sa se bata cu militantii altor formatiuni dand cu coada steagului. Pentru ca PSD a fost si a ramas chiar dupa caderea de la Putere un partid al oamenilor ajunsi. Cum sa coboare in strada oamenii ajunsi?

N-au unde sa-si parcheze Jeep-urile!
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial psd