x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O nouă religie farmaceutică: Gripa VLB-5

O nouă religie farmaceutică: Gripa VLB-5

de Tudor Octavian    |    15 Oct 2009   •   00:00

Cei mai mulţi bani se scot din produsele indispensabile. De aceea, izmenelor li s-a mai zis şi indispensabili. Câteva industrii, cum ar fi acelea de sutiene, chiloţi sau aspirine nu intră niciodată în criză.

Mondializarea vânzărilor a însemnat şi mondializarea unor idei comerciale. Gripele cu efect planetar devastator sunt boom-uri farmaceutice, cu un câştig garantat. Se scot bani buni şi din medicamentele pentru oase rupte, dar fracturile nu au cum să devină subiect de isterie mediatică. Nu numai la noi există băieţi deştepţi. America e plină de băieţi deştepţi, cărora mondializarea informaţiei le permite să-şi mondializeze repede şi profiturile. Întrebarea e: Profiturile din ce? Răspunsul e simplu: Profiturile din orice este sau poate să pară că este indispensabil vieţii.

Din tratamentele obişnuite ale gripelor nu se puteau scoate câştiguri mondializate brusc crescătoare. Trebuia ceva nou. Şi astfel au apărut gripele cu caracter endemic, deocamdată nedovedit, dar care pot pune întreaga omenire în stare de panică. Această stare de panică, masiv întreţinută de media ori, mai bine zis, alimentată de mass-media cu o motivaţie normală, ţinând de popularitatea subiectului, e terenul pe care ne vor ieşi în întâmpinare noile medicamente. Fiecare nouă gripă cu noul ei medicament. Uneori şi câte două gripe mondiale pe an, una primăvara şi a doua spre toamnă.

Dar cum nu sunt toate primăverile şi toamnele de pe planetă la fel, vor trebui inventate şi două ocazii gripale propice în toată lumea: în lunile reci. I se garantează astfel gripei un regim democratic şi financiar de permanenţă: nu ameninţă doar un pol, ameninţă toţi polii.

De o gripă banală, indiferent că e mondializată sau nu, se mai şi moare. Cât şi cum se moare nu ştim, pentru că doar la ultima s-a vorbit de pandemie şi de zeci de milioane de victime posibile. Până una, alta, deşi România a intrat imediat în rândul ţărilor care numără cu un maximum de minuţie şi cu zecile de mii numărul gripaţilor, morţii întârzie să apară. Televiziunile şi ziarele noastre au făcut subiect naţional din primele cazuri de gripă, dar nimeni nu pare să fi băgat de seamă că toţi internaţii au fost şi externaţi după câteva zile de spitalizare şi continuă să fie cât se poate de vii, în ciuda statisticilor funebre din Mexic.

Aşa stând lucrurile, mă simt dator să anunţ numele de cod al viitoarei gripe, care va concura la câştig producţia mondială de chiloţi şi sutiene: VLB-5 înseamnă "vă luăm banii", iar 5 însemnând de cinci ori mai mulţi ca anul trecut. Dar nu vi-i luăm imediat, ci vă mai fierbem o vreme, ca să aşteptaţi în stare de panică mondială noul vaccin, cu banii puşi deoparte din timp.

Până ce va apărea însă noul vaccin de sezon, România cea îndărătnică se pune încă o dată de-a curmezişul situaţiei mondiale, raportând la această gripă mortală un număr mult mai mic de morţi, ca la gripele ordinare. Ca şi cum nici la gripe nu vrem să fim ca toată lumea. Ca şi cum ne-am lua libertatea să facem deosebirea dintre o gripă şi o nouă religie farmaceutică.

×
Subiecte în articol: editorial