x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O primavara ce nu seamana cu celelalte

O primavara ce nu seamana cu celelalte

de Adrian Vasilescu    |    03 Apr 2006   •   00:00
O primavara ce nu seamana cu celelalte

Austeritatea si disciplina financiara sunt inca de nedepasit. Vom castiga numai daca vom invata sa facem mult cu bani putini.Si nu ca pana acum, cand am facut putin cu bani multi.

Euro a incheiat saptamana in crestere. Moneda europeana a punctat peste pragul de 21 de centi. Ofensiva de primavara a dolarului, sustinuta cu noul nivel al dobanzii, de 4,75%, pare sa nu fi depasit inca stadiul tatonarilor.

Actualul raport euro-dolar nu este tocmai pe placul leului. Abia de la cotatia de 1 euro - 1,15 dolari moneda noastra va fi mai in largul ei. Nu avem insa nici o certitudine ca dolarul va cuceri aceasta cota.

Nici acum insa, pe piata valutara interna, leul nu are probleme de nesolutionat. Moneda noastra nu se mai lasa intimidata nici de euro, nici de dolar.

Leul si-a imbunatatit performantele si in cursa cu el insusi. Ne-am bucurat de o inflatie calma in cea de-a doua luna din acest an; acum asteptam cifrele pe martie, in jur de 10 aprilie, ce vor exprima o inflatie la fel de calma. Si, probabil, in curand ne vom convinge ca preturile de consum se vor apropia de coridorul stabilit pentru 2006.

Inflatia e incurajata mai cu seama de productivitatea inca scazuta si de pierderile din economie. Fapt ce i-a determinat pe cei mai multi dintre analisti sa prezica o crestere a dobanzii de politica monetara. Banca Nationala a lasat insa dobanda nemiscata. Decizie motivata intr-un comunicat facut public prin glasul guvernatorului.

Paradoxal, in unele cercuri economice si politice se fac auzite, chiar daca in surdina, nemultumiri legate de... dobanda mult prea mare. De fapt, tirul criticilor este indreptat cu deosebire spre doua tinte: dobanda BNR, pentru ca este mentinuta la cota de 8,5%, si cursul de schimb, pentru ca prin miscarea lui ar defavoriza exportatorii. Numai ca aceste critici au la baza o analiza superficiala a realitatilor de pe piata monetara si de pe piata valutara.

Adevaratul judecator este insa viata. Ce vedem? Ca efectul pozitiv al dobanzilor nu s-a lasat mult asteptat: creditele de consum se apropie de un culoar rational. Dobanzile nu au fost insa ridicate pentru a fi tinute sus. Imediat ce va cobori inflatia, va cobori si pretul banilor. Cat priveste cursul, de aici incolo exportatorii nu mai au de ce sa astepte sa fie sprijiniti prin accelerarea deprecierii leului. E vremea sa-si asigure competitivitatea prin calitate.

Primavara 2006 ar putea fi ultima pe care o traim in afara Uniunii Europene. Vestile nu-s chiar rele. Dezinflatia e consolidata. Si alti indicatori ai economiei romanesti inregistreaza niveluri promitatoare. Chiar si cresterea economica, sub asteptari in 2005. Important e ca ne departam deja de vechiul model de conducere economica, bazat pe centralism si pe sfidarea mecanismelor pietei, si facem pasi siguri catre economia de piata.

Dar austeritatea si disciplina financiara sunt inca de nedepasit. Vom castiga numai daca vom invata sa facem mult cu bani putini. Si nu ca pana acum, cand am facut putin cu bani multi.
×
Subiecte în articol: editorial