x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O recesiune globală?

O recesiune globală?

de Daniel Apostol    |    13 Iun 2022   •   07:20
O recesiune globală?

La recenta conferință mondială de la Davos, „greii finanțelor” nu păreau că pot face față confruntării cu cele mai întunecate perspective economice din ultimii ani: va intra lumea într-o nouă criză economică profundă? Directorul Centrului de GeoEconomie, Josh Lipsky, sublinia că realitatea crudă este că economia globală ar putea fi pe cale să intre într-o recesiune, dar „problema este că nimeni nu este de acord cu ce înseamnă asta exact”.

Și reputatul economist Jim O’Neill adresa recent - tuturor, dar mai ales sieși - întrebarea dacă ne paște „încă o recesiune globală?”. Tot el încerca să arate că dacă răspunsul va fi afirmativ, cauza trebuie căutată în altă parte decât acolo unde au fost produse ultimele recesiuni la nivel mondial (în SUA, mai ales și în Germania, actual „motor” al UE). Cel mai recent, când pandemia COVID-19 a lovit toată lumea, economia globală a suferit o cădere fără precedent, cu accente semnificative în chiar cele mai puternice economii ale globului, SUA, China și UE.  America înregistra cel mai înalt nivel al șomajului din istoria modernă, când companiile au anunțat concedieri masive. Creșterea economică generală a scăzut atunci cel mai mult din istorie. În plus, pandemia înghețase lanțurile de aprovizionare și transport și a provocat distorsiuni majore în multe lanțuri de producție la nivel mondial.

Dar experții preconizează că următoarea recesiune se așteaptă să vină cu alte caracteristici. În economiile mari, cheltuielile cu bunuri par să revină la tendința anterioară crizei, serviciile continuă să crească și impactul economic să fie astfel mult mai puțin sever.

O nouă cădere a economiei globale ar putea fi alimentată, pe de o parte, de modul în care va reacționa economia americană: eforturile Rezervei Federale de a reduce inflația ar trebui să atenueze șocul economic sub nivelul celui declanșat de criza mondială de sănătate publică din 2020.

Dar mai mult decât influența economiei americane, încetinirea pronunțată a Chinei ar putea fi de data asta cel mai mare factor în crearea unei recesiuni globale. China ar putea încetini până la doar 3% creștere economică, cu mari dificultăți în sectorul imobiliar dar și consecință a politicii stricte zero-COVID. O frânare semnificativă în China ar produce astfel un șoc de durată economiei globale. 

Însă același Jim O’Neill spune că, dincolo de China, alți doi factori majori vor dicta intrarea sau nu în recesiune globală: „politicile majore ale băncilor centrale și Vladimir Putin”. Potrivit lui O’Neill, lovitura adusă veniturilor reale din cauza exploziei prețurilor la energie și alimente a fost atât de mare, încât băncile centrale ar trebui să se gândească de două ori la modalitatea de a ține sub control inflația prin slăbirea economiei. Iar oceanul de incertitudine care-l înconjoară pe Putin poate produce un adevărat tsunami asupra economiei globale.

Alți doi economiști celebri, Mohamed A. El-Erian și laureatul Nobel Michael Spence sunt de părere că, pentru prea multe țări în curs de dezvoltare, este îngrijorător de mare probabilitatea crizelor simultane de creștere, energie, alimente și datorii. “Dacă acest scenariu de coșmar se va concretiza, efectele se vor extinde cu mult dincolo de economie și finanțe” afirmă El-Erian.

Altfel spus, dacă lucrurile continuă exact așa cum le constatăm zi de zi de ceva vreme, avem toate semnele că economia globală se îndreaptă spre o nouă recesiune.

×