x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O şmecherie PD-L-istă

O şmecherie PD-L-istă

de Ion Cristoiu    |    24 Iul 2008   •   00:00

Duminică, după ora prînzului, cînd românii se bucurau de "puiul de somn" al siestei sau se prăjeau la soare, cuplul Emil Boc-Theodor Stolojan a găsit de cuviinţă să pună de o conferinţă de presă.

Duminică, după ora prînzului, cînd românii se bucurau de "puiul de somn" al siestei sau se prăjeau la soare, cuplul Emil Boc-Theodor Stolojan a găsit de cuviinţă să pună de o conferinţă de presă. Pentru a întrerupe odihna lăsată de Dumnezeu electoratului în cea de a 7-a zi, e nevoie de un motiv temeinic. O întîmplare irumptă în dimineaţa acelei zile pe agenţiile şi televiziunile de ştiri.

Sau, mă rog, o nevoie de a exprima în cuvinte o stare sufletească poruncitoare, asemenea stării fiziologice pentru a cărei rezolvare te duci în boschete dacă nu ai prin preajmă o toaletă publică.

Cei doi politicieni au convocat conferinţa de presă pentru a da curs unei îngrijorări.

Unei îngrijorări atît de mari, încît Emil Boc a decis să stea duminică departe de familia sa legală, iar Theodor Stolojan, să-şi sacrifice odihna, atît de necesară după epuizantul travaliu din Parlamentul european.

În ce constă îngrijorarea celor două personalităţi?

PNL-ul şi PSD-ul ar urmări blocarea aplicării Legii votului uninominal.

Nu numai în noaptea de sîmbătă spre duminică, dar nici în zilele premergătoare weekend-ului spaţiul nostru public n-a cunoscut vreo decizie a PSD sau PNL în stare să justifice o îngrijorare a PD-L atît de mare încît să convoace o conferinţă de presă duminică după prînz.

Şi cu toate acestea, cei doi lideri PD-L au ţinut să dea curs îngrijorării lor că PSD şi PNL urmăresc blocarea aplicării Legii votului uninominal.

Pe ce se bazează această îngrijorare?

Dacă ar fi să credem declaraţiei lui Emil Boc, pe o teorie a conspiraţiei de natură OTV-istă:

"Pe de altă parte, în mod deliberat – al treilea argument – în legea sau în propunerea comisiei de trasare a colegiilor uninominale, în mod vădit s-au încălcat prevederile legale, pentru a da temei acelor partide care doresc să atace în contencios administrativ hotărîrea de Guvern cu privire la colegiile uninominale să aibă cîştig de cauză. Mai mult decît atît, chiar nerespectarea termenului de 19 iulie constituie în sine un temei pentru atacarea în contencios administrativ a hotărîrii de Guvern cu privire la colegiile uninominale. De ce? Pentru că legea spune foarte clar: Guvernul doar pe baza propunerii Comisiei electorale poate emite hotărîrea cu privire la colegiile uninominale. Cu alte cuvinte, asistăm la un blat ordinar între PSD, PNL şi alte partide parlamentare, cu excepţia PD-L, pentru a bloca votul uninominal. Vreau să spun foarte clar şi răspicat: PD-L nu va ataca în contencios administrativ hotărîrea de Guvern cu privire la colegiile uninominale".

Să lăsăm la o parte mica minciună lansată de Emil Boc în stilul deja făcut faimos de Jupînul său de la Cotroceni. Legea votului uninominal nu impune în chip obligatoriu emiterea Hotărîrii de guvern întemeiată pe activitatea Comisiei de Cod parlamentar.

Ea, Legea, foloseşte expresia, destul de largă, "conform", despre care un jurist pretins ca Emil Boc ar trebui să aibă cunoştinţă.

Să poposim niţel asupra insistenţei cu care Emil Boc declară că PD-L nu va ataca hotărîrea de Guvern în contencios administrativ.

A susţinut cineva – politician sau jurnalist – că PD-L are de gînd să atace Hotărîrea în contencios administrativ?

Fireşte că n-a susţinut nimeni.

Şi, în aceste condiţii, de ce simt nevoia liderii PD-L de ceva timp încoace să afirme că ei nu vor ataca Hotărîrea de guvern în contencios administrativ?

Pentru ca, în clipa cînd un alt partid – PRM, poate – o va ataca, punînd astfel sub semnul întrebării aplicarea votului uninominal la parlamentarele din această toamnă, nimeni să nu poată bănui vreo influenţă de-a PD-L.

Surprinzătoarea îngrijorare a PD-L îşi găseşte de îndată explicaţia:

Partidul lui Traian Băsescu a ajuns la concluzia – bazată pe sondaje secrete – că votul uninominal îl va dezavantaja.

Şi pentru ca opinia publică să nu sancţioneze mişmaşurile puse la cale pentru ca votul uninominal să fie amînat prin acţiunea altui partid, PD-L se consumă în declaraţii peste declaraţii de dragoste în favoarea votului uninominal.

Cine mai are îndoieli în privinţa acestui truc să urmărească atent campania dusă în aceste zile de oficioasele prezidenţiale.

Toate repetă papagaliceşte teza PD-L-istă privind boicotarea votului uninominal de către PSD şi PNL.

×
Subiecte în articol: editorial pd-l uninominal