x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O victorie diplomatică a Serbiei

O victorie diplomatică a Serbiei

de Adrian Severin    |    23 Sep 2010   •   00:00

La 9 septembrie, Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie referitoare la Kosovo, propusă de Serbia şi UE. Ideea principală este că sârbii şi kosovarii trebuie să îşi reglementeze relaţiile prin negocieri directe. UE va acţiona ca mediator. Întrucât negocierile se vor purta în baza unei decizii ONU, rezultatul va trebui confirmat de aceasta.

Belgradul susţine că acceptarea negocierilor nu înseamnă automat recunoaşterea Kosovo. Bruxellesul spune că textul rezoluţiei nu pune în discuţie independenţa Kosovo. Cu toţii au dreptate, dar lucrul este lipsit de importanţă, întrucât nimeni nu crede că întoarcerea la status quo ante este realistă. Discuţiile nu se vor purta despre trecut, ci despre viitor; fără ca trecutul să prejudicieze asupra viitorului. Astfel, Serbia obţine o dublă victorie: cu privire la viitor, nimic nu este câştigat şi deci totul se poate discuta, nimic nefiind convenit până când totul va fi convenit; discuţia revine în cadrul ONU, vechiul Plan Ahtisaari, neacceptat de Consiliul de Securitate, devenind caduc.

Ideea Serbiei de a cere, prin intermediul ONU, o opinie Curţii Internaţionale de Justiţie a fost subtilă. Sârbii nu au pierdut la Haga. Curţii i s-a cerut o opinie şi a formulat două: una a majorităţii de zece judecători şi alta a minorităţii de cinci, ambele consultative, deci neobligatorii. Mai mult, Curtea s-a pronunţat doar asupra procedurii de autodeterminare, iar nu asupra fondului şi consecinţelor. În schimb, pornind de aici, Serbia s-a putut reîntoarce la ONU, cerând o soluţie politică în locul celei judiciare, neconcludentă. În timp ce ONU nu putea refuza să ia în discuţie răspunsul Curţii de la Haga la cererea sa de aviz, UE s-a trezit iarăşi sub ameninţarea ca poziţia membrilor săi faţă de rezoluţia propusă de Serbia să o dezbine. În criză economică şi în plin scandal al romilor, era tot ce-i lipsea. Singura care o putea salva era... Serbia!

Acceptând o formulă de compromis care lasă libere controversele trecutului, dar şi căile spre viitor, preşedintele Tadjici a mai obţinut două victorii: a scos Serbia din izolarea internaţională, făcându-o să păşească în arena ONU la braţ cu UE; a deblocat negocierile pentru integrarea în UE fără a mai fi condiţionat de colaborarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru Iugoslavia sau de recunoaşterea formală a independenţei Kosovo. În plus, formula de negocieri lasă afară pe marele susţinător al Kosovo, SUA (altminteri bucuroase să scape din viesparul balcanic), şi opresc supraîndatorarea politică a Serbiei faţă de Rusia.

Acesta nu este totuşi sfârşitul. O singură victorie contează: ultima. Probabil că UE va cere acum Kosovo un preţ echitabil pentru independenţa sa. Stabilirea agendei negocierilor, a procedurii şi a soluţiilor vor fi dificile. Esenţial este să vorbească înţelepciunea. Rezolvarea nu stă în crearea de enclave sârbeşti autonome care să submineze coerenţa Kosovo şi nici în împărţirea acestuia, ci în stabilirea unui sistem de relaţii speciale sârbo-kosovare în cadrul UE care să facă secesiunea irelevantă, oferind tuturor perspectiva progresului european.

×
Subiecte în articol: editorial