x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Obama şi Osama

Obama şi Osama

de Miruna Munteanu    |    02 Mai 2011   •   17:54

Barack Obama şi-a asigurat un al doilea mandat la Casa Albă, anun­ţând duminică noapte uciderea lui Osama ben Laden – devenit, de aproa­pe un deceniu, inamicul public numărul unu al lumii civilizate.

"S-a făcut dreptate", a declarat preşedintele american. Compatrioţii săi care au inundat imediat străzile în manifestaţii de bucurie vorbeau despre închiderea unor răni dure­roase, un final de capitol îndelung aşteptat, o victorie istorică.

Evident, moartea liderului Al-Qaeda nu lămureşte misterele din jurul oribilelor atentate de la 11 septembrie 2001. Ba chiar adaugă întrebări noi cu privire la mecanismele de sprijin din jurul acestui straniu personaj, dar şi despre acurateţea informaţiilor furnizate de serviciile secrete.

Potrivit oficialilor americani, Osama ben Laden nu a fost încolţit în vreo peşteră din Afganistan, ci într-un oraş pakistanez, cu peste un mi­lion de locuitori. Nu se ascundea, fame­lic şi solitar, prin stâna vreunui păstor de capre, ci locuia într-o reşedinţă somptuoasă şi fortificată. Situată la doi paşi de Academia Mi­litară din Abbottabad – echivalentul local al West Pointului.

Şi mai tulburătoare este însă informaţia potri­vit căreia cadavrul celui mai căutat terorist al planetei ar fi fost deja "înmormântat în mare", la doar câteva ore de la deces.

Înainte deci ca vreun test ADN să-i poată confirma fără dubiu identitatea.
Aceste detalii nu-i pot umbri acum succesul lui Barack Obama. Care intră în istorie drept preşedintele în al cărui mandat America şi-a răzbunat trauma şi ruşinea. În conştiinţa colectivă, el este cel care a repurtat victoria palpabilă în "războiul împotriva terorismului" declanşat de controversatul său predecesor.

Este ironic că Obama, a cărui popularitate fusese erodată serios de criza economică, renaşte electoral cu ajutorul clişeelor Administraţiei Bush. Legenda lui Osama ben Laden a fost serios umflată de PR-ul repu­blican, pentru a justifica o agendă geostrategică mult mai complexă. Fără acest intens şi constant efort de a concentra într-un singur personaj toate temerile şi frustrările Americii, moartea liderului Al-Qaeda nu ar fi azi percepută ca un fel de miraculoasă tămăduire colectivă.

Şi mai ironic este faptul că, timp de un deceniu, fanaticul inamic al Statelor Unite a fost, involuntar, cel mai eficient balon de oxigen pentru locatarii de la Casa Albă. George W. Bush s-a reales cu sperietoarea Osama. O va face şi Obama.

×