În opinia mea, obiectivele Preşedintelui ar trebui să fie, în esenţă, promovarea unei politici externe consensuale şi a unei politici interne bazate pe dialog, în condiţiile unei coabitări impuse de alegători.
De aceea, echipa de consilieri de la Cotroceni va fi deosebit de importantă. În funcţie de cum va fi compusă, vom înţelege dacă Preşedintele se pregăteşte să fie mediator sau jucător în anii care urmează. Modelele de până acum au fost diferite, dar tentaţia subiectivităţii a existat de fiecare dată. Dacă echipa de consilieri va fi preluată din ACL, vom intui că la Cotroceni se pregăteste viitoarea echipă guvernamentală şi că preşedintele funcţionează ca un mega-şef de partid. Dacă echipa va fi formată din reprezentanţi ai “societăţii civile”, analiza va fi mai dificilă. Vor fi “intelectualii lui Băsescu”? Vor fi reprezentanţii “intelectualilor lui Băsescu”, cei mai mulţi, partizani politici “sub acoperire”?
Am citit, cu surprindere, scrisoarea “intelectualilor” de la “22”, de crucificare a lui Dan Mihalache. Nu mi-a plăcut spiritul ei. Ideea de bază era: “preşedintele este prizonierul nostru, al diasporei şi al Facebook-ului” şi trebuie să-şi formeze o camarilă din oamenii “noştri”. Formula de “preşedinte al TUTUROR românilor”, clamată de candidaţi în alegeri, poate să dispară din nou, aşa cum s-a întâmplat în ultimii zece ani şi nu numai.
Nu-mi place formula “punct şi de la capăt” - prea legată de Legenda Meşterului Manole şi de nevoia sacrificiilor rituale -, poate însă că, de data aceasta, Preşedintele va putea să interpreteze într-o modalitate nouă ceea ce este, de fapt, spiritul Constituţiei.
De aceea, alegerea echipei de la Cotroceni ne va arăta dacă Preşedintele ales se pregăteşte pentru a impune “o formulă imorală” la guvernare sau dacă va încerca să cicatrizeze rănile provocate de “regimul Băsescu” şi de campania electorală.