x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ofertă electorală sau șantaj?

Ofertă electorală sau șantaj?

de Serban Cionoff    |    18 Iun 2021   •   21:06
Ofertă electorală sau șantaj?

Nu aș putea spune cu certitudine dacă Florin Cîțu s-a aflat, astăzi, la Deveselu pentru a-l susține pe candidatul PNL la alegerile locale parțiale pentru funcția de primar al localității în care este amplasat scutul antirachetă sau pentru a-și face sieși campanie în bătălia în care s-a angajat, bară la bară cu Ludovic Orban pentru șefia partidului. Dar, cu siguranță, ceva care s-a petrecut, astăzi, în cadrul vizitei de lucru a premierului în frumoasa localitatea olteană ar trebui să fie de natură să îi pună foarte serios pe gânduri pe votanții din 27 iunie.

 Mă refer la răspunsul pe care senatorul Liviu Voiculescu, președintele organizației județene a PNL, aflat-și la propriu și la figurat - alături de Florin Cîțu l-a dat întrebării pe care a pus-o un localnic, curios foc să afle dacă și spre județul Olt, implicit spre Deveselu, vor fi direcționate fonduri din cele ce sperăm să vină în România în baze  Programului Național de Redresare și Reziliență. Răspuns care sună exact așa: „Când nu o să mai fie roșu județul, atunci!’’

 Calificativul „roșu” nefiind folosit, în cazul de față, nici cu referire la rata de infectare cu Covid-19 și nici în legătură cu starea vremii. Nu,în cazul de față, el a fost folosit în conformitate cu sloganul „ciuma roșie” cu care PNL și pseudo-președintele Klaus Iohannis anatemizează Partidul Social Democrat, precum și membrii și simpatizanții acestuia. Iar motivul pentru care senatorul și liderul penelist Liviu Voiculescu a dat acest răspuns rezidă în faptul că, aici în județul Olt,PSD are un cert și solid ascendent, bucurându-se de încrederea majorității electoratului local. Constatare întărită și prin aceea că la alegerile din 27 iunie, PSD are,aici la Deveselu, un candidat creditat cu reale șanse de victorie.

 Fapt semnificativ,deși a auzit declarația co-militantului Liviu Voiculescu, premierul Florin Cîțu nu a dat de înțeles că ar dori să pună lucrurile la punct. Deși, la drept vorbind, o asemenea condiționare sună , în egală măsură, a șantaj electoral-numai și numai dacă votați candidatul/candidații PNL veți primi și fonduri-, fie a discriminare pe față pe motiv de apartenență politică. Dacă nu chiar amândouă alternativele la pachiet!

  Așa că locuitorii din Deveselu nu au decât să ia foarte bine aminte la spusele senatorului Liviu Voiculescu și să  decidă: pe 27 iunie, dau votul lor celui care îl merită cel mai bine sau celui care candidează în numele unui partid care înlocuiește oferta electorală cu șantajul?

 Alegere care, sunt convins, rămâne pe deplin valabilă și pentru alegătorii din celelalte comunități în care duminica viitoare vor avea loc alegeri locale parțiale.  

×