x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ordinea liberală

Ordinea liberală

de Petre Roman    |    05 Ian 2014   •   13:56

Pe 29 Decembrie 2013 s-au împlinit 80 de ani de la asasinarea Prim-ministrului României din acel moment I.Gh.Duca de către legionari.Ne-a vorbit cu acest prilej Mircea Ionescu Quintus care a evocat magistral, cu luciditate şi emoţie, personalitatea excepţională a lui Duca. Cred că ar fi fost absolut binevenită o manifestare publică exemplară, a tuturor liderilor politici ce afirmă că preţuiesc democrația, pentru a spune românilor că au avut mari oameni care au gândit cu strălucire şi au vrut să înfrunte extremismul criminal pentru democrație şi libertate. Ar fi fost prilejul ca în loc să primim lecții despre temele democrației să arătăm europenilor că România a avut şi contibuţii de mare semnificaţie în democrația Europei.

În 1923 Duca scria amplul său eseu "Doctrina liberală" din care citez: "O doctrină politică, adică o concepţie de viață socială, nu este realizabilă prin simpla ei enunţare. Se cere ca ea să se reazime pe câteva mijloace practice de înfăptuire. Doctrina liberală crede cu putinţă realizarea progresului cât de înaintat în cadrul concepţiei proprietății individuale numai prin ordine, prin democrație, prin naţionalism şi armonie socială."
Apoi Duca explică de ce democrația e opusă demagogiei: "Demagogia e ușoară . Ea trezeşte toate speranțele, toate patimile. Tulbură fără să potolească. Democrația e grea, e ingrată. Datoriă ei e să instruneze pornirile nesănătoase, să ridice stavila raţiunii în faţa valurilor pasiunii, să spuie adevărul când mulțimea așteaptă măguliri." Cred că însuși Churchill, spre exemplu, n-ar fi fost mai exact în apreciere.
In sfârșit doresc să citez, din același eseu,despre naţionalism : "Naţionalismul economic știe că ziduri chinezeşti nu se pot înalţa, că infiltraţiunea capitalurilor străine e fatală şi necesară, dar vrea să găsească formule de armonizare care să înlăture acapararea unora şi sugrumarea celorlalţi ,întâi fiindcă progres fără neatârnare nu se poate şi în al doilea rând fiindcă neatârnarea politică fără neatârnarea economică iarăşi nu se poate."

Cu greu se poate adăuga ceva semnficativ acestor scânteieri de gândire .

Aşa cum în istorie şi în prezent stăm rău la marketig-ul produselor românești ,stăm rău la marketing-ul politic şi de ţară. Căci ce ar convige mai mult străinătatea decât valoarea europeană exemplară a unui I.Gh.Duca?

×