x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Paradisul infractorilor. Dupa Kovesi

Paradisul infractorilor. Dupa Kovesi

de Sorin Roşca Stănescu    |    09 Mar 2012   •   12:39

Ce sa inteleaga Uniunea Europeana, in general, si Olanda, in special? Ce sa creada ei despre Justitia din Romania, dupa ce afla ce le-a spus procurorul general al statului, Laura Codruta Kovesi, propriilor cetateni? Si asta, nu intr-o flecareala oarecare, ci intr-un raport facut cu ocazia bilantului anual al acestei importante institutii. Bilant care, in ceea ce o priveste, este si bilantul a aproape 6 ani de mandat. Am avut, conform procurorului general, in 2011, 1,7 milioane dosare penale. Si tot aceasta doamna trage concluzia: "un roman din patru'.

Este halucinant. Daca admitem ca un dosar penal are o singura persoana cercetata. Dar daca sunt mai multe? Cati infractori avem, de fapt, si cati oameni cinstiti, conform procurorului general al Romaniei? Daca admitem ca o familie este, in medie, compusa din patru persoane, asta inseamna ca nu exista, in medie, vreo familie care sa nu aiba si un infractor. Sau, ma rog, un prezumtiv infractor. Tot doamna Kovesi, si tot in acest bilant, care a fost mai mult un discurs politic decat un discurs tehnic, ne mai ofera cateva cifre devastatoare. Procurorii din Romania nu au putut solutiona, dintr-un total de 1,7 milioane de dosare, decat 600 de mii. Ceea ce, in principiu, inseamna ca un 1.100.000 de cauze penale nu au fost pur si simplu cercetate. Adica, cel putin daca o luam in serios pe doamna Kovesi, avem 1.100.000 de prezumtivi infractori pe care nimeni nu i-a intrebat nimic. Sunt, spune doamna Kovesi, situatii in care unui procuror ii sunt repartizate 1.500 de dosare pe an. Luand in calcul zilele libere si concediile, rezulta ca, in medie, un asemenea procuror ar trebui sa solutioneze 7 dosare penale pe zi. Ceea ce este intr-adevar imposibil.

Imi este cat se poate de clar de ce exista in continuare, la nivelul Uniunii Europene, rezerve serioase in ceea ce priveste eficienta Justitiei din Romania. Indiferent care este realitatea, rezervele sunt alimentate in mod direct prin asemenea declaratii. Pe care doamna Kovesi are tupeul sa le faca in fata sefului statului roman, care, in loc sa o ia la intrebari, o felicita. Ce a facut doamna Kovesi si ce a facut domnul Daniel Morar in cei aproape 6 ani de mandat, daca singurele rezultate notabile sunt cele rezultate mai sus? De ce nu aflam, dintr-un asemenea bilant, alti indicatori inca si mai relevanti? Cum ar fi, de pilda, cate cauze s-au prescris, necercetate fiind sub mandatul celor doi? Sau cate dosare au fost trimise, anul trecut, de catre instante inapoi la procurori pentru ca erau incomplete sau pentru vicii de procedura? Sau in cate din cate dosare solutionate din lipse de probe concludente, instantele au dat achitari?

Poate ca avem, dupa faimoasa reforma a Justitiei, operata de regimul Basescu, hibe de sistem. Care creeaza tinte false. Pentru ca este cu neputinta ca, intr-un stat, procentul dosarelor penale, raportat la numarul de cetateni, sa fie atat de mare. Poate ca avem un stat politienesc, care ii face pe toti infractori. Cand Presedintele Basescu a batut din picior in 2009, solicitand, intr-un regim de maxima urgenta, prin asumare de raspundere, 4 noi Coduri, ma asteptam sa le si vad in vigoare, tot in regim de urgenta. Dar nu le avem nici azi. E tot un bilant! Asa ca Daniel Morar merita, cu prisosinta, sa devina viitorul procuror general si, eventual, doamna Kovesi sa-i ia locul la DNA.

Sursa: CorectNews

×