x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Parastasul pixelilor

Parastasul pixelilor

24 Feb 2005   •   00:00

Cate "gauri" poti sa ai in ecran? Mai precis, cati pixeli arsi sunt acceptabili pe un monitor cu cristale lichide?

E o intrebare la care putini cumparatori stiu raspunsul. Si nici macar nu e un singur raspuns. De fapt, fiecare producator are politica lui: intre zero si 16 pixeli decedati sunt acceptabili pe un ecran nou-nout. Mai precis, sunt cazuri in care un laptop nou, cu unsprezece mici puncte negre sau stralucitoare pe ecran, nu va fi inlocuit, indiferent cat de mult v-ar enerva asta. In cazul PDA-urilor, cu ecrane mai mici, numarul de pixeli dusi pe care aproape toti producatorii il accepta e de 3.

E un defect care, paradoxal, se perpetueaza ca urmare a unui obicei de consum inca neadoptat complet la noi: achizitia fara proba in magazin. In pietele mature, putini cumparatori mai cer ca obiectul sa fie desfacut si probat inainte de a-l lua acasa. Nici nu mai are rost - orice defect duce la inlocuirea lui automata. Orice defect, mai putin cel legat de pixeli, bineinteles.

Sa fiu cinstit, am trait experienta asta acum cativa ani, cand am decis sa traiesc pe picior mare, occidental, si sa comand un laptop prin posta, de la un magazin online romanesc. A venit sigilat - asa ca nu-i pot banui pe baietii aceia ca mi-au plasat cu rea-vointa un exemplar refuzat de altii. Oricum, avea trei pixeli lipsa, din care unul in centrul ecranului - de unde striga la mine in fiecare zi "Sucker!".

Ca sa scurtez povestea, trebuie sa va spun ca n-am reusit sa scap de el. Importatorul, dupa ce-a incercat sa ma convinga ca un pixel n-are cum sa ma enerveze (cu aerul unui parinte care iti spune ca pot sa lasi fetele pana dupa examenul de admitere), mi-a dezvaluit politica firmei: schimba de la 8 pixeli "morti" in sus.

In ultimele luni, drama pixelilor a fost chiar subiect de scandaluri prin America. Iar cu ocazia asta am aflat si ca exista o anume ciclicitate a problemei: in momentele in care cererea de ecrane e mare, producatorii incep sa introduca in produse si LCD-uri cu astfel de defecte cosmetice mai mari. Cand piata e letargica, ecranele mai naspa sunt lasate mai la o parte. Pe de alta parte, si pretul conteaza: intr-un laptop sau PDA "popular" ai sanse mai mari sa te intalnesti cu pixeli decedati decat intr-unul de lux. Evident, ecranele perfecte sunt mai scumpe din fabrica.

Acum cateva saptamani, o mare firma de electronice a scos pe piata o consola portabila de jocuri, la un pret facut sa ucida concurenta si la o rezolutie a ecranului nemaivazuta. Ei bine, prima plangere pe forumurile de jocuri a fost numarul de pixeli decedati de pe ecranele noi. E de inteles: cand pui cateva miliarde in cercetare, trebuie sa tai de undeva. Iar ecranul e un loc la fel de bun ca oricare altul...
×
Subiecte în articol: editorial pixeli