x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Paraşuta de aur pentru Băsescu

Paraşuta de aur pentru Băsescu

de Dan Constantin    |    25 Apr 2009   •   00:00

Nu vă gândiţi la prostii! Titlul nu are vreo trimitere negativă pentru preşedintele Băsescu Traian.

Dimpotrivă, veţi vedea că m-am gândit deopotrivă şi la binele nostru - pe care Băsescu Traian îl subsumează interesului naţional -, cât şi la propriul interes al preşedintelui şi familiei sale.

Exemplul îl iau din societatea americană, considerată model dătător de lumină ca licuriciul şi far călăuzitor pentru şeful statului român.

Aşadar: General Motors, cel mai mare producător auto american, a primit de la Guvernul federal, până acum, circa 10 miliarde de euro. GM a mai solicitat încă o "bagatelă" de 12,4 miliarde de euro pentru a nu se scufunda în faliment. Rick Wagoner, preşedintele companiei, a fost foarte surprins când preşedintele Obama i-a arătat uşa, omul de la Casa Albă cerându-i demisia.

Cu un "palmares" de 82 miliarde de dolari pierderi şi cu mâna întinsă la Guvern, fără angajamente şi planuri credibile de redresare, Wagoner nu a avut de ales. S-a lăsat demisionat, dar a primit o paraşută de aur consistentă - 20 de milioane de dolari. "Paraşuta de aur" este denumirea clauzelor compensatorii care fac aterizarea mai uşoară la pierderea poziţiilor de sus din conducerea companiilor.

Paraşute de aur la fel de consistente au primit şi preşedinţii marilor bănci falite, şi mulţi alţi manageri care au dus afaceri uriaşe cu oiştea în gard.

Venind la oile noastre, să reţinem că Fondul Monetar Internaţional tocmai ne-a anunţat că dă verde pentru ajutorul extern de 20 de miliarde de euro. Adică o sumă apropiată de cea pe care o va lua General Motors să nu cadă brusc în faliment. Preşedintele Băsescu este iniţiatorul cererii României pentru acest împrumut uriaş. El l-a comparat cu o "centură de siguranţă", deşi îl putem considera, date fiind datele concrete din economie şi perspectivele sumbre, o paraşută de mari dimensiuni croită să amortizeze şocul crizei.

Putem merge cu comparaţia româno-americană mai departe? Să încercăm a desena viitorul din următoarele luni. Şomajul se va duce spre un milion de persoane - record absolut pentru România. Grevele şi mişcările sociale vor presa peste instituţiile statului şi criza politică va avea ca soluţie o nouă configuraţie a alianţelor. Boc va fi primul responsabil pentru eşecul economic, iar Băsescu, sancţionat de electorat, va ieşi din joc.

Aici vine asemănarea şi mai directă cu preşedintele Wagoner de la General Motors. Paraşuta lui de aur este, cum spuneam, de 20 de milioane de euro. Te întrebi cât şi-o fi pus Băsescu drept clauză compensatorie pentru pierderea funcţiei?

Deja discuţia începe să fie foarte-foarte interesantă. După declaraţia de avere, nu e mare procopseală să fii preşedinte la Cotroceni. Din salariu şi diurne n-ai cum să-ţi ajuţi fata cea mare să ia penthaus în Băneasa. Nici pe aia mică să-şi plimbe buzele cu gipanul. Nici să-ţi sui muierea pe cai. Să-ţi ajuţi neamurile din C-ţa să-şi ia ferme şi terenuri, nici vorbă.

Aşa încât, te întrebi şi te tot întrebi oare ce-a fost întâi, milionul de euro sau preşedintele? Că până la 20 de milioane e cale lungă şi, evident, trebuie să punem cu toţi mână de la mână, vot lângă vot, să-i asigurăm preşedintelui paraşuta de aur pe care o merită. Cu vârf şi îndesată.

N.B.: S-o fi sesizat DNA în cazul fermei pomicole căzute în ograda lui Mircea, Băsescu cel Mic?

×
Subiecte în articol: basescu editorial