x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Parlamentul nu da lovituri de stat

Parlamentul nu da lovituri de stat

de Rosca Stanescu Sorin    |    04 Iul 2012   •   11:07

Este pentru a doua oara in istorie cand acelasi presedinte, Traian Basescu, simtindu-si amenintata pozitia politica, face o afirmatie socanta. Si anume ca Parlamentul Romaniei da o lovitura de stat. A mai spus-o si prima data cand a fost suspendat. Si cand a demonizat, din acelasi motiv, cea mai importanta putere din democratie, cea legislativa. Si repeta figura acum. Dar cum ar putea un parlament, care este insasi expresia democratiei, sa atace sistemul? De ce ar face asta? Nu este cumva un nonsens?

Presedintele Romaniei este un personaj reprezentativ. In sensul ca a fost votat de o majoritate a cetatenilor. Este adevarat, doar 50 la suta dintre ei s-au prezentat la urne. Iar dintre acestia, tot doar 50 la suta plus 100.000 l-au ales pe Traian Basescu. A ajuns presedinte, deci, cu votul unui sfert din electorat. Si, cu toate acestea, nimeni nu a indraznit vreodata sa spuna ca Presedintele nu se bucura de legitimitate. Pentru ca desemnarea lui este, pana la urma, rezultatul unui proces si al unui vot democratic. Nici astazi Presedintele nu este trimis la plimbare, chiar daca din toate sondajele rezulta ca doar sub 10 la suta dintre cetateni ii mai acorda incredere. Chiar si in aceste conditii, el ramane un presedinte legitim.

Si atunci de unde pana unde aceasta acuzatie de lovitura de stat pe care ar da-o Parlamentul? Conform principiului simetriei, ceea ce Parlamentul face poate si desface. Daca Parlamentul are puterea, prin votul majoritatii, sa desemneze anumite persoane in anumite functii si sa stabileasca regulile in baza carora functioneaza anumite institutii, acelasi Parlament, tot cu o majoritate, poate numi alte persoane. Si poate perfectiona regulile. Inseamna acest proces, care, pana la urma, se petrece in toate organismele legislative ale lumii, cu o viteza mai mare sau mai mica, o abandonare a regulilor democratice? Sub nicio forma. Nicio persoana cu capul pe umeri, observand de pe pamant, iar nu din avion, ceea ce se intampla in Romania, nu poate nici lansa o asemenea acuzatie si nici nu poate sustine acuzatiile Presedintelui.

Cinstit vorbind, Presedintele Traian Basescu, incercand sa demonteze piesa cu piesa noul Executiv, a fortat lucrurile dincolo de limita lor normala, blocand, practic, intr-o masura primejdioasa, activitatea Guvernului. Iar noua majoritate parlamentara nu face altceva decat sa incerce sa se apere. Impiedicandu-l, la randul ei, pe Presedinte sa actioneze in mod demolator. Iar daca aceasta implica suspendarea sa, nu poate fi vorba, din nou, de vreun atentat la democratie. Si cu atat mai putin de o lovitura de stat.

De fapt, si am semnalat acest lucru cu mai multe zile in urma, Presedintele este cel care a ales sa duca in acest fel razboiul cu USL. El este cel care isi forteaza suspendarea. Calculand ca este mai bine acum sa se confrunte cu electoratul, printr-un referendum, decat dupa victoria USL in alegerile parlamentare. Si tot el a ales ca este mai profitabil sa se si victimizeze in felul in care o face. Culege numai si numai ce a semanat. Unde este, Doamne, invocata lovitura de stat?

Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/parlamentul-nu-da-lovituri-de-stat

×