Iubitor de istorie contemporana, pentru mine, Congresul PDL ramane in memorie nu pentru competitia acerba de prin holuri si camere de hotel, nu pentru cravatele violet, nu pentru bufet, momentele vesele cu domnul Paleologu, lesinuri si finalul 'Tati, a invins Boc!'. De toate astea se ocupa si se vor ocupa, fara indoiala, politologii de acum si cei ai viitorimii. Pe mine m-a marcat fraza, udata cu lacrimi, a lui Traian Basescu: 'Nici un partid n-a facut atat de mult bine Romaniei ca PDL!'.
Sigur ca in jurul acestei exprimari pluteste inca destul de mult mister. La ce perioada se referea presedintele, de pilda? Are el in vedere numai anii scursi de la comunism incoace? Textul pare mai degraba atotcuprinzator. Prin urmare, actiunea PDL depaseste in amploare opera Bratienilor, a marilor conservatori, dar si perioada lui Cuza si actiunea Partidului National din Ardeal. E bine de stiut pentru viitoarele manuale alternative, obligatorii, de istorie a patriei.
In al doilea rand, cred ca binele invocat se cerea si el explicat mai atent. Sa fie vorba despre monopolizarea aproape militarizata a scenei de dreapta dupa un deceniu si jumatate de lupta la stanga? Despre stimularea spatiului extremist al minoritatii maghiare? Sa fi avut in vedere Traian Basescu capacitatea PDL de a se izola pe scena publica prin tradarea tuturor partenerilor? Kilometrii de autostrada reusiti? Milimetrii patrati de sali de sport pentru licee? Sau presedintele se referea la Marea Opera social-economica a guvernului Boc? La scaderea cu un sfert a salariilor in domeniul public si la zecile de mii de firme private care au tras obloanele? La disparitia sistemului de sanatate? La cartof, care tinde sa ajunga la pretul ciocolatei? Iata un alt subiect care ramane de lamurit. Sau poate se gandea la clientela PDL, beneficiara a contractelor de stat, carora guvernarea portocalie le-a facut cu adevarat bine, evidentiat si in marcile de masini participante la Conventie...
Spuneam, nu intamplator, ca sunt iubitor de istorie contemporana si, in consecinta, am memoria faptelor semnificative. Pentru mine, fraza lui Traian Basescu poate fi pusa alaturi de un alt citat celebru din acelasi autor: 'Petre, esti cel mai bun!'. Adica la momentul cand il imbrancea pe Petre Roman sa candideze la prezidentiale ca sa-i ia locul in fruntea partidului cateva luni mai tarziu.
Cred ca, din acest moment, PDL face parte din istoria 'tovarasilor de drum' ai lui Traian Basescu. Oameni sau structuri cu care s-a intovarasit lacrimos, la un moment sau altul, si pe care i-a abandonat fara suspin la primul prilej oportun. Lista e lunga, de la numitul Petre Roman la Tariceanu, de la Internationala Socialista la PNTCD, de la Victor Ciorbea la Theodor Stolojan.
Partidul nu mai poate oferi nimic Conducatorului. Evident, e valabila si propozitia inversa, dar ea nu are importanta, Traian Basescu nu mai candideaza. El are nevoie, pentru urmatorii doi ani, de o structura de putere pe care sa se poata sprijini cat de cat. Cu pretul oricarui compromis. Stie foarte bine ca oamenii folositi pana acum sunt terminati politic. Ca alti oameni afisati, la seminarii docte, nu pot obtine sapte voturi in nume propriu. Din acest moment va negocia orice si va sacrifica pe oricine. Oricum, a reusit sa introduca in partid microbul Monica Macovei, care se va ocupa in interior de adversarii lui Basescu asa cum s-a ocupat, in afara, de cei considerati periculosi pentru seful real al PDL.
In concluzie, ramane un adevar – spre deosebire de PSD care 'a bagat' tara in NATO si in UE (finalizand, in decembrie 2004, negocierile de aderare), a eliminat vizele de calatorie in Europa pentru 'romani', Traian Basescu impreuna cu partenerul sau, PDL, 'au bagat' tara in criza (scotand-o, partial, cu ocazia diferitelor ocazii) si au izolat-o in plan international. 'PDL, esti cel mai bun!' Romani, dormiti linistiti. Baconschi voteaza pentru voi!