x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL, eşti cel mai bun!.

PDL, eşti cel mai bun!.

de Adrian Năstase    |    17 Mai 2011   •   21:00
PDL, eşti cel mai bun!.

Iubitor de istorie contemporana, pentru mine, Congresul PDL ramane in me­morie nu pentru competitia acer­ba de prin holuri si camere de hotel, nu pentru cravatele violet, nu pentru bufet, momentele vesele cu domnul Paleologu, lesinuri si finalul 'Tati, a invins Boc!'. De toate astea se ocu­pa si se vor ocupa, fara indoiala, poli­to­­lo­gii de acum si cei ai viitorimii. Pe mine m-a marcat fraza, udata cu la­crimi, a lui Traian Basescu: 'Nici un par­tid n-a facut atat de mult bine Romaniei ca PDL!'.

Sigur ca in jurul acestei exprimari plu­teste inca destul de mult mister. La ce perioada se referea presedintele, de pil­da? Are el in vedere numai anii scursi de la comunism incoace? Textul pare mai degraba atotcuprinzator. Prin urmare, actiunea PDL depaseste in amploare opera Bratienilor, a ma­ri­­lor conservatori, dar si perioada lui Cu­za si actiunea Partidului National din Ardeal. E bine de stiut pentru vii­toa­­­­re­le manuale alternative, obligato­rii, de istorie a patriei.

In al doilea rand, cred ca binele in­­­vo­­cat se cerea si el explicat mai atent. Sa fie vorba despre monopoli­za­rea aproa­pe militarizata a scenei de dreap­ta dupa un deceniu si ju­ma­tate de lupta la stanga? Despre sti­mu­larea spa­tiului extremist al mi­no­ri­tatii ma­ghiare? Sa fi avut in vedere Traian Basescu capacitatea PDL de a se izola pe scena publica prin tra­darea tutu­ror partenerilor? Kilometrii de au­tos­­trada reusiti? Mi­li­metrii patrati de sali de sport pentru licee? Sau pre­se­­din­tele se referea la Marea Opera so­­cial-economica a guvernului Boc? La scaderea cu un sfert a salariilor in do­­meniul public si la zecile de mii de fir­­me private care au tras obloanele? La disparitia sistemului de sanatate? La cartof, care tinde sa ajunga la pre­tul ciocola­tei? Iata un alt subiect care ra­­ma­ne de lamurit. Sau poate se gandea la cli­en­tela PDL, beneficiara a con­­tractelor de stat, carora gu­ver­na­rea por­tocalie le-a facut cu ade­va­rat bine, evidentiat si in marcile de ma­sini participante la Conventie...

Spuneam, nu intamplator, ca sunt iu­­­bitor de istorie contemporana si, in consecinta, am memoria faptelor sem­­­nificative. Pentru mine, fraza lui Tra­­ian Basescu poate fi pusa alaturi de un alt citat celebru din acelasi au­tor: 'Petre, esti cel mai bun!'. Adica la momentul cand il imbrancea pe Petre Roman sa candideze la prezi­den­­­­tiale ca sa-i ia locul in fruntea par­ti­­­du­lui cateva luni mai tarziu.

Cred ca, din acest moment, PDL face parte din istoria 'tovarasilor de drum' ai lui Traian Basescu. Oameni sau structuri cu care s-a intovarasit la­cri­­­­­mos, la un moment sau altul, si pe care i-a abandonat fara suspin la pri­mul prilej oportun. Lista e lunga, de la numitul Petre Roman la Tariceanu, de la Internationala Socialista la PNTCD, de la Victor Ciorbea la Theo­dor Stolojan.

Partidul nu mai poate oferi nimic Con­­ducatorului. Evident, e valabila si propozitia inversa, dar ea nu are im­­portanta, Traian Basescu nu mai can­­dideaza. El are nevoie, pentru ur­ma­­torii doi ani, de o structu­ra de pu­t­ere pe care sa se poata sprijini cat de cat. Cu pretul oricarui com­pro­mis. Stie foarte bine ca oamenii fo­lo­siti pana acum sunt terminati po­litic. Ca alti oameni afisati, la seminarii docte, nu pot obtine sapte voturi in nu­­me propriu. Din acest moment va ne­­go­cia orice si va sacrifica pe ori­ci­ne. Oricum, a reusit sa introduca in par­­tid microbul Monica Macovei, care se va ocupa in interior de ad­versarii lui Basescu asa cum s-a ocupat, in afara, de cei considerati periculosi pentru seful real al PDL.

In concluzie, ramane un adevar – spre deosebire de PSD care 'a bagat' ta­ra in NATO si in UE (finalizand, in decembrie 2004, negocierile de ade­­rare), a eliminat vizele de calatorie in Europa pentru 'romani', Traian Ba­­s­escu impreuna cu partenerul sau, PDL, 'au bagat' tara in criza (sco­tand-o, partial, cu ocazia di­fe­ritelor oc­a­­­zii) si au izolat-o in plan in­ter­na­ti­­o­­nal. 'PDL, esti cel mai bun!' Ro­mani, dormiti linistiti. Baconschi vo­teaza pentru voi!

×
Subiecte în articol: editorial