x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL, până la moarte sub Gaddafi

PDL, până la moarte sub Gaddafi

de Lucian Avramescu    |    07 Mar 2011   •   18:20
PDL, până la moarte sub Gaddafi
Sursa foto: Cristian Marcu/Jurnalul Naţional

Rar mi-a fost dat să văd o reuniune mai harnică în vorbe, mai goală de miez şi mai plină de laşităţi ca recenta şedinţă pregătitoare de alegeri in­terne a partidului Băsescu. In­sul­tă­toa­re, în toate datele ei, ca un scuipat pe obrazul unei ţări şi aşa plânse şi bat­jo­corite. De cine? Chiar de cei care păreau a se război între ei cu ia­ta­gane, împăunări şi demagogie.

Curajul critic al pedeliştilor cu­vântători s-a suit, cu sforţări mari, până la Boc. Nici un milimetru mai sus. Mă gândeam că, maturizaţi po­li­tic de averi şi funcţii, greii partidului vor găsi acum prilejul potrivit să se emancipeze de sub popoul lui Băsescu. Gata tăticu, ne-ai făcut mari, ne-ai suit pe cai motorizaţi de sute de mii de parai, acum lasă-ne să res­pi­răm şi singuri. Ştim să ciordim şi fără matale. Ce dracu, la atâtea por­to­fele doldora, râde democraţia de noi! Şi apoi nu mai eşti locomotivă, ci remorcă. Ne-ai băgat într-o pră­pas­tie de ne înjură pe uliţă  oamenii  şi ne urăsc până şi curcile. Cu toate ris­curile, partidul putea să încerce să-şi taie ombilicul legat de Cotroceni şi să intre  în rândul lumii, să-şi aleagă singur conducerea, nu pe cea primi­tă în plic, să guverneze, dacă îl va mai lăsa lumea, şi după cum îl taie capul. N-a fost să fie aşa. Toţi vorbăreii şi vorbăreţii, cu piepturile umflate ca nişte brotaci în călduri, s-au băţoşit în ţignale şi atâta tot. Două chestiuni majore au fost absente. Cartoful, amărâtul de cartof care a devenit – ca ultimă speranţă de supravieţuire – in­terzis mesei românilor. Foamea gloa­tei poate fi comprimată generic sub numele cartof. A fost ignorat ca mi­nor, sub altitudinea de preocupări ale unui partid cu ştaif. Şi al doilea su­biect grav, cel pe care deja l-am enun­ţat şi care ţine de viaţa de partid, dacă e partid şi nu doar clică – dezle­ga­rea de sub tutela umilitoare a lui Băsescu. N-a făcut-o şi n-o va face.

Respectiva expoziţie culinară de vor­be a rămas totuşi prin ceva. Parti­dul s-a separat în "talibani" şi "reformişti", ultimii evaluaţi subţirel la trei. Au­toporecla se vrea preschimbată, ca în Peneş Curcanul, în renume şi va fi utilizată, dacă va fi cazul, de cel care semnează – simţi de la o poştă sti­lul Băsescu – scenariul. Dacă la ta­li­bani aş cam scoate ghilimelele, nu­mele părând potrivit, la reformatori am îndoieli. Păi ce să reformeze doam­na Macovei, această justiţiară care pică mereu în picioare cu toate că pare adesea mahmură? Reţeta ghe­ţii din pahar? Şi dacă vrea să-i sus­pende pe corupţi nu realizează că ar suspenda mare parte din partid, cu şeful lor suprem cu tot? Mă îndo­iesc că asta vrea.

Curajul, mi-am zis, va veni de la ta­libani. Iată-l cuvântând răspicat, pu­nând aer mult între vorbe, pe lup­tă­­torul Berceanu, cu obrazul brăzdat de atâtea cicatrici "în războaie ade­vă­­­rate", nu în amărâte de simulări pe blog. Eu sunt singurul de aici care l-am înfruntat pe Ceauşescu! (ştiam doar de Doina Cornea!) Eu m-am bă­­tut cu Iliescu. Au! Sună bine, să vezi ce-l cotonogeşte pe Băsescu! Aici cu­vântarea Banului oltean plin de bani s-a fleşcăit. Fratelui Buzesc i s-a în­muiat paloşul. Să-l văd, zice el, pe ăla de are curaj, "cu argumente" (sub­li­n­iere apăsată a oratorului!) să-l con­tra­zică pe Băsescu! Păi de ce nu eşti tu ăla nenică? De ce nu zici: Traiane, ne-ai băgat în prăpastie, lasă-ne, du-te, ţara e în nenorocire şi prostimea flă­mândă ne ameninţă averile? De ce nu-l tragi de brăcinari pe Zeus că v-aţi încuscrit doar în atâtea nenorociri pe la Transporturi?

Blaga a urlat de s-a speriat şi ten­cu­iala din pereţi. Părea un căprar care bagă frica în pifani, în prima săptămână de cătănie. Ca ce vorbea (cacofonie voită!), în numele cărei funcţii prezente sau viitoare? Să-l prind pe ăla de nu respectă statutul (singurul statut al PDL şi singura bi­blie, pentru a cita un alt vorbitor, e T. Băsescu!) că-l sfâşii. Piept umflat de par­că aştepta să nască mâine gemeni, ar­ticulare din gâtlej. Am văzut de altfel că toţi vorbitorii, bărbaţi sau femei, şi cei cu ţâţe de la Dumnezeu şi cei cu ele mai mărunte, s-au umflat sub mi­crofon de parcă aveau dovleci sub băr­bie. Băţoşenie mare, ce mai! Îm­pă­u­narea l-a dus pe Boc la rostirea celei mai neruşinate minciuni pentru electoratul crezut idiot, aceea că vom atinge, peste un an, o creştere eco­­no­mică mai mare decât a Germa­niei, de 5 %. Ce păcat că taică-său nu l-a articulat la scăfârlie cu un ou de lemn, din cele care se vând, pentru pă­că­leli de Paşte, prin târguri.

Curajul, nesperat şi involuntar, a ve­nit însă de la un confrate jurnalist in­trat, pe poarta cu jumări, în politică. Îl cheamă Ungureanu şi se dă mai în­dră­gostit de Băsescu decât Elena Udrea, cea subjugată (politic fireşte) de inegalabilul din Cotroceni. Se­mă­nând el cu Grigore Vasiliu Birlic, la meclă, şi dorind o descreţire umoristică de avânturi, a pronunţat numele dictatorului libian Gaddafi. Vezi Doamne l-a întrebat unul pe coridor, dar pe Gaddafi când îl  suspendaţi? Cine e aici dictatorul libian? Ei, asta e! Unii au râs, dar li s-a stins râsul la ju­mă­tate, trăgând cu coada ochiului în dreapta şi stânga, speriaţi să nu-i fi vă­zut cineva. Câţiva chiar s-au tre­zit aplaudând, dar în clipa următoare, cu aceleaşi nesăbuite mâini, şi-ar fi tras singuri palme. Masacrul din Libia e mărunt. Aici greşeşti domnule zi­a­rist. Acolo n-au murit decât, zic unele statistici, 1.000 sau 6.000 de cetăţeni, împuşcaţi de mercenarii lui Gaddafi. Gaddafiul nostru e mult mai performant şi numai în iarna asta a lăsat fără suflare, prin case şi pe străzi, flămânzi sau rămaşi fără medicamente, mai mulţi civili decât în răz­boa­iele din nordul Africii. Oricum, ai făcut o comparaţie reuşită, chiar dacă livrată, pe căi niciodată dezlegate, de subconştient. Masacrul la care este supusă România, ţara în care, ca-n distihul lui Octavian Goga "Mun­ţii noştri aur poartă,/ Noi cerşim din poartă-n poartă", e până acum de neegalat, unic în univers.

×