x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe când sfârşitul lumii?

Pe când sfârşitul lumii?

de Matei Vişniec    |    25 Iun 2011   •   21:00

Intr-o lume in care se poate castiga bani din orice, previziunile apocaliptice fac parte din marele balet al exploatarii emotionale a omului de catre om. Niciodata n-au existat mai multi indivizi, secte si grupuri specializate in acest tip de manipulare ca acum. Fenomenul este consi­derat in Franta atat de ingrijorator incat guvernul a publicat saptamana trecuta un raport legat de agitatiile si escrocheriile apocaliptice. Provoaca neliniste, de exemplu, marea acumulare de articole si comentarii existente pe internet in legatura cu asa-zisul “inevitabil sfarsit al lumii' anuntat de miscarea New Age.

In jurul ei a aparut si a luat proportii o adevarata nebuloasa apocaliptica. New Age porneste de la o previziune inscrisa in calendarul civilizatiei precolumbiene Maya de unde rezulta ca data de 21 decembrie 2012 ar fi sfarsitul lumii. Pe fondul acestei “previziuni apocaliptice' multi milenaristi, astrofizicieni amatori si mistici exaltati mai anunta, fara nici un temei stiintific, o pretinsa aliniere nefasta a Soarelui cu centrul Caii Lactee, o inversare a polilor magnetici, o supra-activitate a petelor solare, precum si alte nazdravanii demne de filmele holywoodiene. Daca tinem cont insa de contextul de criza economica, de lipsa de orizont social in multe zone ale globului si in sanul a numeroase paturi sociale, putem intelege usor de ce teoriile legate de sfarsitul lumii fascineaza. Oricum, lumea a intrat intr-o era a spectacolului in care mediile de informare sunt si ele avide de emotii de acest gen, iar industria de divertisment americana ne-a si alimentat in ultimul timp cu productii hollywoo­diene in care este pus in scena sfarsitul definitiv al civilizatiei umane.

Expertii spun ca pe internet pot fi gasite in acest moment 2.500.000 de pagini pe tema apocalipsei sau a sfarsitului lumii. In paralel, prolifereaza alte teorii legate de modul in care omenirea s-ar putea salva. Prin intrarea intr-o alta dimensiune, spun unii, cu ajutorul extraterestrilor, spun altii, prin salvarea individuala predica o alta ca­tegorie de iluminati. “Sa ne transformam pe noi insine pentru a transforma planeta', ne mai indeamna alti ideologi improvizati si misionari exaltati care inteleg prin “transformare' afilierea la unele secte.

Pentru acesti colportori de apocalipsa nu conteaza faptul ca, de la caderea Imperiului Roman incoace, au fost recenzate alte 182 de astfel de “alarme', altfel spus de preziceri legate de sfarsitul lumii. Este adevarat ca de atunci s-au prabusit mai multe lumi, lumea romana, lumea medievala, lumea coloniala, lumea comunista, dar nu si lumea ca atare. Internetul asociat cu in­dustria apocaliptica risca sa provoace victime prin­tre naivi si persoanele fargile, izolate sau putin informate. In departamentele din sud-vestul Frantei, de pilda, s-au instalat si isi intind ramificatiile mai multe grupuri legate de o miscare creata in Statele Unite prin anii '70 de americanca Judy Zebra Knight. Ea pretinde ca ar fi in legatura cu razboinicul Ramtha care si-ar fi eli­berat poporul de tiranie in urma cu 35.000 de ani... Culmea este ca in cel putin zece comune din sud-vestul Frantei teoriile ei au gasit adepti. Aceasta regiune, unde pe vremuri se refugiau catharii pentru a scapa de peresecutiile catolicilor, este deja una incarcata de mitologie, simboluri si cultura sacrificiului, de unde si aparitia altor saraltani care “vand' sugestii de refugiu in caz de apocalipsa. Potrivit acestora, numai cei care se vor afla pe 21 decembrie 2012 pe muntele Bugarach inalt de 1.231 de metri vor scapa cu viata. Si aceasta numai si numai datorita faptului ca acest munte ar gazdui, in adancul sau, o imensa ascunzatoare pentru farfurii zburatoare.

Intrebarea pe care si-o pun autoritatile franceze este cum sa lupte impotriva acestor secte si fenomene fara sa dea senzatia de reabi­litare a Inchizitiei. Cum sa controlezi numeroasele grupuri care propun tot felul de terapii spirituale “paralele', tot felul de initieri in comunicarea cu lumea de dincolo si tot felul de solutii de supravietuire in caz de apocalipsa? Importante sunt, in acest context, masurile preventive. Exista, de altfel, tot felul de circulare oficiale prin care populatia este prevenita ca nu trebuie sa creada chiar in orice si chiar pe oricine. Din punct de vedere juridic, autoritatile pot interveni numai daca exista plangeri, daca se dovedeste, de exemplu, ca respectivele grupari profita financiar de pe urma adeptilor sau ii manipuleaza pe acestia in mod evident transformandu-i intr-un fel de excutanti docili.

Daca in lume lucrurile ar merge insa mai bine pe plan economic si politic, si daca omenirea ar avea mai mare incredere in civilizatie, poate ca succesul acestor negustori de prevestiri rele n-ar fi atat de mare.

×
Subiecte în articol: editorial