x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe înţelesul meu

Pe înţelesul meu

de Marian Nazat    |    20 Mar 2015   •   12:38

 ■ „Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că suntem scoși de pe piața românească. Dacă  ești  companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de  sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place.  Nu numai mie, e o îngrijorare generală. Văd că Ambasada SUA a făcut un concurs de caricaturi pe tema anticorupție. Mă gândesc să ne punem și noi,  românii, în  piept o insignă pe care să scrie «Sunt corupt, dar mă tratez !» Serios, poate așa,  dacă ne uităm  unul la altul, vedem  ce greșim și ne facem bine”, zice Sebastian Ghiță într-un interviu.  Și zice bine, nu bate câmpii, căci e unul dintre  membrii comisiei parlamentare care controlează Serviicile Secrete de la noi. Deși, în realitate,  lucrurile stau  tocmai invers: ultimele  controlează totul, inclusiv parlamentul. Or, dacă unul despre care se spune că este produsul  exclusiv  al acestor  structuri de informații simte nevoia să  declare așa ceva, înseamnă că situația s-a deteriorat rău. Este evident că  afaceriștii români sunt prigoniți, cu instrumente judiciare indigene, de capitalul extern.

■ În replică, Dean Thompson (însărcinatul cu afaceri al SUA la București) a lămurit lucrurile: „Faptul că România  anchetează  astfel de cazuri transmite un mesaj, arată că  se poate schimba ceva, că anumite  activități  nu mai sunt acceptabile și  că oamenii trebuie să respecte procedurile și, cel mai important, trebuie să respecte instituțiile, care există pentru a-i proteja. (...) Credem că  e foarte important ca autoritățile  să  recupereze ce s-a furat de la stat. Colaborăm cu autoritățile pentru ca acestea să poată recupera pentru  stat tot ce a fost  furat”. Scurt și cuprinzător, ca o rachetă  tomahawk  țintită chiar în moalele capului. Vasăzică,  americanii nu mai au odihnă până ce  nu vor vedea instaurată în România domnia   legii ! Bașca recuperarea pagubelor produse în ultimele decenii,  multe orchestrate de perfida străinătate. Vrei integrare și aderare, sau regim fără vize, adă și na ! Cumpărați  de la firmele  noastre avioane și calculatoare îmbătrânite  tehnologic, dar vă luăm și regiile și companiile naționale. Altfel nu vă lăsăm  să stați  sub scut și de-o fi vreun răzbel cu  căpcăunul ăla de rus, noi punem blindatele, voi, oamenii. Morții vor fi ai voștri, iar stricăciunile  tot voi le veți plăti, că d-aia ați insistat, zevzecilor !,  să ne fiți  partener strategic.

■ Apropo,  nu găsesc  răspuns la niște întrebări care mă torturează  de la o vreme:  de ce stăpânul planetar ne-a îngăduit să furăm atâta ? Ce s-a modificat, deodată, în geopolitica din zonă, de l-a determinat să colaboreze într-atât  de agresiv cu  autoritățile dâmbovițene ? Cumva ofensiva muscălească să justifice reașezarea de forțe și replierile strategice în regiune ?

■ Administrația de la Washington nu s-a sinchisit  încă să numească  un ambasador în colonia de la gurile Dunării. E suficient  un însărcinat  cu afaceri.... Păi ce e  România  pentru ei,  nu o afacere militară  ?

■ Alianța euro-atlantică nu poate și nici nu vrea să uite haiducia constituțională din vara referendumului. Românii i-au făcut să tremure atunci pe arhitecții Europei Unite prin ușurința cu care au schimbat, în numai câteva zile, o ordine statală. Precedentul era extrem de primejdios, așa încât mazilirea lotrilor se cerea grabnic împlinită. Apusul a conștientizat cu îngrijorare  că o clasă politică nesupusă reprezintă un risc major și de aici a pornit vârtejul anticorupție. Aceasta este, pe înțelesul meu, explicația pentru arestările și condamnările din ultimii doi ani - dorința  străinătății de a-i pune cu botul pe labe pe politicienii  anarhiști de prim rang ai României.

■ S-o urmări și paralizarea capacității noastre de negociere cu hapsânii cămătari planetari ? că prea s-au rărit oamenii de stat în stare să ne apere interesele. Cum să negociezi în genunchi și cu lanțurile  la picioare ? Perspectiva mă sperie...

■ Pe piața judiciară de la noi, schimbul de  politicieni  înregistrează  cursuri  spectaculoase.  De pildă, un vanghelie este cotat la doi pesediști de frunte. Cu un șova și-un vâlcov îl răscumperi pe primarul tocmit de neamț să constituie o altă majoritate parlamentară. La bursa anticorupție e mare vânzoleală, totul se precipită de la o zi la alta. Dai o greblă și iei un cocoș, capra e egală cu bădescu, mazăre a ajuns la paritate cu georgescu, însă  piața este extrem de nervoasă și impredictibilă.

Dar iohannis, cât mai e un iohannis ?
 

 

×