■ „Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că suntem scoși de pe piața românească. Dacă ești companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generală. Văd că Ambasada SUA a făcut un concurs de caricaturi pe tema anticorupție. Mă gândesc să ne punem și noi, românii, în piept o insignă pe care să scrie «Sunt corupt, dar mă tratez !» Serios, poate așa, dacă ne uităm unul la altul, vedem ce greșim și ne facem bine”, zice Sebastian Ghiță într-un interviu. Și zice bine, nu bate câmpii, căci e unul dintre membrii comisiei parlamentare care controlează Serviicile Secrete de la noi. Deși, în realitate, lucrurile stau tocmai invers: ultimele controlează totul, inclusiv parlamentul. Or, dacă unul despre care se spune că este produsul exclusiv al acestor structuri de informații simte nevoia să declare așa ceva, înseamnă că situația s-a deteriorat rău. Este evident că afaceriștii români sunt prigoniți, cu instrumente judiciare indigene, de capitalul extern.
■ În replică, Dean Thompson (însărcinatul cu afaceri al SUA la București) a lămurit lucrurile: „Faptul că România anchetează astfel de cazuri transmite un mesaj, arată că se poate schimba ceva, că anumite activități nu mai sunt acceptabile și că oamenii trebuie să respecte procedurile și, cel mai important, trebuie să respecte instituțiile, care există pentru a-i proteja. (...) Credem că e foarte important ca autoritățile să recupereze ce s-a furat de la stat. Colaborăm cu autoritățile pentru ca acestea să poată recupera pentru stat tot ce a fost furat”. Scurt și cuprinzător, ca o rachetă tomahawk țintită chiar în moalele capului. Vasăzică, americanii nu mai au odihnă până ce nu vor vedea instaurată în România domnia legii ! Bașca recuperarea pagubelor produse în ultimele decenii, multe orchestrate de perfida străinătate. Vrei integrare și aderare, sau regim fără vize, adă și na ! Cumpărați de la firmele noastre avioane și calculatoare îmbătrânite tehnologic, dar vă luăm și regiile și companiile naționale. Altfel nu vă lăsăm să stați sub scut și de-o fi vreun răzbel cu căpcăunul ăla de rus, noi punem blindatele, voi, oamenii. Morții vor fi ai voștri, iar stricăciunile tot voi le veți plăti, că d-aia ați insistat, zevzecilor !, să ne fiți partener strategic.
■ Apropo, nu găsesc răspuns la niște întrebări care mă torturează de la o vreme: de ce stăpânul planetar ne-a îngăduit să furăm atâta ? Ce s-a modificat, deodată, în geopolitica din zonă, de l-a determinat să colaboreze într-atât de agresiv cu autoritățile dâmbovițene ? Cumva ofensiva muscălească să justifice reașezarea de forțe și replierile strategice în regiune ?
■ Administrația de la Washington nu s-a sinchisit încă să numească un ambasador în colonia de la gurile Dunării. E suficient un însărcinat cu afaceri.... Păi ce e România pentru ei, nu o afacere militară ?
■ Alianța euro-atlantică nu poate și nici nu vrea să uite haiducia constituțională din vara referendumului. Românii i-au făcut să tremure atunci pe arhitecții Europei Unite prin ușurința cu care au schimbat, în numai câteva zile, o ordine statală. Precedentul era extrem de primejdios, așa încât mazilirea lotrilor se cerea grabnic împlinită. Apusul a conștientizat cu îngrijorare că o clasă politică nesupusă reprezintă un risc major și de aici a pornit vârtejul anticorupție. Aceasta este, pe înțelesul meu, explicația pentru arestările și condamnările din ultimii doi ani - dorința străinătății de a-i pune cu botul pe labe pe politicienii anarhiști de prim rang ai României.
■ S-o urmări și paralizarea capacității noastre de negociere cu hapsânii cămătari planetari ? că prea s-au rărit oamenii de stat în stare să ne apere interesele. Cum să negociezi în genunchi și cu lanțurile la picioare ? Perspectiva mă sperie...
■ Pe piața judiciară de la noi, schimbul de politicieni înregistrează cursuri spectaculoase. De pildă, un vanghelie este cotat la doi pesediști de frunte. Cu un șova și-un vâlcov îl răscumperi pe primarul tocmit de neamț să constituie o altă majoritate parlamentară. La bursa anticorupție e mare vânzoleală, totul se precipită de la o zi la alta. Dai o greblă și iei un cocoș, capra e egală cu bădescu, mazăre a ajuns la paritate cu georgescu, însă piața este extrem de nervoasă și impredictibilă.
Dar iohannis, cât mai e un iohannis ?