x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe urmele şansei.

Pe urmele şansei.

de Maria Timuc    |    05 Iun 2011   •   21:00

Sunt oameni despre care se poate spune ca "le-a zambit sansa". Sunt altii despre care se poa­te spune ca "sansa chiar s-a tinut insistent dupa ei". Sunt altii despre care putem spune ca "sansa a fost darnica, au avut noroc cu carul", iar altii despre care se spune ca "n-au noroc" sau ca "sansa n-a fost de partea lor". Acestia din ur­ma par a fi mereu in contratimp. Cand ceva im­portant, esential, se intampla, ei au treaba in alta parte. Cand un om care-ar putea sa-i aju­te se afla intr-un loc, ei se afla in locul opus. E ca atunci cand faci surfing pe o mare fara va­luri sau cand scapi continuu valul. Abilitatea de a prinde valul, abilitatea de a fi la timpul potri­vit, la locul potrivit si langa omul potrivit sunt ex­presii ale unui surfing reusit prin viata. Abili­t­­a­tea de a prinde sansa tine cumva de intuitie. Pur si simplu, intuitia nu are a face cu ratiunea sau cu logica, nu-ti desfasoara matematic mersul lucrurilor, nu-ti spune: "Vezi, du-te acolo, ca ai sa intalnesti omul care te arunca pe val"! In­tuitia iti spune direct "du-te in locul cutare". "In­tra in vorba cu x". Intuitia iti spune ce sa faci si tu faci acel lucru. Procesul mental, ra­ti­o­nal dispare din fata intuitiei. Iar acela care o ur­meaza... pare, adesea, rasfatatul sortii.

"Cred ca exista un destin", spunea la un in­ter­viu televizat un chirurg, care a studiat in Franta si, intr-o imprejurare neasteptata, a cu­nos­cut un vestit chirurg american, care l-a si luat in SUA si i-a oferit oportunitatea fantastica de a se specializa in tehnici chirurgicale de varf. Un ro­man a ajuns pe culmile succesului in Ameri­ca si, cand a fost intrebat cum anume s-a intamplat asta, el nu a spus cat de mult a muncit, cat de bun este, ci a spus ca "exista un destin". In­tal­nirea cu profesorul american i-a deschis cu­loa­rul, a fost zambetul sansei sau lovitura ei. Si­gur ca munca are rostul ei in dinamica sansei. Si­gur ca logica si ratiunea au menirea lor pentru viata. Sigur ca fiecare lucru, pus la locul sau, are rolul sau. Dar sansa face parte din in­gre­dientele esentiale ale vietii. In spatele sansei o alta putere, mai mare si intotdeauna nevazuta, pare sa-si intinda mainile de aur prin mainile si prin mintile oamenilor. Aceasta putere lucreaza mis­­­terios, fantastic de frumos prin oameni, prin eve­­­­nimente, prin diferite situatii de viata, unele din­­tre ele din cale afara de banale, asa incat fa­ce din anumiti oameni rasfatati ai sortii. Pri­vind "dinamica sansei", putem observa faptul ca ea nu este rezervata doar unora si refuzata al­­­tora. S-ar putea spune ca unii asculta vocea l­a­­un­­trica sau chemarea sortii, pe cand altii se opun din rasputeri, asa incat ei sunt intotdeauna contra curentului si predispusi la a impinge da­­­­­na­­sul sansei cat mai departe de ei. Cu toate aces­­tea, toti oamenii o prind cate putin din cand in cand si doar putini dintre ei inteleg ca au sansa in mana si trebuie doar sa danseze cu ea.

Ce inseamna "sa dansezi cu sansa"? In pri­mul rand, sa ai priceperea de a o recunoaste. Multi oa­meni au stat cu valul in fata, dar nu l-au observat. Multi au stat cu oameni de aur aproape, dar nu i-au vazut. Ba, chiar au gandit ca oamenii prin care lucra sansa le erau po­triv­nici. Mintea le scurtcircuita in­tu­i­tia, iar acest scurtcircuit este, poate, ca­­u­­za esentiala a unor mari rateuri in viata. Pen­tru ca sansa nu-i altceva decat felul sub­til in care Dumnezeu iti asterne un covor rosu in fa­ta si felul in care tu curgi firesc pe covor sau esti in flux. Pentru ca accesul pe covor pre­su­pune pasiune, entuziasm, bucurie, o inima cu­ra­ta, sincera si des­chi­de­re catre aventura, o cons­tiinta inalta a iubirii si a increderii in viata, este de la sine inteles ca ju­decatile mentale si ne­ga­ti­vitatea umana obis­nuita nu fac decat sa te in­de­parteze de noroc. In­tuitia nu functioneaza in acelasi timp cu min­tea umana negativa. Pentru intuitie, deci si pentru intalnirea cu sansa, tre­­buie sa fii bun in interior. Sa fii in contact cu dra­­­gostea, cu visele fru­moa­se, cu increderea, cu tot ce-i mai bun in tine. Cand se in­­­tampla asa, valul ti se asaza singur sub picioare si sansa se tine du­pa tine, chiar daca min­tea iti spune ca n-o vrei. Uneori te forteaza sansa pe tine, uneori ea se ti­ne dupa tine insistent, dar asta nu se poate in­tam­pla fara ca la­un­tric sa fii pe taramul bu­na­tatii, al pasiunii, al en­tuziasmului si al iubirii. Daca pentru multi oa­meni acestea sunt doar cu­vinte, pentru aceia ce au primit alintul desti­nului si au simtit mana sansei sunt realitati. San­sa nu-i rezervata doar unor rasfatati ai lui Dumnezeu, ci oricarui om sincer si bun in esenta.

×