x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pensia lui tata, o momeală electorală!

Pensia lui tata, o momeală electorală!

de Daniel Apostol    |    08 Iul 2019   •   07:30
Pensia lui tata, o momeală electorală!

Preambul: Momeală=Mijloc viclean folosit pentru a ademeni, pentru a înşela. Lucru care ademeneşte. (DEX)

 

         La aproape 80 de ani, tata stă zilnic cu ochii pe ecran să afle ce îi “mai fac ăştia” cu pensia lui. Starea de spirit este de totală neîncredere şi de mare îngrijorare: o să-i ajungă să se întreţină (că nu vrea să fie povara mea şi a lui frate-meu)? O să-i ajungă de medicamente şi de hrană? Va primi pensia mărită sau au de gând să taie pensiile, că umblă vorba că nu mai sunt bani pentru lumea de rând, că banii pentru “speciali” lasă un gol adânc în bugetul public. Nu cumva “ăştia” (la tata, “ăştia” sunt toţi cei cocoţaţi la guvernare în ultimii 30 de ani) promit marea cu sarea pentru că vin alegerile şi apoi îl lasă şi cu votul şi cu banii luaţi?

         Ce să-i spun lui tata? Execuţia bugetară pe primul trimestru al anului arată limpede explozia cheltuielilor cu salariile şi pensiile (salarii +30 şi pensii +35) şi implozia cheltuielilor de capital (investiţii -20%). Iar execuţia bugetară pe primele cinci luni ale lui 2019 arată că deficitul bugetar este aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (+80%). Veniturile bugetare au crescut cu doar 11,6%, în timp ce cheltuielile au sărit cu 16,3%. Bugetul asigurărilor de stat (pensiile) şi fondul naţional de sănătate au ambele minusuri de circa 1,4 miliarde, iar asta se întâmplă cu puţin timp înaintea creşterilor de pensii anunţate pentru 1 septembrie 2019, când punctul de pensie se va majora de la 1.100 lei la 1.265 lei (+15% la 1 septembrie 2019 dar şi +40% la 1 septembrie 2020).  Deficitul bugetar este azi de 11 miliarde de lei şi Guvernul trebuie să taie 7 miliarde pentru a sta în ţinta de deficit de 3%. Bugetarii şi pensionarii sunt aşadar îngrijoraţi: pe cine cade ghilotina?

         Am mai scris odată aici că pensia nu este o cadou pe care ni-l face statul, nici o favoare! Pensia lui tata sunt banii de drept ai lui tata, munciţi în “zile albe”, puşi “la ciorap” pentru zilele “zilele negre” . “Ciorapul” este bugetul public, iar gestionarul ciorapului e statul: colectează astăzi contribuţiile celor din câmpul muncii şi tot astăzi plăteşte pensiile către cei pensionaţi. Dar statul doar colectează (insuficient) şi cheltuie instantaneu (mai mult decât are). Statul măreşte pensiile prin decizii politice şi nicidecum prin investiţii. Statul este gestionar ineficient. De aia plăteşte azi pensii cu bani punând gaj viitorul (acoperă diferenţa necesară prin rostogolirea unor împrumuturi, respectiv datorii, care vor fi plătite de generaţii viitoare).

         Deci, ce să-i spun lui tata? Pensia nu este o favoare pe care i-o face statul. Dar,  da! Pensia poate fi o momeală serioasă în orice moment al unui exerciţiu electoral.

 

×