Viitoarea motiune de cenzura a USL ar putea fi castigatoare. In anumite circumstante. Guvernul Ungureanu ar deveni, astfel, cel mai scurt executiv din istoria recenta. Cum s-ar putea produce o fractura in randurile puterii, astfel incat sustinatorii motiunii sa atinga masa critica?
Simpla aritmetica pare a fi in contradictie cu titlul acestei analize. Opozitia dispune oficial de 212 voturi, in timp ce, pentru adoptarea motiunii, sunt necesare 231. Pentru ca Guvernul Ungureanu sa cada este necesar ca 19 deputati si senatori din arcul puterii sa voteze impotriva Guvernului. Este acest lucru posibil? Da si nu. Nu, daca ne gandim ca partidele care alcatuiesc coalitia au tot interesul sa ramana pana la capat la guvernare. Pentru ca numai astfel pot influenta, in favoarea lor, scorul electoral. Si daca luam in calcul ca din nou PDL, pentru a se apara, le va impune parlamentarilor sai sa nu voteze. In felul acesta, defectarile pot fi evitate. Iar raspunsul poate fi si pozitiv, daca luam in calcul o serie de circumstante care, pentru prima data, pot alinia intr-un mod neobisnuit planetele in forul legislativ.
Primul element care trebuie luat in calcul este ca, de fapt, coalitia a pierdut guvernarea. Guvernul Ungureanu nu-i mai apartine, exceptie facand doar, si numai partial, UDMR si UNPR. De fapt, ce este MRU? Am mai spus-o si, iata, se confirma. O simpla telecomanda. In mana cui? In mana Presedintelui Traian Basescu. In ciuda recentei mite electorale, cand nu Ungureanu, ci Basescu a cedat, PDL nu simte, in masura dorita, ca se afla la guvernare. Ca atare, si sustinerea acordata acestui executiv este mai subtire si mai ezitanta. Pentru parlamentarii PDL care doresc sa schimbe tabara politica, motiunea de cenzura este o solutie spectaculoasa. Si poate ultima solutie. In al doilea rand, exista parlamentarii altor nationalitati decat cea maghiara. Acestia se pregatesc, ca de obicei, sa basculeze catre viitorii castigatori.
Intotdeauna acesti parlamentari, care nu reprezinta, daca reprezinta, decat sub 1 la suta din electorat, au fost de partea castigatoare. Pentru ca numai asa au putut profita personal de statutul lor public. Intrucat USL are toate sansele sa castige la parlamentare peste 50 la suta din voturi, ar putea guverna, pentru prima data, prin excluderea minoritatilor. Singura posibilitate pentru acesti parlamentari de a evita sa fie trimisi pe tusa in viitorul ciclu electoral este sa se puna, inca de pe acum, bine cu USL. Si ce altceva ar putea oferi decat o sustinere a acestei motiuni de cenzura? Si pentru ei poate fi ultimul tren.
Exista suficient de multi senatori si deputati din Ardeal care se dezic de segregarea operata la Targu Mures. In acest sens, este incontestabila si presiunea exercitata asupra lor de catre propriul electorat. Ca atare, unii dintre senatorii si deputatii coalitiei ar fi tentati, si din aceasta perspectiva, sa voteze in favoarea motiunii. In aceiasi termeni se pune problema si in ceea ce-i priveste pe parlamentarii din zonele direct afectate de controversatele privatizari si combinatii economice puse la cale de Guvern. Ca sa nu mai vorbim de pericolele ecologice, care si ele pun presiune pe populatia care ar urma sa fie afectata si, implicit, pe parlamentari.
Iata cateva motive – carora le pot fi adaugate si altele – care ar putea face o diferenta intre simpla aritmetica a parlamentarilor si procesul politic extrem de complex care ar putea genera o fractura in coalitie.
● Sursa: CorectNews