x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Petrom: ce-am avut si ce-am pierdut?!

Petrom: ce-am avut si ce-am pierdut?!

05 Oct 2004   •   00:00

OMV, trustul austriac cumparator, vrea sa faca din Petrom o companie profitabila fara amendamente.

In mod evident, nu toate activitatile si unitatile Petrom sunt profitabile si OMV, de indata ce s-a consfintit preluarea Petrom, a si hotarat sa recurga la externalizari masive, fiind de presupus ca despartirea, mai intai prin scoaterea din sistemul integrat si apoi eventual chiar prin instrainare, se face de acele unitati si activitati despre care nu exista certitudinea ca sunt profitabile. Arpechim, una din acele rafinarii, este externalizata pentru ca nu este clara rentabilitatea acesteia, mai ales in conditiile "infiintarii" activitatii de rafinare cu o serie de activitati de aval.

Despre Doljchim, combinatul de ingrasaminte, se spune fara perdea in piata ca nu este profitabil si ca mentinerea sa pe linia de plutire se datoreaza transferurilor din activitatile profitabile ale Petrom. Cat priveste cele 340 de benzinarii care vor fi externalizate din totalul de aproape 700, fiecare din acestea are desigur povestea ei, dar probabil sunt acelea din zone cu trafic mai slab si mai ales acelea care au facut obiectul unor aranjamente profitabile doar pentru "initiatori": diferiti bezinari privati obtineau autorizatiile de constructie, avansau bani spre a le ridica si pune in functiune, pentru ca la scurt timp sa le cumpere Petrom la preturi duble, sub motivatia extinderii retelei. Cineva a incasat bani multi, foare multi din aceasta, sa-i zicem, "afacere"! Fiecare din aceste piese urmeaza sa fie transformata intr-un SRL (cu 99,9% din capital in detinerea OMV) avand a-si proba direct profitabilitatea.

In orice caz, externalizarea este folosita de catre OMV ca mijloc indirect de profitabilizare a Petrom, prin eliminarea subventiilor in crucis sau transferurilor intre filiale. Redistribuirii profiturilor intre acestea i se pune capat. Clarificarile vor veni de la sine. In forma integrata actuala, nu numai ca unele activitati si unitati din Petrom traiesc pe seama altora, dar nici macar nu se stie exact care sunt rentabile si care nu!

Subventiile in crucis si transferurile intre unitati au constituit insusi mecanismul prin care nefericite capuse, cu acoperiri politice sau sindicale, au putut extrage masiv ban public aflat in administrarea Petrom, au reprezentat de fapt reteaua care a facut din Petrom cel mai mare nod de interese politico-clientelare impletit in perioada postdecembrista in Romania. Cu ban public supt de la Petrom s-au constituit banci, s-au facut averi, s-au lansat afaceri de anvergura, inclusiv in mass-media. Evident, mortul de la groapa nu se mai intoarce! Dar, tot atat de evident, morisca este oprita prin privatizarea Petrom. Si cea mai eficace si inatacabila metoda de a opri morisca este externalizarea activitatilor si unitatilor cu probleme sau asupra carora exista suspiciuni. Implicit vor cadea capusele si aranjamentele neconcurentiale, contractele de cumetrie si veresie! Tuturor acestora lovitura de gratie le-o va da faptul ca raporturile dintre unitatile ramase in structura Petrom si cele externalizate, inclusiv intre insesi acestea din urma, vor trebui sa fie contractuale si derulate la preturile pietei. Adio transferuri ascunse, acoperite sau pur si simplu fictive!

Noi, cetatenii de rand, cu ce ne vom alege de pe urma incetarii acestui jaf?! Din pacate, mai cu nimic! Am asistat neputinciosi vazand cum banul public a fost virat catre interese private, nefiind chivernisit in regula jocului, adica in interesul public, de a trebuit sa-l privatizam catre straini spre a opri jaful! De-acum strainii, in stricta regula a jocului, isi vor chivernisi afacerea in interesul propriului profit. Ce-am avut si ce-am pierdut?!

×
Subiecte în articol: editorial petrom