Nu conteaza primul milion. Dar nici 22 de milioane?
S-a deschis licitatia la promisiuni politice. Salarii de 320 de euro in 2008 si pensii de 110! Cine ofera mai mult? Salarii de 350, pensii de peste 100! O data, de doua ori⦠Asadar se intrevede deja in ce parte o va apuca tara dupa alegerile din noiembrie? Spre stanga sau spre dreapta? Raspunsul este: "da".
Da, intr-o anumita privinta politicienii au dreptate: Romania va deveni o tinta investitionala de prima mana, chit ca acum ocupa doar locul 11 in Europa Centrala si de Est dupa investitiile directe pe cap de locuitor. Cat priveste veniturile locuitorilor, indiferent de directia politica, avutia nationala creata - Produsul Intern Brut - se va redistribui la fel de putin sub forma salariilor.
Si fiindca tot le place conducatorilor nostri modelul polonez, se vede ca se poate intra in Uniunea Europeana si cu un ecart mare intre dobanzi si inflatie. Asta inseamna ca lefurile mici permit inflatiei sa mearga pe drumul ei monetar-fiscal, iar spread-urile - marjele de profit - isi vad de treaba lor. In traducere pentru Romania, daca un sifon colorat la doi litri costa anul trecut 25.000 de lei, iar anul acesta se vinde cu 30.000, rezulta o crestere de pret dubla fata de inflatia oficiala, oferta irezistibila pentru orice investitor.
Dar sa lasam in urma sucurile si supermarketurile si sa trecem la afaceri serioase. Se observa ca proiectele importante din Romania nu se realizeaza privat, ci sunt negociate guvernamental. Iar daca se vorbeste insistent de licitatii cu castigator dinainte cunoscut, este limpede ca un rentier nu va fi niciodata constrans sa-si mareasca profitul din majorarea cifrei de afaceri, ca sa faca fata presiunilor concurentiale, ci se va multumi sa dea salarii mici. Fireste ca, daca meritele si conexiunile apartin politicului, partidele pot fi confundate usor cu niste asociatii de afaceri. Mai departe, daca grosul rentei se constituie in bani pentru partid ori reprezinta profituri de repatriat, acestea sunt simple detalii. Cel putin in planul salariilor e acelasi lucru: "Nu va convine, sunt destui care asteapta la poarta!".
Citește pe Antena3.ro
Pana una, alta, in locul unei emancipari a economicului de sub tutela politica, ni se va livra o noua impresie. Se poate descentraliza bugetul de stat si poate creste rolul bugetelor locale, daca primarilor si consilierilor li se da permisiunea sa migreze de la un partid la altul. In felul acesta, indiferent pe cine pune stampila alegatorul, alesii se regrupeaza rapid sub umbrela partidelor mai puternice in plan economic, iar mediul de afaceri ramane la fel de dependent politic.