x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Plătim mult pentru a pierde şi mai mult

Plătim mult pentru a pierde şi mai mult

de Petre Roman    |    10 Iul 2011   •   21:00
Plătim mult pentru a pierde şi mai mult

Imaginea "comisarului politic" al FMI in Romania pare mult mai pre­zenta si impusa in fotografii de ziar si ima­gini de televiziune decat a oamenilor care conduc Romania. Cum de le mai curge sangele in vine acestor gu­vernanti cand absolut orice ho­ta­ra­re – nu doar economica – de importanta nationala, mai devreme sau mai tarziu, ne este anuntata de "comi­sar". O sa ziceti, poate, ca metafora cu san­gele in vine e excesiva. Mi-aduc aminte insa cand, prin vara lui 1991, mi­nistrul Transporturilor din Guvernul meu si actual presedinte al Ro­ma­niei ma suna sa imi spuna "Domnule prim-ministru, daca-mi tai vi­ne­le, nu curge sange" din cauza umi­lin­tei inghitite de la soferii de pe TIR-urile care traversau Romania ve­nind din Turcia si cu nerusinare in­cal­cau reglementarile romanesti.

In Anexa la ultimul acord cu FMI dez­va­luita de presa, anunturile distru­ga­toare se tin lant. Spre exemplu, aban­donarea a 1.000 km de cale fe­ra­ta si restructurarea la sange a CFR-ului. De ce? Avem, oare, o vasta retea de drumuri si autostrazi bine pusa la punct? E Dunarea plina de barje, slepuri si alte vase de transport de marfuri? Cica, ne zice "comi­sarul", mergem catre o competitivitate superioara! Ha! Ca multa ne-a adus FMI-ul pana acum! Se mai preconizeaza reducerea drastica a Postei Romane! Ma intreb, in cunostinta de cauza, in ce alta tara – europeana sau nu – ar mai propune "comisarul" asa ce­va? Si, din nou, bomboana pe co­li­va, se impune masura lichidarii unor ac­tive ale statului. Ca bine ziceau la­tinii: "Cui prodest?" (Cui foloseste?) Raspunsul la aceasta intrebare vi-l pot da prin exemple ale unor contrac­te de privatizare cu mari companii stra­ine.

Prefer insa sa-l citez (re­cu­nosc, cu surpriza) pe domnul Adrian Va­silescu, care, ramanand intr-o noapte fara lumina, constata ca ENEL e un monopol privat al distri­bu­tiei de energie electrica ce face cam ce vrea. Ma despart insa de domnia sa atunci cand afirma – exact ca in pe­­ri­oada dogmei neo-liberale de la in­­ceputul anilor ’90 – ca proprietatea sta­tului egal proprietatea nimanui. Atunci cand aceasta afirmatie este ade­varata, inseamna ca societatea e foar­te bolnava. De cateva ori in zilele tre­cute am stat alaturi de minunatele au­tobuze Mercedes-Benz ale trans­por­tului public achizitionate pe multi bani din buzunarele bucurestenilor au­zind cum motoarele lor perfect si­l­entioase initial, dupa doi ani de uti­li­­­zare, produc zgomote de rasnita. Si­­gur ca administrarea acestei pro­prie­tati publice e in acest caz o bataie de joc. Dar in toate tarile europene, cu exceptia Marii Britanii, transportul ur­ban e proprietate publica si func­tioneaza impecabil. Prin urmare, nu-i de vina proprietatea. E de vina com­bi­natia ne­pa­sa­re+co­rup­tie. Alte servi­cii publice privatizate la noi precum dis­tributia de energie electrica sau apa si canalizarea in Bucuresti n-au asi­gurat calitatea promisa in momentul privatizarii. In toate cazurile ar fi su­ficient ca aceia care gestioneaza pro­prietatea – fie institutii ale statului, fie primarii – sa aplice clauzele con­tractuale. Ar constata de multe ori ca aceste contracte au insemnat mai ales cresteri de preturi si tarife, deci profituri imediate si consistente, in timp ce angajamentele de investitii au fost constant neonorate. Vorba dom­nului Vasilescu: "Cand vor veni in­vestitiile? Dupa cati ani?". Con­sta­ta­rile pe viu ne permit sa spunem ca un monopol de stat e rau; dar unul pri­vat e si mai rau.

Cele mai recente rezultate ale neuro-stiintelor actuale tind sa arate ca raul poate fi definit ca lipsa totala de empatie. Adica lipsa capacitatii de a te identifica afectiv cu o alta fiinta uma­na, adica un corespondent; de a resimti ceva asemanator cu ceea ce simte sau indura sau se bucura un corespondent. Pentru actualii guvernanti, un adevarat devotament pare ca exista intr-un singur sens: cel pentru a decide cum se face rau fara a avea constiinta cat e de rau. Niciodata in istoria noastra politica nu s-a intamplat ca acum: sa platim atat de mult pentru a pierde atat de mult.

×
Subiecte în articol: editorial