x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Plutonul de complotisti si aburul duhului sfant

Plutonul de complotisti si aburul duhului sfant

de Victor Ciutacu    |    16 Mar 2006   •   00:00
Plutonul de complotisti si aburul duhului sfant

"Cui datoreaza majoritatea celor care au alcatuit «plutonul de executie» pozitiile in societate, cele din partid, carierele politice si/sau ministeriale si, in definitiv, lejeritatea financiara, ca sa nu spun abrupt averile? Nu cumva chiar hulitului si alungatului Adrian Nastase?"

Liderii judeteni ai PSD au decis: cu 36 de voturi la 16 (si, in buna traditie, o abtinere), Adrian Nastase a fost executat; rapid, eficient, noaptea, pe centura. Respectand traditia fostului PCR, sacalii si-au linsat seful suprem. Instinctul animalic al haitei si-a spus inca o data cuvantul. Fostul lider absolut schiopata si nu mai putea tine ritmul alert, asa ca trebuia devorat de (fostii) locotenenti. Era de asteptat. Mai devreme sau mai tarziu trebuia sa se intample si asta. Cred ca si Nastase insusi, la fel ca toata clasa politica, era constient ca nimic nu e intamplator si ca toata masinaria pusa-n miscare pentru zdrobirea lui va invinge. De multe poate fi suspectat fostul premier, dar in nici un caz de naivitate. Exista in toata aceasta telenovela politica totusi niste intrebari - cred eu, legitime - carora, deocamdata, nimeni nu s-a ostenit sa le dea raspuns. O sa incerc sa le creionez eu in randurile urmatoare.

De ce neaparat acum? Daca schimbarea lui Adrian Nastase s-ar fi petrecut imediat dupa al doilea tur al prezidentialelor din 2004, ea ar fi fost perfect legitima. Atunci, partidul care a obtinut cele mai multe voturi in alegerile libere a fost scos din cartile guvernarii ca urmare a infrangerii dramatice a reprezentantului sau in fata lui Traian Basescu. Prin urmare, intreaga sa echipa de conducere putea fi, perfect moral si intemeiat, "executata" in grup. Povestea cu imaginea negativa indusa electoratului de problemele lui Nastase (reala, mai ales dupa momentul neinspirat al vizitei ziaristilor in Zambaccian) si cu milionul de voturi pierdute in ultimele luni totusi nu tine, e prea subtire. Electoratul a invalidat prin vot o solutie falimentara a fostei echipe a lui Nastase, iar voturile s-au pierdut (desi am mari dubii ca picajul e atat de drastic) sub "inteleapta ocarmuire" Geoana - Mitrea. Oameni care, daca nu m-a lasat pe mine memoria, au fost mi-nistri plini vreme de patru ani in Cabinetul Nastase.

Ce autoritate morala au cei care i-au cerut liderului-sac de box retragerea, cu riscul asumat ca partidul sa piarda chiar si presedintia Camerei Deputatilor? Cam toti care au iesit la lumina in ultimele zile au pete, cam toti au serioase probleme de imagine. De la faimosul "grup de la Cluj", care-l manevreaza la vedere pe Geoana, trecand pe la recent declaratii "luptatori impotriva mafiei si a coruptiei" Oprisan si Vanghelie sau "moralul" Hrebenciuc si ajungand la varfurile actuale ale PSD, o pecete se poate pune cu usurinta pe fruntea lor: sunt compromisi in ochii alegatorilor. Mitrea e la fel de invinuit ca si Nastase in "dosarul Zambaccian" si duce-n spate japca planetara a lui Necolaiciuc in fruntea Cailor Ferate, Geoana a fost calcat in picioare de Basescu (pe care azi il slugareste umil) in batalia pentru Primaria Capitalei, plus ca are nevasta si soacra care jongleaza aiuritor cu terenuri si vile-n Primaverii, iar pe Hrebenciuc (omul caruia nu demult i se blocau conturile suspecte din Monaco, inventatorul de Iacubov si Sechelariu) numai pronia cereasca si intelegerile subterane l-au tinut departe pana acum de Procuratura. Despre Vanghelie si Oprisan, orice comentariu in acest sens cred ca e de prisos. Singurul dintre cei care "l-au curatat" pe Nastase cu o perceptie buna de data recenta in ochii alegatorilor traditionali (si ai celor prezumtivi) ai PSD e Oprescu. Victoria in instanta impotriva lui Nicolaescu, dupa o lupta la baioneta, asumata si dusa de pe picioare, in care a aratat ca are stomac de politician, l-a legitimat ca lider ad-hoc in partid. Tocmai pe asta cred ca au si mizat "eminentele".

Cui datoreaza majoritatea celor care au alcatuit "plutonul de executie" pozitiile in societate, cele din partid, carierele politice si/sau ministeriale si, in definitiv, lejeritatea financiara, ca sa nu spun abrupt averile? Nu cumva chiar hulitului si alungatului Adrian Nastase? Cat timp colectionarul din Zambaccian a tinut haturile guvernului si ale partidului-stat, cu aceeasi exceptie notabila a etern cartitorului Oprescu, care dupa parerea mea a gresit partidul, dar macar are sange-n instalatie, revolutionarii de azi au facut fix cum i-a invatat legendarul Micky Sp: "Ciocu’ mic". Umilii de altadata au devenit demnii de azi.

Mircea Geoana, scriitorul de epistole libidinoase catre Emil Constantinescu, a devenit un Che Guevarra al Opozitiei, care se misca la tribuna precum Michael Jackson pe scena, se ratoieste la ipoteticii sai subordonati ca Jerry la Tom si se gudura pe langa Traian Basescu precum pisicile aristocrate vrajite de farmecul inegalabil al lui Thomas O’Malley. In spatele plapandului diplomat insa ranjesc sforarii de profesie, oamenii culiselor, viermii din scorburile copacilor gaunosi. Peste toti pluteste aburul duhului sfant al lui Ion Iliescu, acest intelept Deng Xiaoping al PSD. Macar de-ar sti partidul sa-l tina-n sa precum castilienii pe legendarul lor El Cid, de spaima caruia tremurau maurii invadatori.

Daca tot s-a hotarat sa se reformeze si vrea sa se spele, PSD trebuie sa continue operatiunea de autodevorare. Lucrarea a inceput cu Nastase, care, in ciuda complotului caruia i-a cazut victima, isi merita soarta. Orice revolutie incepe dintr-un punct. Cea din PSD, daca asta se doreste, a pornit din Zambaccian. Ea trebuie consfintita printr-un congres extraordinar, in care o alta echipa, credibila, sa preia fraiele. Domnule Geoana, daca tot l-ati dat jos pe Nastase, convocati congresul extraordinar si puneti-va centura-n joc. Decat o viata cioara, mai bine o zi vultur!
×
Subiecte în articol: editorial nastase