Conferinta de presa extraordinara tinuta joi, 14 septembrie 2006, de liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor s-a dorit a fi o reactie la suspendarea lui Teodor Atanasiu printr-o manevra mai mult decat batatoare la ochi a lui Traian Basescu. Crin Antonescu, pentru ca despre domnia sa e vorba, ramane unul dintre cei mai interesanti politicieni din ultimul timp:
a) are sinceritatea brendului Traian Basescu, fara a cobori uneori, precum presedintele, la nivelul tatelor de pe maidan;
b) in atitudinile sale publice s-a asezat pe o pozitie aparte.
Nu poate fi identificat nici partizan al gruparii Tariceanu-Patriciu, nici partizan al gruparii Stolojan-Stoica.
Ori de cate ori a fost posibil, s-a delimitat critic de amandoua taberele in confruntare.
Aceste note de esenta ale personalitatii au facut din conferinta de presa un moment cu mare impact mediatic.
Indiscutabil, momentul Crin Antonescu s-a vrut - si asa a trecut - o replica la momentul Traian Basescu. Presedintele a atacat. Crin Antonescu a contraatacat.
Fiind vorba de un atac si de un contraatac, se impune sa cantarim rezultatele confruntarii.
Observand ca, desi facuta in nume propriu, reactia lui Crin Antonescu a trecut drept o replica a PNL.
Ce efecte in plan practic a avut atacul lui Traian Basescu?
a) a scos din dispozitivul PNL pe unul dintre cei mai importanti luptatori ai liberalilor.
Suspendarea lui Teodor Atanasiu, echivalenta deja cu o demitere, e o pierdere uriasa pentru PNL. Nu numai pentru ca Ministerul Apararii Nationale e unul dintre sectoarele-cheie ale Puterii, dar si pentru ca Teodor Atanasiu era unul dintre putinii membri ai Cabinetului, daca nu chiar singurul, care se situase neconditionat de partea premierului;
b) Manevrand anticonstitutional, Traian Basescu a obtinut o noua prerogativa: cea de a surprinde un ministru cand ii vine chef. In cruciada sa pentru a fi un soi de Ceausescu al democratiei de republica bananiera, presedintele a pus mana pe o arma cu puteri capitale;
c) evidenta nota de arbitrar dictatorial a debarcarii lui Teodor Atanasiu a avut menirea de a-i intimida pe toti ministrii liberali, convinsi acum, daca mai era nevoie, ca Matrozul nu se joaca.
O lovitura administrata autoritatii lui Calin Popescu Tariceanu in Executiv;
d) luandu-i in brate si pupandu-i rasunator pe generalii corupti din Armata, Traian Basescu a reusit sa-si fidelizeze inca o institutie de forta.
Ca si in cazul Serviciilor Secrete, ca si in cazul Parchetului, asuman- du-si postura de mama a ranitilor pentru structurile de forta, Traian Basescu le-a sporit ostilitatea fata de PNL, formatiune captata drept dusman al structurilor de forta prin accentul pus pe controlul civil al acestora. Acestea ar fi cateva dintre consecintele practice ale atacului declansat de Traian Basescu.
Ce efecte are in plan practic momentul Crin Antonescu? Pentru liderul deputatilor liberali, efectul e insemnat.
Crin Antonescu si-a mai consolidat nitel imaginea de personalitate pregnanta a unui PNL tot mai obosit, tot mai lipsit de initiativa, tot mai dezbinat.
Pentru PNL, efectele pozitive au fost egale cu zero. La atacul surprinzator - si in forta - al lui Traian Basescu s-a raspuns cu vorbe.
Multe dintre ele deja cunoscute, cum ar fi, de exemplu, cea despre un candidat propriu la alegerile de peste trei ani, cand nu se stie daca PNL va mai fi partid parlamentar.
Alte vorbe au ramas simple vorbe, chiar daca spuse cu talent. Ca, de exemplu, cele despre un soi de somare a PD sa nu mai fie obedient Cotrocenilor.
Traian Basescu a dat cu parul, rupand PNL-ului o mana. PNL a raspuns dand cu tifla.