x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politica aviara

Politica aviara

de Adrian Năstase    |    15 Dec 2005   •   00:00
Politica aviara

In campania prezidentiala, in urma cu un an, guvernul a fost acuzat ca a furat alegerile cu calculatorul. Emotie, societate civila, posibila nesupunere cetateneasca. S-a dovedit ca a fost o minciuna. Intre timp, Basescu a devenit presedinte, cu o mica diferenta de voturi. Cine raspunde pentru frauda morala? Ridicam din umeri si raspundem: pasarile migratoare. Doar veneau din Ucraina!

Fara ca virusurile sa aiba habar, nenorocirea asta cu gripa seamana, dintr-un anumit punct de vedere, ca doua picaturi de dezinfectant cu ceea ce se petrece mai peste tot in Romania. Pasarile calatoare vin si pleaca dupa un ritual ancestral, mai vechi decat reforma sistemului de Sanatate, mai regulat ca ritmul scandalurilor intr-o alianta. Din cand in cand, ele lasa aici o boala care goleste curtile oamenilor si pun pe jar autoritatile. Pe cine sa tragi la raspundere? Pasarile trec. Iar trecerea lor face parte din rosturile lumii, inca de la inceputuri. Nu le poti introduce vize, nu le poti cere extradarea, nu poti crea o comisie de ancheta, nu poti sa le interzici iesirea din tara pe termen de 30 de zile, nu le poti cere 100 Euro/zi pentru cazare, nu le poti plimba pe la Parchet ca sa le filmeze televiziunile, cu ciocul ascuns sub aripi, de rusine. Cel mult li s-ar putea impune o taxa speciala de survol, domnul Vladescu fiind un caz aparte, deoarece a inlocuit de multa vreme logica formala cu logica fiscala.

Pentru guvernanti, acesta e un model ideal de dezastru, o calamitate exoterica: nimeni nu e de vina, in mod limpede. Nu trebuie sa acoperi pe nimeni, nu trebuie sa te faci ca n-ai bagat de seama ce si cum. Si cum unul din principiile de baza ale administratiei moderne este multiplicarea modelelor de succes, guvernantii aplica metoda peste tot.

A venit rujeola! Atent si responsabil, Ministerul Sanatatii a inceput imediat o mare campanie de vaccinare a copiilor, ca sa preintampine epidemia, care tocmai a ajuns la apogeu. Adica face acum, cu profesionalism, ceea ce trebuia sa faca de luni bune. Pretul pe care l-am platit pentru aceasta atitudine este cumplit. Cine e de vina? Nimeni. Cum sa pedepsesti pojarul? Noul ministru nu era ministru cand vechiul ministru trebuia sa vaccineze. Sigur, am aflat, totusi, ca o parte din vina o poarta PSD-ul, pentru ca a inceput anul trecut programul de vaccinari, pe care guvernantii de acum nu au stiut sa-l continue.

O eleva e injunghiata in cancelarie! Directoarea spune ca de vina e politia, politia spune ca de vina sunt gardienii, inspectoratul spune ca de vina e directoarea, ministerul spune ca se mai gandeste. Si toata lumea face cate o ancheta, premisa necesara pentru remiza perfecta: nimeni nu e de vina. Cum sa pedepsesti cancelaria?

Mii de sinistrati vor petrece sarbatorile, in cel mai bun caz, in containere, pentru ca statul nu a reusit sa le termine casele. Ministerul, ANL-ul, primariile si constructorii dau vina unii pe altii. Suma acestui joc e, fireste, nula. Nimeni nu e de vina. Cum sa pedepsesti containerele?

In plina lupta impotriva coruptiei, zeci de dosare penale se inchid linistite pentru ca un magistrat sau altul nu a semnat o hartie sau a semnat-o cine nu trebuia sau cand nu trebuia sau unde nu trebuia. Sau totul a fost in regula, dar hartia s-a pierdut. Sau se amana pentru mandatul viitor. Depinde de ce avocat iti iei. "Telejustitia" functioneaza. La televizor, in fiecare seara. Auzim stirea cu pricina si gata. Nu urmeaza nimic, nu se ingrijoreaza nimeni, in materie de justitie, cel putin, lucrurile au fost stabilite de la bun inceput: de vina e PSD-ul. Cum sa-i pedepsesti pe cei care trebuie sa pedepseasca?

In campania prezidentiala, in urma cu un an, guvernul a fost acuzat ca a furat alegerile cu calculatorul. Emotie, societate civila, posibila nesupunere cetateneasca. S-a dovedit ca a fost o minciuna. Intre timp, Basescu a devenit presedinte, cu o mica diferenta de voturi. Cine raspunde pentru frauda morala? Ridicam din umeri si raspundem: pasarile migratoare. Doar veneau din Ucraina!

Alianta D.A. a pierdut un an de guvernare certandu-se si razboindu-se pentru niste obiective pe care nu le-a atins sau la care a renuntat: unificare, anticipate, schimbarea presedintilor camerelor, schimbarea presedintilor consiliilor judetene si arestarea telefonului lui Tariceanu. Douasprezece luni statul a stat. Cine raspunde pentru o asemenea stagnare absurda? Nimeni. De fapt, noi toti. "Sa traiti bine!"

×
Subiecte în articol: editorial vină