x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politica escaladării răului

Politica escaladării răului

de Valentin Nicolau    |    04 Apr 2012   •   10:52

Scopul nu trebuie sa mai scuze mijloacele. Motivarea 'inteleapta' a actelor reprobabile ale politicii a adus omenirea pe buza tuturor prapastiilor, de oriunde ai privi-o. Fiecare scuza admisa a sporit boala, a adancit pacatul. Ne scufundam in mlastina propriului rau acceptat ca solutie pentru un bine iluzoriu. Raul nu este solutia binelui.

Politica romaneasca a escaladat 'cursa inarmarii' cu tot ce e mai putred si mai purulent. Generatiile tinere, crescute pe rationamentul justificarii reprobabilului, au desavarsit impostura si ticalosia predecesorilor. Tinerii politicieni tropaie nerabdatori sa urce la guvernare revendicandu-si vointa de drept meschin, doar pentru ca au fost mai josnici decat predecesorii, au potentialul de a fi mai rapaci decat adversarii lor si au frecat indelung scaunele platourilor de televiziune atacandu-si competitorii politici, in fapt pregatindu-se sa-i intreaca in nemernicii si praduiala. Numai fiind mai ticalosi si mai escroci au sanse sa ajunga la guvernare. Criticandu-le celorlalti apucaturile golanesti si hotiile, capata determinarea sa devina mai mult decat atat. Perversitatea cautionarii raului.

De aceea si 'rapirile' din tabara adversarilor vizeaza mai degraba coruptii si ipocritii, acea pleava care se scutura dintr-un partid in altul dand 'greutate' ultimului achizitor prin faptul ca scursurile, lipsite de consistenta umana si profesionala, vor face diferenta, ei constituind 'valoarea' care face mecanismul politic sa performeze. USL, prin 'transferurile' facute recent, continua paradigma minciunii si jafului consimtite si are toate sansele sa sporeasca raul pe care il aduna. Achizitia de lepre politice de la adversari in scopul destabilizarii lor va duce in final la propria destabilizare. Cand iti aduci in casa suti, violatori si amagitori, sa te astepti sa-ti faca ce stiu ei mai bine. Neexistand in sine, dar impins mereu deasupra, raul ajunge sa domine, devenind norma, iar abjectul, standard.

'Coruptie la varf' a fost sintagma inventata acum vreo opt-noua ani de politicienii aflati azi la putere si adresata guvernarii de atunci. Niciodata sintagma nu a fost mai nimerita ca acum. Acuzatorii de atunci s-au implinit politic preluand tot ce era mai rau de la cei pe care ii acuzau, dar depasindu-i peste masura. Presupunand ca atunci se fura cu galeata, astazi se fura cu cisterna. Daca atunci se jefuia o intreprindere, astazi tara intreaga e spoliata. Dimensiunea raptului a devenit atat de mare si la vedere, incat nu mai socheaza. A devenit evident ca scopul oricarei guvernari este doar propria imbogatire, politica nationala reducandu-se exclusiv la interesele gastii politice. Romania a ajuns doar un pretext de discurs electoral si sursa inepuizabila de pradat. Romanii – indivizii in numele carora fatarnicia sub numele de politica da acces guvernantilor la banul public. Din ecuatia guvernarii a fost scos poporul, tocmai cel pentru care, teoretic, s-a inventat statul. Starea de lucruri anormala a luat locul normalitatii. Raul s-a substituit binelui, depasindu-si conditia de scuza.

Finalul devine previzibil: implozia natiunii si risipirea in cele patru zari a ceea ce au facut praf politicienii. Molozul demolarii din interiorul unei granite care a ajuns formala, de neconfundat cu ruinele istorice, nu va atrage nici macar turisti, pentru simplul motiv ca descompunerea pute.

×