Mazilirea lui Mircea Geoana trebuie analizata din perspectiva pragmatica a consecintelor probabile, nu din cea hormonala a telenovelei de partid. Excluderea lui subrezeste dramatic mecanismele de rezistenta ale Opozitiei in fata asalturilor unei puteri lipsite de scrupule. Fiindca ofera PDL-ului sansa de a impune si la conducerea Senatului vreo Roberta teleghidata de la Cotroceni. Asumarea acestui risc este o eroare strategica. O aventura iresponsabila.
De cateva zile, fruntasii PSD isi arunca replici de telenovela. Vorbesc despre tradari si razbunari, despre nerecunostinta si orgolii ranite. Geoana ii aminteste lui Ponta ca el l-a facut om in politica si mediteaza cu voce tare pe marginea zicalei romanesti despre "facerea de bine". Da, dar au mai patit-o si altii – riposteaza prompt adversarii sai. Pai Nastase? Pai Iliescu? Ei nu au fost trasi candva pe linie moarta? Izolati prin jocuri de culise? Nu cumva chiar Mircea Geoana a fost artizanul, sau macar principalul beneficiar, al acelor masinatiuni? Ce pateste astazi ar fi, vezi Doamne, un fel de lectie karmica. In loc de argumente politice, ni se servesc apeluri la emotie si panseuri pentru coafeze. Conducerea PSD pare complet orbita de aceasta rafuiala fara miza, incapabila sa vada de unde pandeste adevaratul pericol.
Sa fim seriosi, Mircea Geoana nu reprezenta nici un fel de amenintare pentru partid sau pentru alianta cu liberalii. In PSD fusese izolat, lipsit de influenta la varf si de sustinere la baza. Declaratiile sale nastrusnice despre o posibila noua candidatura la presedintie nu puteau alarma pe nimeni. Ar fi trebuit sa starneasca cel mult zambete compatimitoare. Pot sa inteleg iritarea lui Victor Ponta in fata iesirilor la rampa ale predecesorului sau la sefia partidului. Motive reale de ingrijorare nu avea, insa. Le are abia acum, dupa ce l-a readus pe Mircea Geoana in prim-planul atentiei publice, in ipostaza de victima. Fiindca Ponta se dovedeste un lider slab daca, pentru a-si afirma autoritatea in fata unui rival imaginar, este dispus sa sacrifice interese strategice ale partidului.
Cat, cand si cui i-a gresit fostul presedinte PSD devine complet irelevant in raport cu consecintele pierderii celei de-a doua functii in stat. Mai ales intr-un moment in care puterea vrea sa forteze legiferarea fanteziilor cotroceniste privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, doar pentru a avea pretext pentru comasarea alegerilor de anul viitor.