x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta – Geoană: 1-0; pentru Băsescu

Ponta – Geoană: 1-0; pentru Băsescu

de Miruna Munteanu    |    14 Noi 2011   •   21:00

Mazilirea lui Mircea Geoana trebuie analizata din perspectiva pragmatica a consecintelor probabile, nu din cea hormonala a telenovelei de partid. Excluderea lui subrezeste dramatic mecanismele de rezistenta ale Opozitiei in fata asalturilor unei puteri lipsite de scrupule. Fiindca ofera PDL-ului sansa de a impune si la conducerea Senatului vreo Roberta teleghidata de la Cotroceni. Asu­marea acestui risc este o eroare strategica. O aventura iresponsabila.

De cateva zile, fruntasii PSD isi arunca replici de telenovela. Vorbesc despre tradari si razbunari, despre nerecunostinta si orgolii ranite. Geoana ii aminteste lui Ponta ca el l-a facut om in politica si mediteaza cu voce tare pe marginea zicalei romanesti despre "facerea de bine". Da, dar au mai patit-o si altii – ripos­teaza prompt adversarii sai. Pai Nastase? Pai Iliescu? Ei nu au fost trasi candva pe linie moarta? Izolati prin jocuri de culise? Nu cumva chiar Mircea Geoana a fost artizanul, sau macar principalul beneficiar, al acelor masinatiuni? Ce pateste astazi ar fi, vezi Doamne, un fel de lectie kar­mica. In loc de argumente politice, ni se servesc apeluri la emotie si panseuri pentru coafeze. Conduce­rea PSD pare complet orbita de aceasta rafuiala fara miza, incapabila sa vada de unde pandeste ade­varatul per­icol.

Sa fim seriosi, Mircea Geoana nu re­­prezenta nici un fel de amenintare pentru partid sau pentru alianta cu li­beralii. In PSD fusese izolat, lipsit de in­fluenta la varf si de sustinere la baza. Declaratiile sale nastrusnice des­pre o posibila noua candidatura la pre­sedintie nu puteau alarma pe nimeni. Ar fi trebuit sa starneasca cel mult zambete compatimitoare. Pot sa inteleg iritarea lui Victor Ponta in fata iesirilor la rampa ale predecesorului sau la sefia partidului. Motive reale de ingrijorare nu avea, insa. Le are abia acum, dupa ce l-a readus pe Mi­rcea Geoana in prim-planul aten­tiei publice, in ipostaza de victi­ma. Fiind­ca Ponta se dovedeste un li­der slab daca, pentru a-si afirma autorita­tea in fata unui rival imaginar, este dis­pus sa sacrifice interese strategi­ce ale partidului.

Cat, cand si cui i-a gre­sit fostul presedinte PSD devine com­plet irelevant in raport cu con­se­cin­tele pierderii celei de-a doua func­­tii in stat. Mai ales intr-un mo­ment in ca­re puterea vrea sa forteze legifera­rea fan­teziilor cotroceniste privind re­or­ga­nizarea administrativ-teri­toria­la a Romaniei, doar pentru a avea pre­text pentru comasarea alegerilor de anul viitor.

×