x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta riscă un conflict social

Ponta riscă un conflict social

de Petru Calapodescu    |    13 Mai 2012   •   09:31

Cabinetul Ponta n-a venit la putere propulsat de majore revendicari salariale. Desi cu veniturile macelarite cinic si chiar nejustificat de catre portocalii, populatia a inteles gravitatea crizei mondiale. A rabdat salbaticia privatiunilor, fara proteste de amploarea celor de prin Italia, Spania (tari cu venituri individuale de cateva ori mai mari decat in Romania), nu mai vorbesc de Grecia. Coalitia din jurul PDL a fost debarcata mai ales din cauza abuzurilor si incompetentei ei, a furaciunilor si jafurilor, a praduirii bugetului de catre o clientela mereu mai lacoma, in timp ce grosul populatiei era jupuit. Asta e si principala "mostenire" lasata noii guvernari si riscand, prin severa inechitate pe care a generat-o, sa provoace conflicte sociale.
Chiar in aceste zile fierbe o importanta categorie profesionala. Aceea a cadrelor didactice universitare scoase pripit, fara discernamant, la pensie (dar sunt pareri ca molima ar putea cuprinde si invatamantul preuniversitar). O aberanta lege a salarizarii unice, clocita de o suita de ministri incapabili, care s-au succedat la Munca, si o alta, a Educatiei, mosita de ineptul cuplu Funeriu-Boc, isi fac simtiti si acum coltii. In criza de personal didactic calificat (ce tineri autentici specialisti vin la catedra pentru 7-8 milioane de lei pe luna?), universitatile au apelat la reputati profesiori tocmai pensionati cu forta. Care au acceptat sa predea in continuare contra unor plati "cu ora" absolut mizere si umilitoare, fiind controversata si angajarea, pe posturi imposibil de acoperit, prin cumul pensie-salariu, tot a unor pensionari. Oamenii nu si-au semnat singuri incadrarile, documentele au fost intocmite de servicii de resurse umane, au fost aprobate de catre decanate si rectorate.
Un comando din ograda lui Nicolae Vacaroiu, Curtea de Conturi, a decis, insa, ca ]ncadrarea de catre universitatile de stat a pensionarilor a fost nelegala, asa ca a dispus recuperarea sumelor incasate de acestia, iar directiile de pensii, fara o evaluare a impactului, fara o elementara intelegere a faptului ca oamenii n-au absolut nici o vina pentru tembelismul din structurile birocratice ale statului, au emis si au si aplicat imediat retineri lunare de pana la o treime din pensie. Fenomenul e de amploare si se va extinde, daca vreun istet va aplica proceda la fel si in invatamantul preuniversitar.
A surprins neplacut o anume schimbare de ton a fostului politician din opozitie si actual ministru al Muncii, Mariana Campeanu. Cei in cauza sa umble dupa o adeverinta ca n-au avut si salariu, ci doar plata cu ora, sa stea apoi la coada pe la directiile de pensii si sa astepte rezolvarea. Eventual, as adauga, sa se adreseze justitiei, ca oricum aceasta le da termene de judecata peste un an si jumatate.
Sa nu existe alta rezolvare, decat aceasta atitudine placida? Exista, cum sa nu! A folosit-o chiar Cabinetul Ponta, care, in cazul functionarilor din administratia locala, carora li se retineau sumele echivalente diferitelor sporuri, apreciate de guvernarea Boc ca nelegale, a dispus, simplu, inca din prima sa sedinta o amnistie fiscala. Si era vorba despre niste sporuri chiar discutabile, nu despre niste bani pentru o munca pe care profesorii efectiv au prestat-o. Lancezeala in transarea echitabila a acestei chestiuni nu va face decat sa iste, inutil, tensiuni sociale inca de la inceput de drum. Miercuri, Cabinetul are sedinta

×
Subiecte în articol: ponta conflict social