x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prea devreme pentru şampanie

Prea devreme pentru şampanie

de Petru Calapodescu    |    30 Apr 2012   •   09:31

Circula in mass-media tot felul de formule de guvern. Chiar liderii USL par atinsi de o anume euforie, tonul in genere folosit de ei fiind unul de certitudine. Nu mai vorbesc de esalonul doi al Uniunii, care exulta si pare a fi pus deja sampania la frapat. Aproape a disparut din limbajul celor care au izbutit vineri sa arunce peste bord Puterea incapabila, aroganta si minata de coruptie a portocaliilor cuvantul DACA. Pentru ca debarcarea fostului Cabinet nu inseamna automat si instalarea Cabinetului Ponta, al USL.

Motiunea de cenzura a trecut cu o majoritate, totusi, informala, de conjunctura si, de altfel, destul de subtire: doar patru voturi in plus. N-au lipsit nici surprizele neplacute, cum a fost defetismul de ultima clipa - sub presiunea incredibla a PDL, impinsa la limita oribilului - a unor parlamentari pe a caror sustinere USL contase. Nu exista nici o garantie ca majoritatea ivita ad-hoc vineri se va mentine si la votul de investitura, iar Cabinetul Ponta va trece valsand prin Parlament.

Asigurarile de dupa cenzura ale Minoritatilor si ale UNPR, ca vor sustine noul Cabinet, trebuie luate "cum grano salis". Mai ales ca, apoi, au si inceput sa fie nuantate ("Sa vedem, sa studiem intai lista si programul"). Nu se poate lua in calcul nici schimbarea macazului de catre UDMR. Fiecare din aceste formatiuni nu-si va oferi voturile din pura responsabilitate pentru destinul tarii, ci va cauta sa obtina un ce profit pentru sine. Or, lista Guvernului nu-i de guma, sa se poata oferi portofolii (mai ales ca Ponta a si declarat ca "legitimatia" sau girul USL sunt obligatorii pentru ministeriabili), asa ca ar ramane alte compensatii: pastrarea actualelor pozitii de prin structurile deconcentrate, functii nu de prim rang, dar importante, prin ministere.

Ceea ce, desigur, ar afecta angajamentul USL de a depolitiza (cu exceptia mandatelor de ministri si secretari de stat) structurile administratiei.
Mai accesibili par a fi parlamentarii independenti, dintre care USL ar mai putea atrage, cu acte in regula, sprijinul pentru a avea o majoritate certa si formala la investitura. Pana cand, pe 7 mai, nu vor fi numarate voturile, USL nu se poate culca pe o ureche. Cine crede ca PDL s-a resemnat cu trecerea pe lunga durata in opozitie se insala.

Chiar rapiditatea cu care Boc a acceptat aceasta ipostaza da de gandit. Ca sa nu mai spun ca sub "Ha+iha+iha, ne vedem la Neptun"-ul lui Traian Basescu, care procedase suspect de usor la desemnarea lui Ponta, se poate lesne intui in nici un caz o invitatie la pace si coabitare constitutionala, care sa-l scoata din joc, ci intentia unui razboi de uzura, a unei hartuieli permanente. Care nu doar sa (re)aduca PDL-ului sau unui surogat al sau accesul la resurse, ci mai ales sa-i mentina, in perspectiva alegerilor, influenta in teritoriu. Nu in ultimul rand, cheia de la fisetele cu dosare si cu acte de gestiune, aceste obuze ce vor fi folosite in campanie.

Prima batalie, mai grea chiar decat cea de la cenzura, va avea loc la votul de investitura. Daca USL n-ar realiza, de doua ori consecutiv, in 60 de zile, scorul necesar, Basescu ar avea posibilitatea sa zica "Eu am avut cele mai bune intentii" si, dizolvand Parlamentul, sa pastreze pana in noiembrie interimatul vechiului Cabinet. Numind ca premier interimar unul din membrii acestuia, daca, dupa cum se zvoneste, MRU isi da demisia azi-maine. Trebuie sa nu-l stii deloc pe Basescu, ca sa crezi ca face plaja la Neptun si nu pregateste ceva.

×
Subiecte în articol: editorial