x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prea mici pentru un festival asa de mare?

Prea mici pentru un festival asa de mare?

de Ralu Filip    |    20 Sep 2005   •   00:00
Prea mici pentru un festival asa de mare?

Eram in vacanta, in Grecia, cand am vazut reclama la Festivalul "George Enescu". Privind spotul publicitar, m-am simtit mandru de faptul ca tara mea are un astfel de produs cultural, ca isi permite sa-l promoveze la Euronews. Intors la Bucuresti, am dat drumul la televizor. Pe TVR 1 am regasit Surprizele. TVR 2 parea sa fie alocat Festivalului "Enescu", de vreme ce transmitea un concert intrerupt periodic pentru publicitate. Mai tarziu, la stiri, nimic despre festival. A doua zi, la fel. De sentimentele mele, inaltatoare, s-a ales praful.

In urma cu aproximativ doi ani, CNA a convins guvernul condus de Adrian Nastase sa includa Festivalul "George Enescu" pe lista evenimentelor de importanta majora. Lista a fost aprobata printr-o hotarare de guvern, iar aceasta a fost trimisa la Bruxelles, sa afle si UE cat de mult pretuiesc romanii cultura.

Legea audiovizualului si respectiva hotarare de guvern spun foarte clar ca un eveniment de importanta majora poate fi transmis in exclusivitate doar de o televiziune care acopera cel putin 70% din public. Aceleasi acte normative reglementeaza si modul difuzarii, in direct sau inregistrat. In cazul Festivalului "George Enescu", exclusivitatea a revenit postului public de televiziune. Obligatia de a respecta legea revine asadar SRTV, dar si Guvernului, in calitate de organizator al evenimentului. Acest lucru esential a fost fie uitat, fie ignorat.

Televiziunea publica a exilat Festivalul "George Enescu" pe TVR Cultural, unde acesta nu poate micsora audienta si, implicit, veniturile din publicitate. Faptul ca TVR Cultural nu intruneste conditiile legale pentru difuzarea unui eveniment de importanta majora nu deranjeaza pe nimeni. In plus, SRTV a pus la dispozitia festivalului si spatii de emisie pe TVR 2. Ce si cum s-a dat pe TVR 2 merita o alta discutie. Insa nici acest canal nu indeplineste conditiile prevazute in hotararea de guvern. Este limpede ca postului public putin i-a pasat de Legea audiovizualului si de hotararea guvernului. Nici Guvernului nu i-a pasat mai mult, desi a cheltuit cu festivalul peste 5 milioane de euro. In fine, nici un protest, unul anemic macar, din partea acelor personalitati care pana de curand luptau sa salveze Radio Romania Muzical in situatia in care nimeni nu voia sa-l desfiinteze.

Peste 70% dintre gospodarii au un singur televizor. Multe dintre acestea stau deschise pe TVR 1. O altfel de programare ar fi dat posibilitatea intalnirii unei parti din public cu Festivalul "George Enescu", cu valorile muzicii clasice. Poate in acest fel copii, adolescenti si adulti ar fi aflat ca exista si altceva decat manele ori si-ar fi descoperit alte placeri culturale.

Unii platitori de abonament la SRTV nu prind TVR Cultural sau TVR 2, in timp ce altii nu prind nimic in afara de TVR 1. Ei nu au avut acces la un eveniment de importanta majora, cum este Festivalul "George Enescu". Asadar, nici interesul public n-a prea contat.

Traind in tara lui "lasa, ba", "hai, domne, acum te-ai gasit" s.a., las la o parte legea si interesul public ca sa ma rezum la importanta. Imaginati-va un festival asemanator la Londra, cu drepturi exclusive pentru BBC. Credeti ca BBC l-ar fi ascuns, asa cum a procedat SRTV? Eu cred ca, din contra, BBC i-ar fi dat importanta si stralucire. Ca n-ar fi ezitat sa transmita live, pe canalul cu cea mai mare audienta, momentele importante ale festivalului, altele decat deschiderea si inchiderea lui. Sigur, conducerea postului public va spune ca unii au cerut bani. Si ce daca? Acest lucru este firesc. Si fotbalul costa bani, pe care SRTV ii da fara sa sufle. De ce Dinamo si Steaua sa merite un efort financiar de circa 200.000 de euro, iar Sir Roger Norrington sau Sir Neville Marriner, nu? Pe jucatorii dinamovisti, stelisti sau rapidisti ii vom vedea mereu. Pe unii dintre marii artisti care au concertat la Festivalul "George Enescu" nu ii vom vedea niciodata.

Tudor Giurgiu, presedintele-director-general al SRTV, era siderat de multitudinea concursurilor de Miss difuzate de postul public. Iata ca a avut pe mana Festivalul "George Enescu" si degeaba. Fotbalul si "Surprizele" au fost mai importante decat Mahler, Scarlatti sau Rahmaninov. Decat Filarmonica "George Enescu", Banatul, Shlomo Mintz, Silvia Marcovici sau Dan Grigore.

Rodica Culcer, directoarea de la stiri, promitea o revolutie in informarea romanilor privitori la TVR. M-am tot uitat la Jurnal si n-am prea aflat nimic despre festival, despre artistii invitati in Romania. De exemplu, cine sa le spuna romanilor ca Sir Neville Marriner a fost consultantul lui Milos Forman la "Amadeus", un film cunoscut si chiar iubit in Romania?

Daca nici importanta nu este hotaratoare, ramane in discutie profesia de jurnalist. Din acest punct de vedere, unii jurnalisti de la SRTV au mari probleme, inclusiv de ordin cultural. Sa ai exclusivitate pe un astfel de eveniment, stralucitor in continutul lui, si sa-l tratezi atat de prost constituie un esec impardonabil.

Nu stiu cine s-a ocupat de imaginea festivalului. Cu exceptia unor panouri, puse ici si colo, in special in fata Guvernului, nimic nu te anunta ca Romania gazduieste un eveniment cultural de exceptie. Mai mult, scena Salii Palatului pare meschin de saracacioasa in comparatie cu anvergura festivalului. Si totusi el a costat peste 5 milioane de euro. A fost promovat la Euronews si Mezzo. A avut parte de invitati straluciti. Si atunci, sa fie Romania sau TVR prea mici pentru un festival atat de mare?

PS. Sunt onorat de faptul ca am sansa sa fiu coleg, in CNA, cu maestrul Dan Grigore. Duminica seara a fost magnific. Si-a luat astfel revansa pentru nedreptatea la care a fost supus.
×
Subiecte în articol: editorial public srtv enescu georg importanta