Partidele Coalitiei de guvernare s-au asezat cuminti si fara murmur ("Cum zici mata, sefu', asa facem") sa semneze protocolul prin care se angajeaza aplice ad-litteram Acordul de guvenanta fiscala al tarilor din zona euro. Pe care insa Traian Basescu a declarat la Bruxelles, fara a consulta populatia, ca si-l va insusi si Romania, punand astfel tara in fata unui fapt cvasiimplinit. Sefii PDL au mai adaugat din varful buzelor, cu ton de hatar - de parca ar fi sortiti sa ramana la Putere pe vecie - ca si Opozitia "poate" sa semneze protocolul pe care, daca va prelua guvernarea, va fi silita sa-l respecte. Chiar daca o serie de prevederi ale Acordului sunt dezavantajoase pentru Romania.
Nu e vorba doar de faptul ca vom fi in situatia - iarasi in urma unei promisiuni facute de capul lui de catre Basescu - sa sprijinim financiar, noi, tara saraca, tarile euro aflate in dificultate, cat, mai ales de constrangeri bugetare (deficit maxim de 3%, deficit structural de 0,5% etc). Care, urmand a fi statuate si prin Constitutie, vor atarna ca o ghiulea la glezna tarilor emergente ce vor adera fara negocieri la Acord. Intre altele, in cazul unei recesiuni, Romania nu se va putea salva prin marirea deficitului. Vor fi restranse brutal si eventualele credite care, chiar daca ar mari deficitul, ar facilita cofinantarea absorbtiei fondurilor europene. Pe care, fie spus, sunt voci avizate care sustin ca UE, in pofida afirrmatiilor, nici nu mai e foarte incantata sa ni le acorde cu larghete.
In scurt timp, Acordul va fi supus la Bruxelles semnarii de catre reprezentantii indreptatiti ai tarilor Uniunii. Acordul este unul interguvernamental, deci al executivelor din statele respective. Or, presedintele Basescu are, potrivit Constitutiei romane, doar rol de reprezentare, nu de decizie. Seful Guvernului, cel care poate sau nu sa angajeze tara, este premierul. Pana acum, Basescu nu s-a impiedicat de acest amanunt, insusindu-si, chiar uzurpind, si in plan extern, nu doar in tara, atributiile primului ministru. Emil Boc nici nu prea stia unde-i Bruxelles.
Va accepta si Mihai Razvan Ungureanu, care, totusi, are alte atuuri in relatiile internationale, rolul de executant docil, daca nu umil, al ordinelor lui Basescu? Va accepta ca, atunci cand, la Bruxelles, se semneaza documente vizand viitorul tarii, el, cel abilitat prin Constitutie, sa fie ignorat, sa fie un umil carator de mapa sau un grefier al lui Traian Basescu, doar contrasemnand, fara a avea un cuvant de spus, documente vitale pentru evolutia tarii? MRU se afla in fata unui examen prin care poate demonstra (sau nu: deocamdata, in plan intern, n-a convins, dimpotriva) ca este premier. Nu un inlocuitor de Boc, oarecare si controversat.