x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Premierul Ponta şi înfrângerea mediatică

Premierul Ponta şi înfrângerea mediatică

de Dan Tomozei    |    03 Feb 2013   •   14:10

Primul Ministru al României, Victor Ponta, se află într-o gravă eroare. Şi nu doar atât! Victor Ponta, printr-un gest care îl va costa enorm pe termen mediu şi lung, s-a poziţionat în barca preşedintelui Traian Băsescu, primul preşedinte post-comunist dâmboviţean care a înfierat presa şi a considerat că este necesar să o treacă în lista principalelor vulnerabilităţi la adresa României. Cu alte cuvinte, premierul Ponta, folosind raţionamente pe care cu greu le va putea explica la nivel credibil, dar mai ales gestiona, a acceptat trecerea presei româneşti în rândul terorismului (imaginat de Băsescu) şi a făcut primul pas spre CENZURĂ!

Confundând mass-media cu actul de guvernare, premierul Victor Ponta nu are nicio scuză. Absolut niciuna! Dacă un premier, în egală măsură un preşedinte, ajunge să găsească vinovată mass-media pentru eşecurile, incapacitatea, lipsa de coerenţă, rateurile interne şi internaţionale, rezistenţa la realitatea de zi cu zi, este limpede că ţara are o uriaşă problemă, iar viitorul nu sună deloc bine.

După ce preşedintele Băsescu a ieşit public pentru a cere românilor să nu mai privească la Antena 3, premierul Ponta acuză aluziv "Evenimentul Zilei (EVZ) că se face vinovat pentru eşecul României consemnat în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, lansat de Comisia Europeană. Evident, EVZ s-a aflat în barca susţinătorilor PDL şi ai preşedintelui Traian Băsescu. Evident, prin intermediul presei româneşti au fost duse campanii mizerabile la adresa preşedintelui, premierilor, miniştrilor, instituţiilor statului şi a reprezentanţilor acestora, un război exacerbat până la nivelul în care s-a ajuns la o bătălie generalizată din care, în decembrie, a ieşit învingător USL. Totuşi, chiar şi în condiţiile în care statutul de reprezentant al banului public obligă la o conduită mult mai riguroasă, campaniile duse împotriva unor persoane private, în viaţă sau nu, de multe ori au depăşit orice limită a unui stat pretins civilizat. Dar premierul Victor Ponta nu s-a arătat deranjat de toate acestea.

Ce pare că uită premierul Victor Ponta este că, din poziţia pe care o ocupă, similară preşedintelului ţării, are obligaţia de a păstra echilibrul, de a stopa segregarea în buni - răi, albi - negrii, portocalii - roş-albaştrii. Răul început de Băsescu trebuie oprit, dar nu prin gesturi care să caute o echilibrare a derapajelor de până nu de mult.

Premierul Victor Ponta şi mai ales preşedintele Senatului, Crin Antonescu, trebuie să fie primii care revin la DECENŢĂ! Ei trebuie să fie primii care încep curăţenia, dar nu căutând mizeria în curtea vecinilor şi arătând cu degetul inventând acuzaţii din mijlocul grămezii de imoralitate, indecenţă şi lipsă de minimă demnitate de care sunt sufocaţi. Prin gestul său, premierul nu a făcut decât proba unei demonstraţii de o impardonabilă imaturitate, în ciuda experienţei politice acumulate de la momentul “micul Titulescu”. Se pare însă că domnia sa nu cunoaşte limita şi separaţia puterilor în stat câtă vreme un raport al unei instituţii europene este văzut ca o cauză şi efect al unor articole de presă. Să fie deja, la numai două luni de la alegerile din decembrie, atât de orbit de putere încât să nu mai vadă realitatea? Ar fi grav pentru România, nu doar pentru premierul în funcţie. Pentru că după EVZ va urma un al gest, apoi o lege, apoi cenzura. Pentru că aşa merg lucrurile într-o perioadă în care fiecare se ocupă de cu totul altceva decât de ceea ce este pus să facă.

Dacă în funcţii publice premierul Ponta ar promova personalităţi, valori indiscutabile, nu lachei trecuţi prin acelaşi fitru portocaliu, dacă Guvernul ar munci pentru România şi români, nu pentru cei care se află acolo şi afiliaţi, dacă Parlamentul majoritar ar produce legi coerente, dacă parlamentarii s-ar prezenta măcar la muncă, a-m putea discuta dacă premierul se află sau nu într-o confuzie halucinantă. Dar, realitatea o trăieşte toată lumea. Guvernul nu face decât să ofere, zi de zi, motive de noi campanii care se vor transfera din mass-media în rândul electoratului care nu înghite nici presă, nici politică, ci pur şi simplu viaţa aşa cum este. Iar, în România, viaţa este de cele mai multe ori un coşmar şi o eroare greu de imaginat într-un stat civilizat. Iar pentru asta nu mass-media este vinovată, cum nu presa are responsabilitatea produsului intern brut pe cap de locuitor sau să crească nivelul de bunăstare al naţiunii. Presa este o afacere. România însă, domnule premier Victor Ponta, nu aveţi dreptul să continuaţi să o trataţi la fel ca şi guvernele anterioare, drept o afacere de partid sau alianţă. România trebuie să îşi recâştige încrederea în sine ca naţiune şi stat, iar dacă nu aveţi convingerea că puteţi face asta, pot să înţeleg de ce aţi confundat atât de grav realităţile. Nu vă vor înţelege însă electoratul şi partenerii europeni, nici măcar cei interni, care devin nişte câni care muşcă bezmetic dacă simt că prada este slabă şi fricoasă.

×