x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Premierul se stie puternic

Premierul se stie puternic

de Ion Cristoiu    |    12 Dec 2005   •   00:00

Situatia politica e insa de asa natura incat o actiune de rasturnare a lui Calin Popescu Tariceanu nu e dorita de nici un partid de pe scena noastra politica.

Delegatia Permanenta a PNL a decis vineri, 9 decembrie 2005, suspendarea din partid a deputatului Cristian Boureanu pentru un an.
Initiatorul acestei decizii si luptatorul pentru ca ea sa fie luata a fost Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL si premierul Romaniei.

La conferinta PNL Bucuresti din 19 noiembrie 2005, Cristian Boureanu a facut senzatie, acuzand lideri ai PNL de negocieri secrete cu PSD. Presedintele Partidului, luand cuvantul, i-a cerut transant sa dezvaluie public numele celor care s-au dedat - dupa opinia sa - la o asemenea mare eroare. Cum Cristian Boureanu a refuzat acest lucru, declarand ca-i spune premierului intre patru ochi, Calin Popescu Tariceanu a propus si a obtinut sanctionarea tanarului liberal.
PNL s-a remarcat pana acum pe scena noastra politica printr-o bunavointa mai mult decat exagerata fata de opiniile critice la adresa conducerii alese statutar.
Ce l-a facut pe Calin Popescu Tariceanu sa-si faca o cruciada din cazul Cristian Boureanu?
Raspunsul ni l-a dat insusi Calin Popescu Tariceanu, dupa reuniunea Delegatiei Permanente:
"E un avertisment clar si pentru alti amatori de un asemenea comportament".
Desi nu i-a nominalizat, acesti alti amatori sunt cativa lideri marcanti ai PNL - Valeriu Stoica, Mona Musca, Theodor Stolojan, Crin Antonescu - , care au supus in ultimele luni conducerea partidului, pe Calin Popescu Tariceanu indeosebi, unor atacuri publice rasunatoare.
Asadar, cazul Cristian Boureanu s-a dorit de catre Calin Popescu Tariceanu un exemplu pentru contestatarii din partid. Un exemplu menit a-i pune cu botul pe labe. Dincolo de silueta bine facuta a lui Cristian Boureanu se ascund, in conceptia premierului, cei care il contesta ca lider al partidului.
Din razboiul dus cu Traian Basescu de prin martie a acestui an, am putut trage concluzia ca premierul nu e omul care sa se angajeze in gesturi si declaratii pripite. Spre deosebire de adversarul sau de la Cotroceni, care ataca netam-nesam cand nici nu te gandesti, jucand fundamental la cacealma, Calin Popescu Tariceanu isi calculeaza minutios loviturile. Cu exceptia anuntului privind demisia, domnia-sa n-a comis nici un alt gest public intempestiv.
Iesirea lui Cristian Boureanu nu e singulara in viata recenta a PNL. Critici dure la adresa felului in care e gestionat partidul au venit si de la Mona Musca, Theodor Stolojan, Crin Antonescu, Valeriu Stoica.
Calin Popescu Tariceanu le-a tratat cu o superioara detasare. S-a multumit, eventual, sa le dea o replica. O replica insa mai mult in treacat, cu aerul ca trebuia sa zica si el ceva.
De ce n-a abordat cazul lui Cristian Boureanu in acelasi stil?
La o adica, scandalul de la Conferinta PNL pe Bucuresti se stinsese si, cum e naravul pe amandoua malurile Dambovitei, opinia publica il si uitase.
Decizia de a ataca si a impune sanctionarea lui Cristian Boureanu ca avertisment fata de contestatarii din PNL s-a bazat pe o riguroasa analiza a momentului. O analiza a carei concluzie de fond e urmatoarea:

Calin Popescu Tariceanu nu poate fi dat jos din fruntea PNL decat daca pierde sefia Guvernului. Un lucru practic imposibil la ora actuala. E drept, premierul si Alianta scad in sondaje. Situatia politica e insa de asa natura, incat o actiune de rasturnare a lui Calin Popescu Tariceanu nu e dorita de nici un partid de pe scena noastra politica. Formatiunile componente ale Coalitiei tin cu dintii de locul obtinut cu greu in fruntea tarii. PSD apreciaza ca nu sunt suficient de puternice electoral pentru anticipate. In consecinta, Calin Popescu Tariceanu e sprijinit discret sa supravietuiasca. Pana cand sondajele il vor dezvalui ca prabusit iremediabil in sondaje, prada usoara pentru coltii de fier ai PSD. E o tactica folosita de PSD cu brio in prima parte a lui 1997, cand a izbucnit criza Ciorbea. E constient Calin Popescu Tariceanu de aceasta tactica? Probabil ca da. Gustul Puterii pastrate azi e insa mai dulce decat glontul Puterii pierdute maine.

×