x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presedintele a avut dreptate

Presedintele a avut dreptate

de Mircea Cartarescu    |    12 Iul 2005   •   00:00

Daca alegerile anticipate ar fi avut loc din momentul in care au fost cerute de presedinte - de acum cateva luni - , in acest moment am fi avut un esichier politic capabil sa faca fata tuturor provocarilor politice. Asa, ne-am iluzionat cu gandul normalitatii si ne-a trebuit un dus rece ca sa ne dam seama de situatia reala, care e departe de a fi normala.

Traian Basescu a avut din nou dreptate impotriva tuturor. Recunosc, si impotriva mea de data asta. Am fost contra alegerilor anticipate, mai ales dupa caderea lui Ion Iliescu. Scriam atunci ca nu mai are sens sa incercam decapitarea PSD-ului, de vreme ce el s-a decapitat singur. Mi se parea ca Guvernul Tariceanu merge bine si trebuie lasat sa lucreze. Parea ca lucrurile au intrat pe un fagas bun si ca ar fi fost daunator sa le tulburam printr-un gest politic extrem.

Iata insa ca PSD-ul s-a dovedit nu un gigant cu picioare de lut, ci o hidra cu multe capete, cam tot atatea cate institutii a avut statul PSD-ist. Au fost decapitate pana acum Institutul Cultural, televiziunea, radioul, adica locurile unde acest lucru s-a putut face mai usor. Au ramas insa structurile esentiale, parghiile statului, sclerozate intr-un comunism de fond. A cazut Iliescu, doborat de ai sai intr-un ritual paricid, dar au ramas in nenumarate functii-cheie nenumarati Iliesti, care, proptiti in calcaie, tin pe loc cu orice pret (cu pretul distrugerii Romaniei, in cele din urma) vehiculul ce-ar trebui sa ne poarte spre lumea civilizata. Aceste structuri, care odata l-au biruit pe Constantinescu, nu pot fi invinse printr-o politica "normala". Pentru ca, asa cum s-a vazut de curand, viata noastra politica se desfasoara in cadrul Constitutiei LOR, al legilor LOR, al institutiilor LOR, totul facut de ei, in cadrul fostei lor guvernari, in unicul scop de a-i perpetua la putere. A respecta jocul politic in aceste conditii ar fi echivalentul incercarii de a-l da jos pe Ceausescu pe cale constitutionala. Ca sa terminam o data cu hidra pesedista e nevoie de continuarea revolutiei, iata ce nu inteleg cei mai multi dintre comentatori, care gasesc mereu vicii de procedura in deciziile presedintelui. Or fi vicii de procedura, dar nici PSD-ul nu e culmea cavalerismului. Lupta e pe viata si pe moarte. Nu ne-a placut un presedinte care a respectat litera legii si care-a fost dat peste cap in 2000, o data cu sperantele noastre. Trebuie sa ne placa acum unul care trage covorul, brutal, de sub picioarele adversarilor.

Constitutia actuala nu e buna. Ea trebuie modificata. Daca n-o vom face, vom avea la nesfarsit incidente de felul celui de acum, cu Curtea Costitutionala. Pentru ca fosta Constitutie n-a fost facuta ca sa apere proprietatea si independenta justitiei, ba chiar dimpotriva. Atunci, cum sa cantaresti drept cu o balanta stramba? Respectand litera Constitutiei, te vei trezi candva ca e neconstitutional sa te integrezi in Uniunea Europeana sau cine stie ce alta bazaconie, pe care batranii intelepti ai Curtii, toti crocodili pesedisti, o vor proclama de la inaltimea tribunei lor olimpiene. Orice echipa va veni la putere in urma alegerilor din toamna aceasta va trebui sa aiba ca prioritate revizuirea Constitutiei.

Daca alegerile anticipate ar fi avut loc din momentul in care au fost cerute de presedinte - de acum cateva luni - , in acest moment am fi avut un esichier politic capabil sa faca fata tuturor provocarilor politice. Asa, ne-am iluzionat cu gandul normalitatii si ne-a trebuit un dus rece ca sa ne dam seama de situatia reala, care e departe de a fi normala. Am subestimat forta pe care partidul lui Ion Iliescu (am zis bine: n-aveti grija, Iliescu va reveni) si-a pastrat-o chiar si in agonie. Am uitat ca lupta impotriva coruptiei, in Romania, este, la ora asta, lupta lui Traian Basescu impotriva PSD-ului. Nu exista alte forte politice majore, la ora asta, la noi. E vechea si eterna lupta a lui David contra lui Goliat. Nu am sprijinit ideea presedintelui acum cateva luni. Azi suntem siliti s-o sprijinim.

Din fericire, nu cred ca e prea tarziu nici acum. Alianta - ca sa nu mai vorbim de Basescu insusi - sta bine in sondaje. PSD-ul e surprins in procesul de naparlire si e mai vulnerabil ca oricand. In stupiditatea lor, creierele pesediste luminate vor recurge la vechea solutie: readucerea bunicutei izgonite. Ii vor cadea-n genunchi ca sa se-ntoarca. Va fi ca-n bancul cu bunicul lui Bula, care murise de cateva zile, dar pe care familia l-a scos la geam in ziua pensiei. Pe deasupra, vor recurge la chitibusarii avocatesti ca sa-ntarzie cat mai mult data alegerilor. Mai mult, vor cauta sa provoace intamplari dramatice, conflicte sociale, din care sa capete un avantaj politic. Slava Domnului insa cu Geoana presedinte, cu Nastase si insu-ala de la manivela (mereu ii uit numele) gata sa-i vare sisu-n in coaste, PSD-ul va iesi scuturat din anticipate cum n-a mai fost vreodata. Va pierde presedintia celor doua Camere, va pierde locuri din greu si acesta va fi sfarsitul.

Spuneam undeva ca Revolutia romana s-a desfasurat in doi timpi: revolutia rosie din 1989 si cea portocalie din 1995, care-a dus-o mai departe. Atata vreme insa cat PSD-ul, urmasul FSN-ului, urmasul PCR-ului, inca mai poate face rau amaratei noastre natiuni, nu putem socoti Revolutia incheiata. Mai avem de facut un pas pentru castigarea normalitatii.
×
Subiecte în articol: editorial