x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintele reabilitează regimul Ceauşescu!

Preşedintele reabilitează regimul Ceauşescu!

de Ion Cristoiu    |    15 Ian 2008   •   00:00

Fără să vrea, în ura sa faţă de Norica Nicolai, Traian Băsescu a adus o contribuţie remarcabilă la reabilitarea regimului Ceauşescu.



Evenimentul Zilei şi-a închis redacţiile regionale. Nu mă miră. E începutul falimentului. Falimentul unui ziar care prin tradiţie a fost o baricadă de luptă împotriva celor mai puternici oameni din România (vezi campaniile împotriva preşedinţilor Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi a premierului Adrian Năstase), pentru a fi azi, ca proprietate a trustului de presă prezervativ, Ringier,  ciomagul cu care Traian Băsescu îndoaie spinările adversarilor. O dovadă a acestei ipostaze de Scânteie Cotrocenistă (nu întâmplător, Evenimentului Zilei i se spune Oficiosul) o constituie abordarea cazului Norica Nicolai. În timp ce toate ziarele serioase au tratat cu circumspecţie aşa-zisele dezvăluiri ale lui Traian Băsescu despre activitatea de procuror a Noricăi Nicolai înainte de decembrie 1989, Evenimentul Zilei s-a grăbit să ia poziţie de drepţi şi să demonstreze, în termeni de telenovelă, ce rău a făcut procurorul Norica Nicolai unui nevinovat.


Deşi articolele din celelalte gazete arată că Valerică Ioniţă n-a făcut o oră puşcărie, pentru a-l servi pe Traian Băsescu în refuzul anticonstituţional de a iscăli propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, Evenimentul Zilei îl boceşte (la propriu!) pe Valerică Ioniţă, pentru că ar fi făcut puşcărie din cauza "criminalei" Norica Nicolai. Niţel mai departe bucătăreasa de sovhoz care însăilează comentariile politice zilnice ale ziarului îl mângâie pe la subţiori pe Marele Bărbat, cu stiloul devenit limbuţă, pentru înaltele standarde de profesionalism şi moralitate la care îi supune pe candidaţii la posturile de miniştri. Aruncându-mi din întâmplare privirea pe documentele reproduse în unele ziare, am simţit nevoia să mă ridic în picioare şi să-l aplaud pe Traian Băsescu. De ce?


Şentru că domnul preşedinte are curajul de a contrazice – şi nu oricum, ci de la tribuna Palatului Cotroceni – concluziile Raportului de condamnare a comunismului întocmit de o gaşcă avându-l în frunte pe fiul lui Leonte Tismăneanu, cel venit cu tancurile Armatei Roşii să preafericească România cu stăpânirea sovietică. Raportul înfăţişa regimul Ceauşescu drept un regim criminal, în care oameni nevinovaţi erau trimişi la închisoare în dispreţul total al Codului de procedură penală. Duşmani ai înlocuirii cercetării de istorie cu pamfletul ieftin, dar mai ales interesat, noi am atras atenţia că lucrurile au fost niţel mai complicate.


La un an de când a citit acest Raport de la tribuna Parlamentului, Traian Băsescu face un gest spectaculos de reabilitare a regimului Ceauşescu.  Valerică Ioniţă a fost implicat într-un furt din avutul obştesc. Se ştie că o asemenea infracţiune era urmărită şi condamnată în chip necruţător din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Potrivit dezvăluirilor lui Traian Băsescu, în anul de graţie 1988, un procuror de la Călăraşi (Norica Nicolai) a făcut obiectul unei anchete severe din partea Inspecţiei Procuraturii Generale a RSR şi sancţionat cu Avertisment, pentru că a încălcat dreptul la apărare a unui cetăţean acuzat de furt din avutul obştesc. Anticomunist fiind, citeşti şi-ţi faci cruce. În România lui Traian Băsescu, procurorii Parchetului General şi ai DNA au încălcat în chip flagrant nu doar dreptul la apărare, ci mai tot Codul de procedură penală, pentru a transpune în viaţă înaltele indicaţii de la Cotroceni. A fost vreunul sancţionat? A fost atins Dan Voinea fie şi măcar cu o mustrare după toate greşelile comise în ancheta penală declanşată împotriva nu a unui amărât din Vasilaţi – Călăraşi, ci împotriva fostului preşedinte al ţării?!


În România lui Nicolae Ceauşescu a fost posibil ca un procuror să fie sancţionat, pentru că n-a respectat o procedură de caz în anchetarea unui furt din avutul obştesc, infracţiune pentru care Nicolae Ceauşescu dăduse dispoziţie Parchetului să n-aibă milă. Păi dacă regimul Ceauşescu ar fi fost acel regim criminal, al ilegalităţilor comise în numele luptei pentru apărarea avutului obştesc, ar mai fi catadicsit ditamai Procuratura Generală să ancheteze şi să sancţioneze nerespectarea Codului de procedură penală de către un procuror de la Călăraşi?! Fără să vrea, în ura sa faţă de Norica Nicolai, Traian Băsescu a adus o contribuţie remarcabilă la reabilitarea regimului Ceauşescu. Oferind instituţiilor abilitate azi să controleze activitatea procurorilor modelul de severitate a Procuraturii Generale a RSR faţă de respectarea până la virgulă a procedurilor.

×