In fine, Victor Ponta a revenit asupra unei decizii ce putea fi fatala pentru USL. Procedura de numire a sefilor marilor parchete se va relua, asadar, si speram ca va fi una normala. Cat mai putin politizata. Daca se poate, deloc. Este bine ca s-a intamplat asa. Dar ce pret va plati USL pentru balbaielile din ultimele zile? Si ce pret va plati Victor Ponta? Si, in fine, ce sarcina isi va lua pe umeri PNL?
Mandatul politic cu care am fost invredniciti de catre electorat este, din acest punct de vedere, lipsit de orice echivoc. Justitia, de la un cap la altul, trebuie depolitizata. Ceea ce inseamna ca USL are obligatia, prin Constitutie, prin legi si prin comportament, sa faca in asa fel incat sa garanteze faptul ca, in viitor, nici in procesele penale, nici in cele civile sau in cele comerciale sau de drept al familiei, Justitia nu va lua decizii sub vreo presiune politica. De asemenea, USL si-a luat angajamentul de a garanta independenta procurorilor. Incepand de la sefii marilor parchete pana jos. Ceea ce inseamna ca acestia nu vor fi numiti ca rezultat al unei negocieri politice.
Ponta si Traian Basescu se pregateau sa faca o operatiune total contrara angajamentului USL luat in fata electoratului. Si anume sa negocieze intre ei, fiecare reprezentand Executivul, fiecare fiind jucator politic, sefii marilor parchete. Unul tie, unul mie. Unul sa-mi faca treaba mea, protejandu-i pe-ai mei si facandu-le dosare alor tai, celalalt procedand simetric. Sub presiunea PNL, a opiniei publice si a unei parti a presei, Victor Ponta a renuntat la acest proiect, care ar fi putut fi fitilul care, odata arpins, risca sa detoneze USL.
Dar pretul politic al acestei balbaieli, al acestei tentative de a face marele compromis, este imens. Credibilitatea USL a scazut in aceste zile. Vom afla cu cate procente. Si, cu certitudine, a scazut si credibilitatea lui Victor Ponta. Pacat! Electoratul dezamagit va trebui, cumva, recuperat. Sa vedem cum.
Pana una alta, acest cartof fierbinte revine in gradina PNL. Atat timp cat PNL isi pastreaza portofoliul Justitiei. Va trebui desemnat un ministru credibil. Acesta are obligatia sa reia procedurile. Intr-un mod cat se poate de transparent. Si curajos. Nu spune nimeni ca sefii marilor parchete trebuie sa fie, in mod obligatoriu, procurori. Ei pot fi foarte bine si judecatori. Un judecator cunoaste mai mult drept penal decat un procuror. Dar si procurori sunt cateva mii. Eu, unul, daca as fi ministrul Justitiei, as apela direct la toti procurorii si la toti judecatorii, precum si la asociatiile acestora. La capatul unui proces de selectie, as avea nu doi, trei, ci o suta de candidati pentru sefia marilor parchete. Oameni independenti. Pe care i-as propune, pe rand, lui Traian Basescu. Cati va putea refuza acesta? Si pana cand?
Sursa: CorectNews