x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prietenului meu Sebastian

Prietenului meu Sebastian

de Gabriela Vranceanu Firea    |    19 Mai 2006   •   00:00
Prietenului meu Sebastian

Draga Sebastian,
Sa ma scuzi ca te apelez asa in public, dar fac asta numai pentru a-ti atrage atentia (intr-un mod placut, sper!) si pentru a reusi sa-ti captez interesul, fie si pentru zece minute, cat timp vei citi aceasta epistola publica. De cand te stiu, mi-ai parut un om sincer, deschis, competent - desi intr-o amicitie nu prea conteaza atributele profesionale - , ti-am remarcat naturaletea, spontaneitatea si usurinta cu care te descurcai in reuniunile financiare externe pe la Banca Mondiala si FMI. Ce mai, un adevarat bancher cu cotiere Armani si pantofi de 400 de euro, cum se spune! Care nu ne-a facut niciodata de ras!

De cand stai pe scaunul pe care a sezut Ionut Popescu, am senzatia ca, usor-usor, te-ai metamorfozat. Capacitatea de comunicare s-a mai diminuat, spontaneitatea la fel... a ramas naturaletea... dar asta iti poate aduce si prejudicii de imagine. Ai vazut comentariile din presa pe marginea felului tau unic, as putea spune, stolojanian, de a da raspunsuri, usor in raspar, usor ironic. Ce-i drept, ai si de ce. Nu toti ne putem ridica la nivelul tau de intelegere a tainelor fiscale, bugetare si ale vietii, pana la urma.

Iti marturisesc sincer si deschis ca am fost unul dintre fanii tai, tocmai pentru ca te cunosteam personal, pana cand ai venit cu ideea - creata, zic eu - de a te ocupa mai indeaproape de microintreprinderi. Sarmanele de ele! Pare ca ai terminat-o cu evazionistii, cu munca la negru, cu birocratia si coruptia din administratiile financiare si ultima, dar ultima ta preocupare, sunt microintreprinderile.

Draga Sebastian, aud ca de la 1 ianuarie 2007 intentionezi sa scoti impozitul de 3% pe cifra de afaceri, microfirmele urmand sa plateasca impozit pe profit de 16%. Practic, nu vor mai avea posibilitatea sa opteze intre impozitarea profitului sau a cifrei de afaceri.

Banuiesc ca te-a durut in scrumiera ca Agentia de stat pentru IMM-uri spune ca zeci de mii de astfel de firme vor da faliment din aceasta cauza. Si tot acolo te doare si ca desfiintarea impozitului redus pe venitul microfirmelor nu este o cerinta impusa de UE.

Unde mai pui ca, pana anul trecut, aceste firme plateau impozit de doar 1,5% pe cifra de afaceri. Dublarea nu te-a astamparat.

Iti scriu si nu contenesc a ma minuna: masura va afecta atat bugetul de stat - chiar oamenii tai de la Finante recunosc - , cat si mediul de afaceri. Introducerea microintreprinderilor in randul platitorilor de impozit pe profit va aduce in plus bugetului 213 milioane de lei, dar renuntarea la impozitul pe venit, care era platit de acestea, va crea o pierdere de 314 milioane de lei. Deci, draga Sebastian, bilantul acestei epocale masuri va arata o pierdere de 100 de milioane de lei, adica peste 28 de milioane de euro.

Stiu, vei spune ca nu am minte, inima si literatura financiara pentru a intelege ca, de fapt, prin microintreprinderi nu se faceau mici afaceri, ci se mascau salariile mari ale societatilor. Just! Numai ca tu gandesti in termini de condamnati fara vina sau prezumtia de vinovatie.

Banuiesc faptul ca nici prin cap nu ti-a trecut ca sunt mii de astfel de firme care au inceput, intr-adevar, cu un salariat, care isi primea leafa de aceasta maniera, dar care intre timp au evoluat si au devenit mici centre de productie, de profit si, mai presus de orice, buni-platnici la bugetul de stat. Iti vorbesc prieteneste, din experienta. Nu crezi ca sunt prea multi cei care vor avea de suferit, in urma politicii tale personal-liberale, probabil incluzandu-i la capitolul pagube colaterale?

In final, vreau sa-ti mai transmit doar ca microintreprinderea mea va intra, probabil, in faliment, gratie vointei tale, ceea ce nu va doresc nici tie si nici prietenilor tai, mai mari sau mai mici. In schimb, viata mea sentimentala va inflori, pentru ca voi avea timp sa ma ocup de ea, concediindu-mi angajatii si ramanand fara obiectul muncii. Deci?

Cordiale salutari,
Cu prietenie,
Un contribuabil
mai putin optimist,
Gabi
×
Subiecte în articol: editorial