În Piaţa Dorobanţi, un ţăran vinde ceapă cu următoarea strigătură: Ia ceapa iradiată/ Dai un leu şi mori o dată.
Aprilie 1986. Ca urmare a exploziei nucleare de la Cernobîl, Comitetul Naţional Pentru Supravegherea Mediului înconjurător a dat publicităţii un comunicat anunţând creşterea radioactivităţii peste nivelul normal. Nu se spune care e nivelul normal şi, în consecinţă, nu se ştie cât de mult a crescut radioactivitatea: important e că a crescut cu mult peste nivelul normal.
Se dau imediat şi sfaturile de rigoare: să nu se consume apă din râuri, să nu se stea prea mult în spaţii deschise, legumele şi fructele să fie bine spălate înainte de a fi consumate. Populaţia până la 18 ani va primi iodură de potasiu. Cerul, arborii, iarba, norii uşori de primăvară sunt aceiaşi: calmi, văzându-şi de ale lor. Nimic nu s-a schimbat în vasta natură din jur. Primăvara nu s-a lăsat iradiată.
Doar nouă, celor care am citit comunicatul, ni se pare că lucrurile nu mai sunt ca înainte. Verdele frunzelor e acelaşi ca şi astă-primăvară, ca întotdeauna. Nouă însă ni se pare că un strat cenuşiu (ce mai încolo şi încoace, praf radioactiv) încarcă frunzele, făcându-le să se aplece uşor către pământ. Ceapa, ridichile, salata sunt la fel ca anul trecut.
Nouă însă ni se pare, mâncându-le, că, deşi le-am spălat, simţim între dinţi sâcâitoarele particule de praf radioactiv. Totul, deci, ni se pare schimbat: aerul, în care credem că plutesc, asemenea unor firişoare de nisip, particulele prăfoase; iarba, pe care bănuim o peliculă de praf, astfel că, lungindu-te pe o peluză, rişti să te umpli din cap până în picioare.
În paralel cu viaţa şi activitatea radioactivităţii, pe deasupra şi pe dedesubtul acesteia, circulă zvonurile, poveştile, anecdotele şi strigăturile:
- unui ins de la Biblioteca Academiei i s-a făcut rău de la iradiaţii şi a fost luat de urgenţă cu Salvarea. Se spune c-a umblat ieri toată ziua în capul gol şi iradiaţiile, care ar funcţiona ca şi razele soarelui, l-au bătut în cap;
- pe o vânzătoare de la Confecţia, obligată, ca toţi cei din comerţ, să spele din oră în oră, o mănâncă mâinile. Susţine, în faţa colegilor şi clienţilor, că i-a intrat în piele praful radioactiv;
- un preşedinte de Comitet de bloc a constrâns pe toţi locatarii să-şi lase încălţămintea la intrare şi să intre în bloc desculţi. Să nu aducă în clădirea de zece etaje, pe tălpile pantofilor, praful radioactiv de pe străzi;
- în Piaţa Dorobanţi, un ţăran vinde ceapă cu următoarea strigătură: Ia ceapa iradiată/ Dai un leu şi mori o dată;
- o profesoară de Matematică şi-a oprit copiii să mai meargă la şcoală şi-i ţine închişi în casă, cu storurile trase, pentru că, spune ea, radiaţiile intră prin sticlă o dată cu lumina. Tot ea şi-a cărat apă cu bidoanele dintr-un puţ de la marginea oraşului, de la 5 kilometri, deci, pentru că apa de la robinet e contaminată;
- un asistent de la Filosofie se spală pe cap din oră în oră, susţinând că praful radioactiv produce căderea părului;
- o tehniciană de la Laromet ar fi văzut norul radioactiv plutind deasupra Bucureştiului.
E ca un nor de praf, susţine ea;
- mulţi inşi şi-au întrerupt concediul din staţiunile montane, pentru că - se spune - la mare altitudine există riscul unei întâlniri cu norul radioactiv ce orbecăie deasupra ţării.
Cu această ocazie se descoperă că toată lumea are cunoştinţe care lucrează în domeniul nuclear. Fraţii, cumnaţii, verii, unchii şi nepoţii, toţi, pare-se, sunt responsabili cu radioactivitatea şi dau rudelor informaţii extrem de sigure în ce priveşte nivelul şi efectele acesteia. Uriaşe cozi la cico şi apă minerală, deşi unii susţin că radiaţiile trec şi prin sticlă.
A venit izotopul!, strigă la farmacia din Pantelimon o tânără clientă. Deşi iodura de potasiu se administrează numai copiilor, mulţi adulţi şi-au făcut rost de importante stocuri de pastile. Discuţie la telefon: Dacă veniţi diseară la noi, vă dăm să luaţi pastile de iodură de potasiu! Se spune că activul de partid şi de stat a fost convocat la sedii pentru a i se administra un medicament antiradioactiv special, mult mai puternic decât iodura de potasiu. Hai să facem gâl, gâl, gâl/ Să scăpăm de Cernobîl - circulă prin crâşme o strigătură.
Numeroşi inşi au impresia că brusc îi doare capul şi în gât. Sunt efectele radiaţiilor, susţin ei îndârjiţi. Se spune că şeful statului s-a închis într-un buncăr de plumb de teama iradiaţilor. Seara, la televizor, se dau imagini cu şeful statului, care a primit pe ambasadorul Norvegiei. Nu e el, e sosia lui, declară teoreticienii buncărului. Un ziarist de la Scînteia ar fi văzut, în drum spre redacţie, porumbei morţi pe caldarâm din cauza radioactivităţii.
Se spune că în nordul ţării e prăpăd. Prutul ar fi plin de peşti cu burta în sus, morţi de radiaţii. La Suceava, populaţia a fost obligată să stea închisă în casă, dându-i-se de mâncare pe fereastră. Se spune că circulaţia va fi suspendată, întrucât maşinile stârnesc praful radioactiv. În sfârşit, şi un efect pozitiv al radiaţiilor: în Bucureşti, pentru prima dată în această primăvară, se udă străzile.
* din volumul cu "Veselia generală", în curs de apariţie
Citește pe Antena3.ro