x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Privatizare - Distrigaz Sud se vinde luni

Privatizare - Distrigaz Sud se vinde luni

15 Oct 2004   •   00:00

Gaz de France va semna luni contractul de privatizare a Distrigaz Sud, cu ocazia vizitei primului-ministru francez la Bucuresti Jean-Pierre Raffarin, potrivit unor surse guvernamentale franceze, citate de editia electronica a cotidianului elvetian 24heures.

Neoficial, surse apropiate Distrigaz Sud au confirmat informatia, afirmand chiar ca Grupul francez a virat deja contravaloarea a 30% din actiuni. Metoda de privatizare prevede cresterea participatiei pana la 51% prin majorare de capital. Valoarea investitiei este estimata la 150 de milioane de euro.

Potrivit informatiilor de piata, valoarea ofertelor pentru Distrigaz Sud a fost cuprinsa intre 100 si 150 de milioane de dolari, chiar daca sugestiile partii romane au ajuns la 400 de milioane de euro. Gaz de France a castigat in dauna Gazprom, considerata favorita, dar care ar fi platit cel mai putin. Oferta financiara a avut cea mai mare pondere in punctaj (80%).

JOCUL NEGOCIERILOR. Gazprom fusese considerata favorita de specialisti pentru ca Alexei Miller, presedintele grupului rus, adaugase la oferta si promisiunea unui contract pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale, ceea ce ar fi venit in intampinarea celei mai mari griji a autoritatilor romane. Nici Gazprom nu s-a indoit de succes, motiv pentru care nu a depus oferta si pentru Distrigaz Nord, lasand cale libera grupului German Ruhrgas. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: editorial