x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Proptelele politice ale contrabandei prin vămile României

Proptelele politice ale contrabandei prin vămile României

de Razvan Belciuganu    |    23 Feb 2011   •   18:52
Proptelele politice ale contrabandei prin vămile României
Sursa foto: Cristian Marcu/Jurnalul Naţional
153415-113.-desen-edit.-23-feb.-2011-a.nastase-.jpgArestările pe bandă rulantă ale va­me­şilor şi poliţiştilor de frontieră de la graniţele de nord şi sud-vest ale ţării aduc, totodată, şi un noian de în­tre­bări cu relevanţă majoră pentru se­curitatea naţională. Pentru că în ca­zurile amintite vorbim despre zeci şi sute de funcţionari ai statului acu­zaţi de luare de mită, devine evident fap­tul că acest comportament este unul vechi, chiar specific sistemului. Şi-atunci, pe cale de consecinţă, re­fe­rirea la obligaţia serviciilor de infor­ma­ţii de a ţine sub observaţie fe­no­menul este una la fel de legitimă. Pro­ble­ma nu constă atât în permisiu­nea acor­dată de vameşi şi poliţişti de frontieră de a trece graniţa României de că­tre contrabandişti de ţigări, fără în­­­­­do­ială gravă şi ea, cât în crearea bre­­­­şe­lor pentru traficul de fiinţe uma­ne, de arme, droguri, materiale strategice etc. Nici unul dintre vameşii şi po­­li­ţiştii de frontieră acuzaţi nu poate să fie sigur că, de fapt, condrabandistul de ţigări nu a cărat altceva, cu mult mai grav.

Un aşa fenomen trebuia în mod obligatoriu ţinut sub observaţie de serviciile de informaţii: Direcţia Ge­ne­rală de Informaţii şi Protecţie In­ter­nă a MAI – pentru poliţiştii de frontieră şi SRI – pentru Vamă. În prin­cipal, atribuţiile acestora constau în prevenirea generalizării nă­ra­vurilor. Cum arestările au atins sute de persoane, ne este evident că acest de­zi­derat nu a fost atins, şi din acest m­o­ment încep dilemele cu ce s-a în­tâmplat, în mod real, la frontiera ţării. Să presupunem că SRI şi DGIPI au tot dat rapoarte factorilor decizio­nali în anii din urmă. Aceasta în­seam­nă preşedinte, Guvern, ministere de profil, justiţie, comisii parlamentare. Aceasta înseamnă PDL, PNL, UDMR şi PSD, care au fost la gu­ver­nare în ultimii cinci ani. Este clar că n-au fost luate în seamă rapoartele res­pective, ci, dimpotrivă, au provocat reaşezări pe aceleaşi coordonate ale corupţiei. În acest sens este de ur­mărit ce s-a întâmplat în timp la DGIPI, când au tot făcut rocada cu şe­fia Poliţiei de Frontieră cam aceleaşi personaje, învăţate cu mersul lu­crurilor pe graniţă sub oblăduirea mi­niştrilor Blaga, David şi Nica.

Aşadar, prevenirea faptelor ne-a fost revelat că n-a fost posibilă, iar fac­torul politic are un serios amestec în aceasta. Degeaba acum preşedintele Traian Băsescu vorbeşte cu pre­di­lecţie despre amestecul sin­di­ca­liş­ti­lor în această privinţă. De parcă domnia sa n-ar şti cât de legaţi sunt sin­dicaliştii de politicieni, că doar unii dintre sindicalişti s-au făcut de-a lungul timpului chiar parlamentari. Sigur că preşedintele României, ori­cum s-ar numi el, va critica grav Fran­ţa şi Germania că nu ne dau liber la Schengen. Contează să o facă public doar pentru mândria naţională şi să nu uite cât de minuţioase sunt serviciile de informaţii ale Germaniei şi Franţei în a testa om cu om, centi­me­tru de graniţă cu centimetru de gra­niţă, permeabilitatea acesteia. Nu că i-ar interesa foarte tare de noi, dar  le pasă de ei. Dacă tot nu sunt va­lo­ri­­ficate rapoartele serviciilor ro­mâ­neşti, poate preşedintele îi roagă pe omologii din Germania şi Franţa să îi dea, măcar în parte, rapoartele BND şi ale DGSE şi să vadă acolo, obiectiv vorbind, cât de amestecaţi sunt politicienii români în chestiuni­le de corupţie de la Vamă şi Poliţia de Frontieră. Şi cum ar fi să citească din aceste rapoarte şi în Parlament! Cu aşa ochi critici, se poate deşira, în sfâr­şit, întreaga poveste a şpăgii instituţionalizate de la frontieră. Aceasta da­că procurorii nu pot sau nu vor să spar­gă "omerta" arestaţilor.

×