x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prostia la rang de putere în stat

Prostia la rang de putere în stat

de Sorin Roşca Stănescu    |    16 Oct 2012   •   14:18

Cazul brokerului Cristian Sima ar fi putut sa ramana in derizoriu. Si in uitare. Daca totul s-ar rezuma la 60 de persoane care i-au incredintat acestuia banii pentru a-i investi. Bani pierduti. Deoarece Cristian Sima a fost fraier. Sau pentru ca investitorii au fost fraieri. Sau, pur si simplu, fiindca au avut si unii si altii ghinion. Numai ca lucrurile nu stau asa. Avem de-a face, din nou, cu o disectie prin structurile statului roman. Un stat extrem de labil. Si compus din prea multi indivizi asemanatori statului.

Avem cateva certitudini. Cristian Sima este un broker nu dintre cei mai performanti. Societatea creata de el, prin volumul portofoliului, ocupa o pozitie derizorie chiar si in Romania. Se plaseaza undeva pe locul 60. In al doilea rand, ea functioneaza sub forma unui offshore supus legislatiei britanice. Nu figureaza niciunde faptul ca respectiva societate este autorizata sa faca tranzactii pe bursa. Asemenea informatii se afla la dispozitia oricui este dispus sa deschida Internetul. Ei bine, in aceste conditii, 60 de persoane au fost dispuse sa-i incredinteze milioane de euro domnului Cristian Sima.

Cine sunt orbii care si-au incredintat banii brokerului Cristian Sima, fara a cerceta statutul juridic al firmei sale si fara a observa ca, prin contract, acesta nu isi asuma, de fapt, nicio raspundere? Cel mai proeminent client este Daniel Daianu. Un om care a lucrat intr-o functie importanta in Banca Nationala a Romaniei. Apoi a fost ministru al Finantelor. Si este un analist economic recunoscut. Vor iesi la iveala si alti domni sau doamne cu pretentii de specialisti in economie. Probabil ca printre cei 60 sunt si unii care si-au castigat averea pe calea crimei organizate. Cu certitudine, macar unul. Care l-a amenintat cu moartea pe brokerul Cristian Sima, facandu-l sa plece, de frica, din tara.

Ceea ce ma sperie nu este faptul ca unei societati de brokeraj i-a mers rau in anii de criza si a pierdut banii clientilor. Ci cu totul altceva. Acest domn, Cristian Sima, care pana la proba contrara este cinstit dar ghinionist si, in orice caz, nu foarte priceput in aceasta meserie, a ajuns sa fie cotat drept un om care prezinta incredere in fata autoritatilor statului. Ca specialist. Altfel nu se explica modul in care a fost posibil ca persoane de vaza din structurile statului roman sa il invite sau sa il primeasca pentru a se consulta cu el. Lista este impresionanta. Unul este Catalin Predoiu. Pe vremea cand era ministru al Justitiei. Un avocat de marca, specializat, intre altele, si in piata de capital. Alta persoana este Alexandra Gatej. Mult timp consilier prezidential al lui Traian Basescu. Pe lista se mai afla si Andreea Paul Vass, si ea consilier al primului-minsitru Emil Boc. Extrem de relevant este ca Sima a fost primit si ascultat chiar si la SRI. De catre generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului, cel care, de fapt, conduce aceasta importanta institutie.

Toti cei de mai sus au suferit de orbul gainii. Iar bomboana pe coliva o pune un confrate. Dan Tapalaga. Cel care conduce HotNews. Si care se pretinde ziarist de investigatii, bun cunoscator in ale justitiei. Acesta l-a avut pe Sima chiar actionar.

Sursa: CorectNews

×