x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD a comis un gest anticonstituţional

PSD a comis un gest anticonstituţional

de Ion Cristoiu    |    29 Oct 2007   •   00:00

Prin invitarea şefului statului de a ţine un discurs la o reuniune electorală a unui partid, Mircea Geoană a intărit caracterul anticonstituţional al prezenţei lui Traian Băsescu.


Joi, 25 octombrie 2007, scena autohtonă a cunoscut o surpriză mai mare decăt cea a apariţiei, vie şi nevătămată, a Elodiei, cea mai căutată de presa autohtonă decăt piatra filosofală. E vorba, se inţelege, de prezenţa lui Traian Băsescu la lansarea oficială a campaniei electorale a PSD.


S-a discutat mult după intămplare dacă prezenţa lui Traian Băsescu a fost rezultatul unei inţelegeri intre Mircea Geoană şi preşedinte, sub semnul unui preludiu pentru acuplarea politică PD-PSD sau al unei mişcări imprevizibile a lui Traian Băsescu. Folosind şoaptele pe la colţuri, cel mai eficient mijloc de comunicare politică in Romănia lui Anton Pann, liderii PSD au sugerat că ar fi vorba de un şah-mat dat de Traian Băsescu. Preşedintele fusese invitat sub semnul unei lovituri politice. Se bănuia că nu va da curs invitaţiei şi, in consecinţă, cum participase la lansarea campaniei PD, urma să se facă mare caz de refuzul de a veni şi la PSD. Adversarii lui Traian Băsescu susţin o altă variantă. Şi anume că intre Mircea Geoană şi Traian Băsescu s-a incheiat o negustorie. Preşedintelui i s-a garantat că nu va fi primit cu ostilitate de liderii PSD şi, prin asta, de sală, ştiută fiind obedienţa militanţilor acestui partid.


Nu lipseşte punctul de vedere potrivit căruia invitarea preşedintelui a fost un act de normalitate, lăsănd să se inţeleagă, ba chiar zicăndu-se de-a dreptul, că e firesc, intr-o democraţie aşezată, ca şeful statului să fie prezent la o manifestare aranjată de unul dintre partide.


Indiferent de intenţia liderilor PSD, invitarea lui Traian Băsescu la lansarea candidaţilor pentru europarlamentare a fost un act anticonstituţional. Cum anticonstituţională a fost şi prezenţa preşedintelui la o manifestare electorală a PSD.


Şi iată de ce:
1) La Romexpo, joi seară, PSD şi-a lansat campania electorală pentru europarlamentare. Nu ne-am aflat, aşadar, in faţa unei manifestări de interes naţional, cum ar fi, de exemplu, o reuniune dedicată protejării mediului inconjurător sau prestaţiei noastre in NATO. A fost o reuniune ţinănd de bătălia politică dintre partide. Din acest punct de vedere, preşedintele Romăniei, prin Constituţie aşezat deasupra ciondănenilor dintre partide, n-are ce căuta la o manifestare ţinănd de confruntarea electorală dintre partide. Participarea la reuniunea electorală a PSD e la fel de neconstituţională ca şi participarea la reuniunea electorală a PD. O incălcare a Constituţiei la care Traian Băsescu a fost incitat de PSD.

2) Preşedintele nu s-a mulţumit să fie o simplă prezenţă protocolară. Domnia sa a ţinut şi un discurs. Culmea aberaţiei: preşedintele a fost invitat la microfon de chiar liderul PSD, Mircea Geoană. S-a văzut in asta o greşeală politică gravă, de guguştiuc intr-ale vieţii. Prin gestul său, Mircea Geoană i-ar fi dat lui Traian Băsescu posibilitatea să-i trateze pe liderii PSD ca pe nişte boci de măna a doua. După opinia noastră, greşeala preşedintelui PSD e mult mai gravă. Pentru că, prin invitarea şefului statului de a ţine un discurs la o reuniune electorală a unui partid, Mircea Geoană a intărit caracterul anticonstituţional al prezenţei lui Traian Băsescu.


Intors pe toate feţele, discursul lui Traian Băsescu a fost văzut aproape exclusiv ca un moment de cutezanţă de Ghilgameş. Faţă in faţă cu o sală de militanţi PSD-işti, in prezenţa capilor partidului, domnia sa ar fi avut curajul să pună la colţ pe Ion Iliescu, preşedintele de onoare al formaţiunii. Dincolo de faptul că gestul n-a fost atăt de indrăzneţ pe căt pare, preşedintele mizănd pe garanţia lui Mircea Geoană că nu va fi victima nici unui act de ostilitate, discursul lui Traian Băsescu s-a constituit intr-o incălcare gravă a Constituţiei prin transformarea in chibiţ electoral al PSD. Pănă acum prin asumarea formulei de vot uninominal propusă de Pro Democraţia, PNL a trecut in ochii electoratului de Dreapta ca un adept al votului uninominal, in timp ce PSD a fost infăţişat ca un adversar al votului uninominal. La reuniunea electorală a PSD, Traian Băsescu a incercat să răstoarne această imagine deja incetăţenită. A aşezat PSD in tabăra celor care doresc votul uninominal pur, considerată, tot de domnia sa, ca fiind a Forţelor Binelui, plasănd PNL, actualul său duşman de moarte, in tabăra celor care nu doresc votul uninominal pur, şi prin asta a Forţelor Răului. Cum insă, in viziunea prezidenţială, formula votului uninominal majoritar se confundă cu votul uninominal, preşedintele a ţinut să binecuvănteze pe PSD-işti drept adepţi ai votului uninominal şi pe liberali, drept adversari ai acestuia.

O manevră abilă in cadrul procesului de albire a PSD pentru viitoarea alianţă de guvernare PSD-PD-PLD.

Din nefericire, o manevră anticonstituţională. Făcută cu complicitatea liderilor PSD.

×