x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD, jucat la ruleta ruseasca

PSD, jucat la ruleta ruseasca

de Ralu Filip    |    20 Mar 2006   •   00:00
PSD, jucat la ruleta ruseasca

In cele peste 9 ore, cat a durat noaptea cutitelor lungi, nu s-au discutat decat probleme personale sau de putere. In loc de congres s-a infiintat un Consiliu de Onoare menit sa analizeze probleme de imagine. Conducerea i-a fost oferita dlui Iliescu, invinuit in doua dosare penale grave, teroristii din decembrie 1989 si minerii din 1990. Cu ce autoritate va analiza dl Iliescu dosarele altora?

"Actuala putere aplica un plan diabolic de discreditare a PSD". Acuzatia a fost lansata de dl Mircea Geoana, vinerea trecuta, la o conferinta de presa plictisitoare. Dl Geoana nu se afla la prima incercare de prostire in fata a publicului, a unor colegi din partid, dar mai ales a propriului electorat. De la convorbirea telefonica avuta cu dl Emil Constantinescu, in chiar noaptea in care acesta devenea presedintele tarii, continuand cu celebra scrisoare, trimisa tot dlui Constantinescu, si pana astazi, scurta cariera politica a dlui Geoana arata precum o partie de slalom urias.

Dupa o candidatura jalnica la Primaria Capitalei si o prestatie de "prostanac" in campania electorala, apud Ion Iliescu, dl Geoana ajunge presedintele PSD cu sprijinul troicii Rus, Mitrea, Hrebenciuc. La congresul de anul trecut, jocurile de culise care l-au impus pe dl Geoana in fruntea partidului au impiedicat PSD sa clarifice probleme fundamentale: identitatea politica si valorile pentru care militeaza, electoratul ale carui interese vrea sa le reprezinte, modernizarea structurilor si adaptarea la statutul de partid in opozitie, un proiect post-aderare. Tot atunci, PSD a ratat si sansa de a spune ce fel de capitalism vrea sa dezvolte in Romania. Intrebari importante, cum ar fi de ce este considerat PSD un partid corupt si cine este de vina, nu au fost puse. Participantii, transformati fara voie in papusari, au stabilit doar cine a pierdut si cine a castigat puterea in partid. In acea noapte - de remarcat rolul substantial al noptii in viata interna a social-democratilor - PSD a devenit un partid sub ocupatie. Noul presedinte avea doar un an vechime in partid. Nu a lipit afise, nu a participat la batalii politice, nu s-a manifestat ca om politic de stanga si nici nu a declarat ca este dedicat valorilor social-democrate. Dl Rus a cochetat cu republicanii, apoi cu ApR-ul dlui Melescanu pentru ca, in fine, PSD-ul sa-i ofere functia de ministru. Se poate spune deci ca dl Rus este un pragmatic, calitate care i-a indrumat pasii de la PCR pana la PSD. Dl Mitrea a devenit secretar-general direct din strada. Personaj decupat parca din Pumnul si palma, data fiind apetenta pentru politica rasului, tunsului, frezatului si belirii, a dat PSD-ului valori precum Radu Mazare, Marian Oprisan si chiar propria sotie, deputat de Mehedinti. In ce-l priveste pe dl Hrebenciuc, cel mai bine l-a descris dna Rodica Stanoiu. Episodul Brasov, cand presedintii de organizatii au fost pusi, precum vasalii, sa-si exprime sub semnatura adeziunea la noua conducere, a adancit si mai mult criza aratand limpede ca singura miza aflata in joc este puterea. Declaratiile dlui Geoana despre procesul de reforma declansat in PSD erau nemilos contrazise de realitate. Condus din diferite locuri ale tarii de "lideri" care nu doresc aceleasi lucruri si nu vorbesc aceeasi limba, PSD a disparut din viata politica fiind incapabil sa faca opozitie si sa ofere publicului o alternativa la actuala guvernare. A uitat, parca, de probleme, de oameni, de integrare. In schimb, noul presedinte a descoperit "pericolul maghiar", hotia guvernantilor si vaccinul antirujeolic pentru femeile gravide!

Era de asteptat ca, la Otopeni, tot noaptea, PSD sa fie jucat la ruleta ruseasca. Noua conducere si-a mentinut puterea, Adrian Nastase a fost inlatu, iar PSD a ratat sansa relansarii. In cele peste noua ore, cat a durat noaptea cutitelor lungi, nu s-au discutat decat probleme personale sau de putere. In loc de congres s-a infiintat un Consiliu de Onoare menit sa analizeze probleme de imagine. Conducerea i-a fost oferita dlui Iliescu, invinuit in doua dosare penale grave, teroristii din decembrie 1989 si minerii din 1990. Cu ce autoritate va analiza dl Iliescu dosarele altora? Fara congres, dl Mitrea, cu doua sau trei dosare penale, ramane secretar general, iar dl Hrebenciuc, initiatorul Ordonantei RAFO, isi pastreaza rolul de eminenta cenusie. Pe langa imaginea de partid corupt, PSD poarta acum si stigmatul tradarii, al lipsei de caracter. Domnii Geoana, Mitrea, Dan Mircea Popescu si Ion Iliescu l-au condamnat pe dl Adrian Nastase inaintea justitiei. Nu votul democratic a dus la retragerea sprijinului pentru dl Nastase, ci teama si interesele personale ale unora sau altora. Numai partidul nu a castigat nimic. Cum ar fi o conducere curata si credibila si un proiect clar de activitate politica.

A doua zi, dl Geoana incerca sa-si linisteasca electoratul afirmand ca PSD va lupta pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, functie care i-ar apartine. In realitate, la aceasta functie noua conducere a renuntat demult. In schimbul ei, presedintia partidului devine mai aparata, dosarele penale ale unora se pot inchide, nevestele isi pastreaza si functia de notar, iar faptele soacrelor nu mai au nici o importanta.

Puterea nu are nevoie de nici un plan diabolic ca sa discrediteze PSD. De acest lucru se ocupa mult mai bine unii lideri ai partidului.

×
Subiecte în articol: editorial partid psd geoană