Un prieten m-a sunat cu ceva timp în urmă și m-a îndemnat să butonez pe un anumit post de televiziune. Fiind vorba despre un post subordonat ideilor puține și fixe, un post salvat doar de înfrățirea sublimă a mâniei proletare cu umorul involuntar am refuzat propunerea. De fapt credeam că prietenul meu are chef de glumă și, în consecință, nu dorește decât să-mi lucreze starea de lehamite. Dar nu era așa. Cedând insistențelor m-am convins de acest adevăr. Fiindcă am dat peste o realitate care se primenise rău de tot. Rareș Bogdan se împodobise la ceas de noapte cu un petec pe măsură, cu matinalul Dorin Chioțea. Iar jeturile filosofale prin care cei doi căzneau niște presupuse jocuri de putere vizau sublimul.
Verdictul cel mai verdict al respectivei dezbateri a fost acela că statul este condus de niște impotenți, de niște imbecili, de niște mitocani. Așa o fi. Nu-mi permit să polemizez cu niște iluștri. Am totuși oarece nedumeriri. Parte dintre impotenții imbecili și mitocani au trecut în drumul lor către putere și prin studiourile respectivei televiziuni. Studiouri unde viitorii puternici au fost lustruiți cu hărnicie maximă și unde viitorii puternici primeau de la îmbatistatul realizator certificate de garanție irefutabile. Iar această realitate de fapt poate genera anumite răutăcisme. Pricinoșii se pot întreba dacă acuzații și acuzatorii nu pot beneficia de aceleași epitete.
Prestigioșii realizatori au plonajat inevitabil din dezbaterea macro și în disecări sectoriale, fiind pus la zid sistemul de sănătate din România. Dificultățile generate de finanțarea precară a sistemului reprezintă realmente o temă serioasă de discuție. Nimicnicia apare abia atunci când viciile indiscutabile din sistem sunt transferate aproape exclusiv în sarcina medicilor. În acest sens a performat invitatul matinal al emisiunii, Dorin Chioțea. Acest absolvent fără practică al facultății de medicină a înfulecat cu lăcomie de pomanagiu fel de fel de verdicte tembele în privința medicilor români. Nu știu dacă pârâtul și-a dat seama de penibilul situației în care a fost pus. Dar tocmai atunci când el etala cu aplomb competențe incompetente a fost contrazis de o invitată a emisiunii. Când el injuria medicii români, invitata emisiunii – victimă a tragediei de la Colectiv – afirma că la Spitalul Militar din București a fost tratată de zece ori mai bine decât la Akh Viena. Nu mai insist. Mă rezum la a observa că pacienții sistemului medical românesc nu pot fi ajutați nicicum de pacienții prostelii maxime, de pacienții audiențelor minime.