x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puterea cutumelor

Puterea cutumelor

de Marian Nazat    |    18 Noi 2005   •   00:00
Puterea cutumelor

Cu cat se schimba lucrurile la suprafata, cu atat este acelasi lucru in strafunduri, fiindca schimbarea firmelor nu schimba cutumele. Mai presus de vopseaua legilor este puterea cutumelor

Despartirea presedintelului de senzualul sau consilier Elena Udrea, dincolo de anvelopa ei facil-telenovelistica, seamana oarecum cu o scena descrisa de Petre Pandrea in "Crugul mandarinului".

Atunci, ca si acum, i se sugerase lui Carol al II-lea, mai mult sau mai putin voalat, sa o scoata din Palat pe Elena (ce coincidenta !) Lupescu. Povesteste scriitorul: "Un om miraculos (n.m. - Nae Ionescu). N-a facut Carol II trei guverne dupa sugestia lui, intre 1930-1933? Pana in ziua cand Nae se straduia sa aduca pe Grigore Iunian, George Bratianu si Dr. N. Lupu intr-un guvern tripartit, al celor mici impotriva celor trei mari, Maniu-Duca-Averescu, cand toti sase se asmutisera impotriva Lupeascai si cand Nae Ionescu s-a apucat sa-i spuna lui Carol II:

- Ar fi bine ca Duduia sa plece in strainatate. Ea este singurul obstacol serios in formarea guvernelor, prin prezenta ei in tara!

Carol-cel-Mare i-a raspuns golaneste:

- Ma, Nae, ce te bagi in prohabul meu?

Din acel moment, pofesorul, zis Tata Noe, a fost curatat din cercul palatin, din faimoasa Camarila, unde juca rol de histrion, de mascarici superior, unde dadea lustru intelectual".

robabil ca, in lunile din urma, aceeasi sugestie i-a facut sefului statului si profesorul Andrei Plesu, cel care "dadea lustru intelectual" locantei din Deal. Si, la fel de probabil, dl Basescu i-a replicat tot "golaneste", ca pe puntea pescadorului, de l-a silit pe distinsul interlocutor sa-si ceara demisia. Mai apoi, ce n-au desavarsit filozofii, au izbandit "grupurile de interese" prin cozile de topor din presa aservita (versiunea prezidentiala). Dar indepartarea duduii Elena e doar o miscare perversa, de ochii lumii, caci noua suportera basesciana e vazuta, aproape zilnic si la ceas de seara, in iatacul cotrocenist.

*

"Gigurtu a facut cadou Regelui Carol II harta tarii in relief numai si numai in aur fin. Era epoca vesela, cand Carol II se plimba, brat la brat, cu Lupeasca si tinea discursuri:

- Nici o brazda de pamant!

Cand i-a adus harta de aur masiv, prima intrebare a fost:

- Cat cantareste? (nu-l putea pronunta pe a).

Inginerul Gigurtu i-a facut cadou si un bust in aur al Mariei Sale.

Maria Sa l-a numit prim-ministru! Au cedat apoi teritorii, dupa care - conchide Petre Pandrea in «Turnul de ivoriu» - Carol II a fugit la Lisabona si Gigurtu a ajuns la Jilava." Deunazi, prim-ministrul Adrian Nastase era, dupa zvonurile vremii, extrem de atent si el la cadourile aurii sau la darurile de "colectie", ceea ce, insinueaza rautaciosii, explica o serie de numiri in dregatoriile importante ale Cetatii.

In vara, la "Conventia" de la Cluj a PD, prefectul napocitan Mihail Hardau vomitase istoric, dupa ce-l asemuise pe primarul Emil Boc cu... apostolul Pavel: "La Cluj s-a nascut cocosul democratiei", care "imprastie samanta populara intr-un consens al fericirii". Dedulcit la odele baloase, "Cocoselul" l-a proptit pe dezgustatorul laudator in fruntea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Asa, sa deprinda si tinerii, din timp, arta scabroasa a omagierii nevertebrate, ca reteta infailibila a reusitei in viata si sa stie care sunt valorile morale aducatoare de ranguri si functii publice... Mai nou, aflam ca "aghiotantul" insamantator al presedintelui Basescu si-a inscaunat un fin prefect, ceea ce confirma dezamagirea liberalului Andrei Marga, in opinia caruia "schimbarea n-a reusit la Cluj-Napoca". Au izbutit, insa, cumetriile oranj, fiind la mare pret "politica plina de vorbarie"!

*

Intr-un interviu publicat in cotidianul Jurnalul National de luni, 7.11.2005, venerabilul Ion Diaconescu marturiseste candid: "Guvernarea noastra a fost mai buna decat cele de pe timpul lui Iliescu, dar nu s-a ridicat la inaltimea pe care o astepta lumea. A trebuit sa ne unim cu Roman, cu ungurii, cu nu mai stiu cine... A fost un Guvern de umplutura. Ameteam, pana sa cadem de acord la ceva".

Pai, daca ala a fost guvern de umplutura, ce sa mai zicem de cel portocaliu?, unul "dezastruos", cum il caracterizeaza ex-ministrul Andrei Marga. Cel putin, atunci, ameteau guvernantii Conventiei, pe cand, acum, un popor intreg nu mai intelege nimic din sfada Aliantei. Si-o ameteala cumplita a cuprins tara asta de "mahalagii si flecari", vorba lui Pandrea, din insemnarile caruia am ales si epilogul celor trei intamplari: "Cu cat se schimba lucrurile la suprafata, cu atat este acelasi lucru in strafunduri, fiindca schimbarea firmelor nu schimba cutumele. Mai presus de vopseaua legilor este puterea cutumelor".
×
Subiecte în articol: editorial