x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puterea iscaliturii

Puterea iscaliturii

de Ion Cristoiu    |    21 Iun 2006   •   00:00
Puterea iscaliturii

Si cu toate acestea, in timp ce excelentul Mesaj al presedintelui n-a provo-cat in realitate nici macar schimbarea clantei de la usa Guvernului, banala interventie a premierului a dus la demiterea ditamai secretarului de stat. Pentru ca premierul are drept de iscalitura in ce priveste destinul unui demnitar. Un munte de vorbe excelente ale lui Traian Basescu nu fac cat o iscalitura nesarata a lui Calin Popescu Tariceanu!

Drept raspuns la scandalul iscat in teritoriul PD-ist de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Calin Popescu Tariceanu a avut doua interventii publice insumand mai putin de un sfert de fila de text. Cateva randuri spuse pe loc, preluate insa de agentiile de presa.

Premierul a avut mari probleme cu acest minister PD, devenit, la un moment dat, un soi de turela a Opozitiei in transeele Guvernului. Se puteau ghici, dincolo de protestele sindicale ale celor din invatamant, imboldurile pe sest ale ministrului Mihail Hardau. Astfel ca interventiile premierului la adresa bulibaselii din minister pot fi considerate si ca replica data unei prestatii de rebel. Ca sa nu mai spunem ca Paloma Petrescu trecand drept o apropiata a familiei Basescu, denuntarea distinsei semnifica si un atac la presedinte.

Drept raspuns la balamucul din administrarea tarii, Traian Basescu a avut luni, in Plenul celor doua Camere ale Parlamentului, un discurs insumand nu mai putin de 13 file de text.

A fost si o cale prin care Traian Basescu i-a dat lui Calin Popescu Tariceanu o replica rar intalnita in relatia Presedinte-Guvern, intr-o tara moderna, pentru toate atacurile lansate in ultimele luni de premier impotriva Palatului din Deal.

Devastator a fost presedintele cand a venit vorba de domeniul Sanatatii. Pachetul legislativ, vopsit cu titulatura de Pachet al Reformei, a fost aruncat in aer ca neavand nici o legatura cu Sanatatea. Asta, desi Traian Basescu a participat la lansarea Pachetului, intr-un cadru de montaj literar-artistic portocaliu, la Parlament, iar ca sef al statului, l-a lansat fluierand un cantec de pe ulita noastra.

Un discurs implicand si un insemnat efort: de a-l citi si reciti, pentru a nu se impiedica in vreo virgula neprevazuta, ca o groapa in carosabilul lui Videanu, de a merge pana la Palatul Parlamentului, de a-l lectura cat mai convingator.

Urmarea interventiilor de minim efort ale lui Calin Popescu Tariceanu:

Secretarul de stat in MEdC, Paloma Petrescu, amica de taclale a familiei Basescu, a fost data afara in doi timpi si trei miscari.

Cu toate fitele sale de cazemata ce nu se da la o parte.

Urmarea interventiei prezidentiale de maxim efort:

Lui Calin Popescu Tariceanu nu i s-a intamplat nimic.

Ba mai mult, premierul nici macar n-a catadicsit sa se deplaseze la parlament pentru a asculta, de pe banca ministeriala, Mesajul Presedintelui Romaniei, umflat pana la proportiile unui eveniment istoric de guristii din presa scrisa si vorbita.

Cat despre Eugen Nicolaescu, acesta si-a ingaduit un raspuns a carui nepasare transparenta il face infinit mai dur decat iesirile razboinice ale Palomei Petrescu:

"Nu sunt critici. Domnul presedinte a prezentat o radiografie a societatii romanesti. Sunt perceptii normale, nu e nimic nou sub soare".

Discursul lui Traian Basescu a avut toate notele unei radiografii nemiloase, dar exacte a societatii romanesti. Un solid punct de plecare pentru demiterea lui Calin Popescu Tariceanu si a lui Eugen Nicolaescu.

Interventiile premierului au valoare redusa de intrebuintare politica.

Si cu toate acestea, in timp ce excelentul Mesaj al presedintelui n-a provocat in realitate nici macar schimbarea clantei de la usa Guvernului, banala interventie a premierului a dus la demiterea ditamai secretarului de stat.

Pentru ca premierul are drept de iscalitura in ce priveste destinul unui demnitar.

Un munte de vorbe excelente ale lui Traian Basescu nu fac cat o iscalitura nesarata a lui Calin Popescu Tariceanu!
×